Patlama yaşanıyor! Tüketicilere uyarı

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, 2022 yılında vatandaşlar tarafından en çok şikâyet aldıkları konunun internet alışverişi olduğunu açıkladı. İletişim ve bankacılık alanlarının da en çok şikayetin geldiği alanlar olduğunu söyleyen Dinç, “Bu şikayetlerde vatandaş hakem heyetlerine müracaat ettiği takdirde olumlu neticeler alıyor” dedi.
Patlama yaşanıyor! Tüketicilere uyarı

SANAL MARKETTE ŞİKAYET PATLAMASI

Vatandaşların 2022 yılında en çok şikâyet ettiği konu, internet üzerinden yapılan alışverişlerden yana oldu. Görseldeki ürünle, gelen ürünün farklılığı vatandaşların en büyük şikâyet nedenlerinden biri olarak yer aldı.

tuketicilere-uyari-hakkinizi-arayin-1.jpg

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, 2022 yılında vatandaşlar tarafından en çok şikâyet aldıkları konunun internet alışverişi olduğunu açıkladı. Başkan Dinç, internet alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetti. En çok şikâyet edilen 3 konu olduğunu söyleyen Dinç, “2022 yılında vatandaşın en çok şikâyet ettiği konuları 3 başlık altında topladık. Bu konular oransal olarak birbirine çok yakın şikâyetler aldı. Şikâyetlerin başında öncelikli olarak internetten yapılan alışverişler yer alıyor. Ardından iletişim, telekomünikasyon gibi yapılan alışverişler geliyor. Bir de bankacılık sistemiyle ilgili masraflar, krediler, kredi kartları ile ilgili şikâyetler ağırlıkta. Bunlar ana başlıklar. Bunun dışında bölgesel ve zamansal olarak farklı dolandırıcılık şikâyetleri geliyor.” ifadelerine yer verdi.

tuketicilere-uyari-hakkinizi-arayin-2.jpg

‘EN UCUZU ALMAK DOĞRU DEĞİL’

Bilinmedik markalardan ucuz olduğu için alışveriş yapmanın doğru olmadığını belirten Dinç, “İnternet şikâyetleri ağırlıklı olarak görseldeki ürünle, gelen ürünlerin benzemediği yönünde oldu. Ebatlarının, teknik özelliklerinin gösterilenle aynı olmadığı söylendi. İnternet alışverişi yaparken bir ürünü aradığınız zaman bir sürü sonuç çıkıyor. Oradan en ucuz, adı duyulmamış markadan alışveriş yapmak doğru değil. Çünkü size ne geleceği, ne zaman geleceği, hatta gelip gelmeyeceği bile belli değil. Bunun yerine bilindik bir firmadan fiyatı daha yüksek bile olsa alışveriş yapmalarını tavsiye ederim. Bunun yanında kargo üzerinden alınan şikâyetler de oldukça fazla. Kargodan hasar alan birçok ürün için şikâyet talebinde bulunuluyor. Burada vatandaşların dikkat edeceği husus, eğer ürün hasarlı olarak size teslim edilmeye çalışılırsa, ambalajında hasar varsa, bunu bir tutanakla teslim almak ya da tutanakla teslim almamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

tuketicilere-uyari-hakkinizi-arayin-3.jpg

‘HUKUK BÜROSUNDAN AVUKAT UYARISI!’

Vatandaşlara, alışveriş yapmadıkları halde gelen tehdit mesajlarına geri dönüş sağlamamaları gerektiğinin vurgusunu yapan Dinç, “Şu sıralar birçok insana belli bir hukuk bürosundan yazılmış gibi teslim alınmayan kargo gerekçesiyle para ödeme talebinde bulunuluyor. Ödenmemesi durumunda da avukata verileceği uyarısında bulunuluyor. Ama mesajı alan vatandaş böyle bir alışveriş hiç yapmamış oluyor. Bunlar tamamen korkutma amaçlı mesajlar veya aramalardır. Bunların dikkate alınmaması lazım. Çünkü ortada gerçekleştirilmiş bir alışveriş yoksa sizin de böyle bir borcunuz yok demektir. Vatandaşı korkutarak paralarını almaya çalışıyorlar. Bu vatandaşlar savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Telefonları açmayabilir ve mesajlara dönmeyebilir. Dönüş yapmak zorunda değil. Tek dikkat edilecek husus, eğer kendi adresine adliyeden resmi icra yazısı geldiyse 7 gün içerisinde buna itiraz etmesi gerekiyor. Bunun dışında avukatlık bürolarından, şirketlerden gelen yazılar, postayla da gelse, kargoyla da gelse bir anlam ifade etmez.” diye aktardı.

tuketicilere-uyari-hakkinizi-arayin-4.jpg

‘BU ŞİKÂYETLERİN ÇÖZÜME KAVUŞMA İMKÂNI YOK’

Bir muhatabı olmayan şikâyetlerin çözüme kavuşma imkanı olmadığının altını çizen Dinç, “İnternet şikâyetlerinin çözümünde 2 türlü husus var. Satıcı firma, fiziki olarak mağazası olan kurumsal bir firmaysa bununla ilgili şikâyetlerde dönüş alınıyor. Ama ismi bilinmeyen, adresi, telefonu olmayan şikâyetlerin çözüme kavuşma imkânı yok. Çünkü çözüme kavuşması için karşıda bir muhatap olması gerekiyor ki hukuki bir yaptırım yapılsın. Vatandaşların alışveriş yaparken dikkat edecekleri husus bilindik yerlerden alışveriş yapmalarıdır. Bilinmedik ve ilk defa alışveriş yapılacak bir yer ise telefonla görüşmelerini, kontrol etmelerini, fiziki bir iş yeri olup olmadığını araştırmalarını, yapılan yorumları okumalarını öneriyorum. Bankalardan gelen şikâyetler de genellikle herhangi bir talepte bulunmadan masraf paketlerinin açılması, kredi kartı aidatlarının alınması hususunda oluyor. Bunlarla ilgili vatandaş hakem heyetlerine müracaat ettiği takdirde olumlu neticeler alıyor.” dedi.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :