Pazar tezgahında bahar beklentisi

Pazarda meyve ve sebze fiyatları değişiklik gösteriyor. Pazarcı esnafı, havaların ısınmasıyla fiyatların düşeceğini ifade ederken; vatandaş her şeye rağmen pazar alışverişinden ödün vermiyor.
Pazar tezgahında bahar beklentisi

Geçtiğimiz günlerde kar yağışının olması Pazar fiyatlarını da etkiledi. Sebze ve meyve fiyatları geçen haftaya göre değişiklik gösterdi. Ürünlerin fiyatları hakkında bilgi veren Pazarcı esnafı, vatandaşların bütçelerine göre alışveriş yaptığını belirtti.

konya-pazar-5.jpg

‘VATANDAŞ GÖZÜMÜN İÇİNE BAKIYOR’

Pazardaki ürünlerin fiyatlarının arttığını ifade eden Kadınlar Pazarı Esnafı Hilmi Erol, “Haftanın 6 günü buradayız. Pazartesi günü biraz hareketlilik olur. Geri kalan 4-5 gün tek tük iş yapıyoruz. Çünkü sivri biberin kilosu 20 lira, patlıcan 7 lira, çeri domates 10 lira, salatalık 7 lira olunca insanlar alamıyor. Geçen hafta havalar sıcak olduğu için fiyatlar 1 lira da olsa indi ama 2-3 gündür yağmur ve kar olunca yine fiyatlarımız tavan yaptı. Geçen hafta 15 liraya sattığım biber bu hafta 20 liraya çıktı. Patlıcan 5 liradan 7 liraya çıktı. Salatalık 5 lirayken 6-7 lira oldu. Mutfağınıza alamayacağınız domatese 3 buçuk lira para ödüyorsunuz. Salkım domatesin fiyatı 6 lira, normal domates 5 lira. Nisan ayındayız yaza doğru gidiyoruz bu fiyatların inmesi lazım. Meyve olarak da yavaş yavaş kış meyveleri tükeniyor. Vatandaşa fiyatları söylemeye utanıyoruz. Ben domatese, bibere 20 lira dediğimde vatandaş benim gözümün içine bakıyor. O biberi yemezse ölmeyecek. Ama kendi ülkemizde kendi yetiştirdiğimiz bibere 20 lira verirsek olmaz. Vatandaş almayınca ben Pazartesi günü aldığım ürünü Cumartesi gününe kadar ancak bitiriyorum” şeklinde konuştu.

konya-pazar-2.jpg

‘FİYATLAR BİRAZ DA SERALARA BAĞLI’

Pazar fiyatlarının seraların duruma bağlı olduğunu kaydeden Pazarcı Esnafı Mehmet Boduroğlu,” Ürünlerin fiyatları biraz da seraların durumuna bağlıdır. Mevsim şartlarından dolayı seralar zarara uğrayabiliyor. Seralar yıkılabiliyor, ürünler donabiliyor. Hal böyle olunca bu da Pazar fiyatlarına yansıyor. Mayıs ayında düşme ihtimali olabilir. Günümüz şartlarına göre ürünlerimiz fiyatları normal ama insanların alım gücü düşük. 2 buçuk bin lirayla nasıl geçinsinler. Bazı şeylerden fedakarlık yapmak gerekiyor. Parası olan adam şimdi alıp yiyor. Dar gelirliler bir ay sonra aynı meyveyi yiyebiliyorlar. Onlar beş kilo alıyorsa diğeri iki kilo bir kilo alıyor” şeklinde konuştu.

konya-pazar-1.jpg

‘BU AYDAN SONRA FİYATLAR DÜŞEBİLİR’

Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatların düşebileceğini öngören Pazarcı Esnafı Hüseyin Nalbant, “Sebze meyve fiyatlarında bir domateste yükselme var. Diğerleri de salatalık 6 lira, patlıcan 6-7 lira. Bu kış şartlarında bu fiyatların normal olduğunu düşünüyorum. Fiyatlardan dolayı satışlar çok iyi olmuyor. Bu nedenle toptancı halinde mal kalkmıyor. Burada yükselme yok. Bu aydan sonra havaların ısınmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini düşünüyoruz. Şu an hala kış meyveleri var. Yaz meyvelerinin gelmesi 3-4 ayı bulur. O zaman fiyatlar düşer. Salatalık 50 kuruşa kadar gelir. Portakal fiyatlarında da yükselme var. Marketlerde 7-8 lira olan portakal, Konya Kadınlar Pazarında 5 lira. Muz fiyatları da yüksek. Elma 3-4 lira, kivi 4-5 lira. Yükselme şu anlık yok ama bundan sonra fiyatlarımız düşebilir. Havanın ısınmasına bağlı” ifadelerini kullandı.

konya-pazar-3.jpg

VATANDAŞ FİYATLARI NASIL KARŞILIAYOR?

Vatandaşlardan Rabia Doğanay, “Fiyatlar zenginler için uygun ama maddi durumu düşükler için pek iyi değil. Bazen alışveriş yaparken zorlandığımız anlar da oluyor. Genellikle pazara geliyorum. Meyve ve sebze alırken pazarı tercih ediyorum. Pazar fiyatlarında geçen seneye göre bir artış gözlemledim” diye konuştu. Vatandaşlardan Mehmet Ardıç, “Pazar fiyatları parası olana normal, parası olmayana ucuz. Buna da şükür. Ben pazara ayda bir sefer geliyorum ihtiyaçlarımı alıyorum gidiyorum” dedi. Vatandaşlardan Hatice Küçük ise “Pazarda fiyatlar bize göre biraz pahalı. Alabildiğimiz kadarıyla alıyoruz. Bir mantar 17 lira bir domates 7 buçuk lira olursa alamayız. Ben de zaten o kadar para yok ki. Hepsinden azar azar alıyoruz. Şu an meyve bile alamadık. Bir muz 15 lira. Olanlar alıyor, olmayanlar da az az alıyor” diye vurguladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

konya-pazar-4.jpg

konya-pazar-6.jpg

Etiketler :