Pazarcı esnafı destek bekliyor

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen "Pazar Yerleri" konulu genelgeye göre semt pazarları 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapabilecek.
Pazarcı esnafı destek bekliyor

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen "Pazar Yerleri" konulu genelgeye göre semt pazarları 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapabilecek. Alınan Kararın esnafı mutlu ettiğini söyleyen Muharrem Karabacak, “Semt pazarlarımızın yürüyüş mesafesinde her gün açık olması hususunun da takipçisi olacağız. Bu konuda da Hükümetimizden esnaflarımızın lehine kararlar almasını beklemekteyiz” dedi. Kararın yerinde ama eksik olduğunu söyleyen Pazarcılar Odası Başkanvekili Murat Petek ise, pazarların en azından haftada üç gün açılmadığı takdirde ürünlerin ellerinde kalacağını ve hepsinin israf olacağını vurguladı.

pazarci-esnafi-1.png

Ramazan Bayramı öncesi ve sonrası 8 – 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00 – 17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze, meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olmasının esnaflar açısından önemli bir karar olduğunu belirten KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak yoğun uğraşlarının Türkiye'de karşılık bulduğunu belirterek, “KONESOB olarak yoğun uğraşlarımız sonuç verdi. Konya İl Pandemi Koordinasyon Kurulu kararımız Türkiye'de karşılık buldu, bu vesileyle haksız rekabetin önüne geçildi. Zincir marketlerde gıda dışı satışa izin verilmemesi önemli. Diğer taraftan pazarcı esnafımızın piyasayı dengeleyerek fiyat istikrarı anlamında önemli bir görevi üstlendiğine de hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bu bağlamda semt pazarlarımızın yürüyüş mesafesi kurallarıyla açılması millet menfaatine bir durumdur. Üreticiden tüketiciye en uygun ve kaliteli hizmeti sunan pazarcı esnafımızın bu mağduriyeti millet menfaati anlamında giderilmelidir. KONESOB olarak semt pazarlarımızın yürüyüş mesafesinde her gün açık olması hususunun da takipçisi olacağız. Bu konuda da Hükümetimizden esnaflarımızın lehine kararlar almasını beklemekteyiz” dedi.

muharrem-karabacak-001.png

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Başkan Karabacak açıklamasında, “Esnaf ve sanatkarlarımıza her zaman desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Leyla Şahin Usta’ya, Milletvekillerimize, Konya Valimiz Sayın Vahdettin Özkan’a, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürümüz Sayın Necmettin Erkan’a ve alınan kararda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

pazarci-esnafi-2.png

‘HAFTADA BİR GÜN AÇILMASI YETERLİ DEĞİL’

Ancak bir günlük açılmanın ürünlerin israf olmasına engel olmayacağını belirten Konya Pazarcılar Odası Başkanvekili Murat Petek, haftada üç gün açılması gerektiğinin altını çizdi.  Pazarların haftada bir gün açılmasını yeterli bulmadıklarını söyleyen Murat Petek, Bu hafta Cumartesi günü pazarlarımız açık olacak ancak haftada bir gün açık olması bizim için yeterli olmayacak. Çünkü tam kapanma sürecinde pazarcılar olarak büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Antalya Serik bölgesinde ve Alanya’da çiftçilerin ürettiği ürünlerin çöpe döküleceği söyleniyor. Çiftçiler yetişen ürünlerini tekrar devamını alabilmek için mecbur koparmak zorundalar. Bekletemezler. Hava sıcaklıkları artık 30 dereceğinin üzerine çıktı. Bundan sonra bizim sattığımız ve üreticilerimizin yetiştirdikleri ürünler dayanıksız tüketim malları oluyor. Yani en geç iki gün içinde tüketilmesi ve elden çıkması gerekiyor. Çukurova’nın, Antalya’nın, Ege bölgesinin ürettiği ürünleri Türkiye’de bir günde elden çıkartabilmenin, müşteriye sunabilmenin imkanı yok. Pazarlara Pazartesi, Salı ve Arife gününü de kapsayacak şekilde izin verilmesini istiyoruz. Bu sayede hem çiftçinin mağduriyeti ortadan kalkmış olacak. Hem bayramdan sonra da normalleşme süreci bir şekilde başlayacak.” şeklinde konuştu.

murat-petek.png

‘PAZARLAR AÇILMAZSA BAYRAMDAN SONRA FİYATLAR ARTACAK’

Pazarların açılmadığı takdirde sıkıntının büyük olacağını ifade eden Başkanvekili Murat Petek, “Kısıtlama döneminde küçük esnafın çektiği sıkıntılar çok büyük. Bugün bütün kapanma süreçleri olduğu gibi bütün esnafı etkilemiş vaziyette. Desteklerden istediğimiz şekilde yararlanamıyoruz. Yeni açıklanan kredi paketi desteğini bizim bin 500 tane üyemiz kullanamayacak. Bu süreç bizi çok yıprattı. 17 günlük kapanma sürecinde çiftçi bu ürünleri çöpe döktükten sonra 17 gün sonra sebzelerin fiyatları üçe, dörde katlanacak. Yani bu sıkıntı sadece üreticinin ürettiğini piyasaya sürmekle kalmayacak. Şu an dökümün en fazla verdiği dönemi yaşıyoruz. Salatalıklar zaten sararmaya başladı. Yaklaşık 15 gün sonra yerli salatalıklarımız piyasaya çıkacak. Antalya Alanya bölgesindeki çiftçimiz en fazla ürettiği ürünü şimdi çöpe dökmek zorunda kalacak. Çünkü şu anda hiçbir halde satış yok. Alıcı olmayan yerde zincir marketlerin ve gross marketlerin çekeceği ürünlerle çiftçinin ürünü kalkmaz. İnşallah bu konuda devlet büyüklerimiz bize yardımcı olurlar” ifadelerine yer verdi.

pazarci-esnafi-5.png

‘BÜYÜK İSRAF OLACAK’

Pazarlar açılmadığı takdirde Pazar esnafının ürünlerinin elinde kalacağına dikkat çeken Petek, şöyle konuştu: “Bugün Konya’da 67 tane pazarımız var. Pazarlara sürekli çıkan, sirkülasyon yapan bin 500 tane üyemiz var. Sadece Konya’da bir pazarcı esnafının birçok ürününden bahsetmiş olsak bir günde bin 500 ton ürün yapar. 17 günde üretilen ürünleri hatada 1 güne sığdırmaya çalışırsak çiftçiden gelen ürün halcinin elinde patlayacak ya da pazarcının elinde patlayacak. Çöpe gidilmesine engel olunamayacak. İnsanlar toplatacağı, çöpe atacağı ürüne bir de eleman parası ödeyecek, mazot parası ödeyecek. Çöpe dökmek için dahi tekrardan ürüne bir maliyet binecek. 15 gün sonra ürünler sararmaya başlayacak. Çiftçinin hasadı azalacak ve azaldığından dolayı talep yüklü olacak. İster istemez fiyatlar katlayacak. Kısıtlamadan bir iki gün önce 4-5 liraya satılan domates 3-4 lira arasında pazarda perakende satılan salatalık Çarşamba günü gece halde 5-6 liraya satılmış. Yani talep ne kadar çok olursa fiyat da ona göre yükselecek. Bir yerde yüklenildiği zaman bu fiyatlar burada kalmayacak.”

pazarci-esnafi-3.png

‘SEBZE ÜRÜNLERİNİ SEÇTİRMEK YASAK’

Sebze ürünlerini seçtirmenin  yasak olduğunun bilgisini veren Petek, “Pazarcıların ilk defa haklı olduğu bir konu var. İnsanlar marketlerde seçme yapabildiğini ama pazarlarda yapamadığını söylüyor ve bu durumdan şikâyetçi oluyorlar. Burada pazarcıların mal seçtirmemesinin sağlık açısından önemli olduğunu hep birlikte gördük. İç İşleri Bakanlığı bu noktada bir genelge yayınladı. Bu genelgeye marketlerin uyup uymadığına dair denetim yapılmasına gerek yok. Bütün marketlerde kamera kayıtları oluyor. Oradan açıp izlenebilir. Biz pazarcılar olarak devletimizin bize gönderdiği genelgede bütün kurallara riayet ediyoruz. Marketler riayet etmediği halde onlar ödüllendiriliyor biz cezalandırılıyoruz” diye aktardı.

pazarci-esnafi-4.png

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ