Pekcan: Turska posjeduje potencijal da iskoristi mogućnosti unutar globalnih lanaca snabdijevanja

Stručnjaci smatraju da je pandemija COVID-19, koja je prvi put zabilježena u Kini u decembru prošle godine, pokazala da oslanjanje na samo jednog dobavljača, poput Kine, predstavlja značajan rizik
Pekcan: Turska posjeduje potencijal da iskoristi mogućnosti unutar globalnih lanaca snabdijevanja

Turska posjeduje potrebni potencijal da iskoristi mogućnosti koje proizlaze iz promjena koje su se dogodile unutar globalnih lanaca snabdijevanja uslijed pandemije koronavirusa, rekla je u ponedjeljak ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan, a javlja Anadolu Agency (AA).

"Vjerujemo da možemo postati globalni akter u globalnim lancima snabdijevanja i nastaviti naš put snažnije, koristeći nove mogućnosti u oblasti investicija i trgovine", rekla je Pekcan tokom rasprave o budžetu u turskom parlamentu.

Stručnjaci smatraju da je pandemija COVID-19, koja je prvi put zabilježena u Kini u decembru prošle godine, pokazala da oslanjanje na samo jednog dobavljača, poput Kine, predstavlja značajan rizik.

Ekonomisti u Turskoj smatraju da je ta zemlja svojom kvalifikovanom radnom snagom, strateškim položajem i jakom infrastrukturom glavni kandidat za velikog dobavljača, posebno u svom širem regionu, uključujući Bliski Istok i Evropu.