‘Pilotluğu seçin hayallerinize uçun’

SÜ Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen “Bir Kültür ve Turizm Köprüsü: Türk Hava Yolları” konulu konferans Türk Hava Yolları Genel Müdürü Ekşi’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
‘Pilotluğu seçin hayallerinize uçun’

Dünya genelinde 20 yıl içerisinde 600 bin pilota ihtiyaç olacağını söyleyen THY Genel Müdürü Ekşi, “Şuan Türkiye’de bir pilot lisansı alınca, 25 bin lira maaşla işe başlayıp, 100 bin liraya kadar kazanabilirsiniz. Biz gençlere diyoruz ki eğer uçma merakınız varsa pilotluk mesleğini seçin. Türkiye uçuş okullarıyla ortak çalıyoruz. 500’e yakın pilotu biz Türkiye’de yetiştirebiliyoruz” dedi.

Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen “Bir Kültür ve Turizm Köprüsü: Türk Hava Yolları” konulu konferans Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonunda düzenlenen konferansa; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

bir-kultur-ve-turizm-koprusu-turk-hava-yollari-2.jpg

‘DÜNYANIN TEK RAKİBİ TÜRK HAVA YOLLARI’

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren SÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, “Misyon ve vizyon açısından geçmişi gelecekle buluşturuyor. Türk havacılık tarihi 11. yüzyılda İsmail Cevheri ile Türkistan’da başlıyor. Bugün Türk Hava Yolları Kurumu da 1925’te Tayyare Cemiyeti olarak kurulmuş. Daha sonra 1933’te yapılan son değişikliklerle bugüne kadar gelmiştir. Bugün dünyanın tek rakibi gerçekten Türk Hava Yolları’dır. Turizm enstitüsünde ve ekonomide 12.9 milyar dolar gibi belki de gayri safi milli hasılanın yaklaşık yüzde 3-4’lere gelen bir rakamı Türk Hava Yolları bizlere kazandırıyor. Uzakları yakın ediyor, bizleri uzaklarla buluşturuyor. Gerçekten kültür ve bir turizm köprüsü diyebiliriz.  Tüm hizmetleriyle ülkemize ve insanlığa yapmış olduğu katkılardan dolayı Türk Hava Yolları’nı ve ekibini tebrik ediyor, başarıların devamını diliyoruz” dedi.

bilal-eksi.JPG

‘126 ÜLKEYE TÜRK KÜLTÜRÜNÜ GÖTÜRÜYORUZ’

Toplam 126 ülkeye Türkiye’nin kültürünü götürdüklerini dile getiren Ekşi, “Şuanda Türk Hava Yolları 126 ülkeye, 316 şehre ve 319 hava limanını uçuyor. Türk Hava Yolları, Dünyada en çok ülkeye, devlete uçan hava yolu unvanına sahiptir.  Biz şuanda 126 devlete Türkiye’nin kültürünü götürüyoruz. Türkiye’nin iş adamını götürüyoruz. Oradan Türkiye’ye turist getiriyoruz. İş adamı getiriyoruz.  Ve 123 devleti Türkiye’ye kültürel bazda bağlıyoruz” İfadelerini kullandı. Konya Hava Limanı’nın kendi kendine yeten bir hava limanı olduğunu belirten THY Genel Müdürü Ekşi, THY olarak haftada 46 sefer yaptıklarının bu sefer sayılarının arttırılmasının muktedir olduğunu söyledi. Uluslararası turizmde havacılığın vazgeçilmez taşıma modlarından bir tanesi olduğunu ifade eden Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Ekşi, “Uluslararası turizmin yüzde 95’ten fazlası hava yoluyla gerçekleşiyor. Dolayısıyla turizm ve hava yolu sektör olarak birbirlerinin ayrılmaz parçasıdır” dedi.

turkiyenin-kulturu-1.JPG

‘1947’DE İLK YURT DIŞI SEYAHATI YAPILIYOR’

Türk Hava Yolları’nın kuruluş tarihinden bahseden Ekşi,” Türk Hava Yolları 1933 yılında Devlet Hava Yolları ismiyle resmi olarak kuruldu. O zaman tabi dört yere sefer yapıyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana beş uçağımız var. 1947’de ilk yurt dışı seyahatımızı yapıyoruz. Türk Hava Yolları 2003 yılına kadar esasında büyük oranda Türkiye’ye hitap eden ve lokal bir taşıyıcı olarak dünyada gözüken bir hava yoludur. 2003’te Türkiye’de havacılıkta bir dönüşüm başlıyor. Bazen liderler sadece vizyonu ortaya koyarlar ve bu sloganlara dönüşür. Örneğin, ordular ilk hedefininiz ileri böyle bir vizyondur. Türkiye’nin kurtuluşu demektir. Havacılıkta da havacılığın kurtuluşu, havacılığın bu güne gelmesinin vizyon kelimesi da “hava yolu halkın yolu olacaktır” 2003’de koyulan vizyon buydu. Çünkü 2003 yılında kadar havacılık sadece belli zengin bir kesimin seyahat edebildiği bir taşıma modu olarak gözüküyor ve Türk Hava Yolları da buralara hitap eden bir hava yolu olarak görünüyor” şeklinde konuştu.

turkiyenin-kulturu-6.JPG

‘ÖZEL STATÜ HALİNE GELMESİ DÖNÜM NOKTASIDIR’

Türk Hava Yollarının devlet kurumu olmaktan çıkıp özel bir şirket statüsüne kavuşmasının global bir marka haline gelmelerine neden olduklarını kaydeden Ekşi, “2003 yılında 55 ülkeye uçuş yapılıyor. 103 nokta var. 65 uçakla sefer yapıyoruz. 2006’ya gelindiğinde özelleştirme yapılıyor. Türk Hava Yolları bugün global bir marka haline gelmişse ve dünyada artık sayılı hava yollarından bir tanesiyse esas dönüm noktalarından bir tanesi halka arzda Türk Hava Yollarının devlet kurumu olmaktan çıkıp özel bir şirket statüsüne kavuşmasıdır. Çünkü havacılık çok dinamik bir sektördür. Bunu devletin sınırlayıcı ve şüpheci kurallarıyla yapabilmeniz mümkün değil.  Çok hızlı hareket etmeniz lazım. Ve dünyadaki rakiplerinizle mücadele etmeniz gerekiyor. 2006’da yüzde 51’i halka açık hale geldi. Yüzde 49’da devlet hissesi kaldı. 2006’ya geldiğimizde 69 ülkede 133 noktada 103 uçakla uçuyor noktadaydık” ifadelerini kullandı.

‘DÜNYADA EN FAZLA BİLİNEN İKİNCİ HAVA YOLUYUZ’

Yapılan araştırmaya göre Türk Hava Yollarının dünyada en fazla bilinen ikinci hava yolu unvanına sahip olduğuna dikkat çeken Ekşi,” Bizle uçmasa bile insanlar Türk Hava Yollarının ismini biliyorlar. Türk Hava Yolları 126 ülkeye uçarken, Air France 92 ülkeye uçuyor. Arada muazzam fark var. Türk Hava Yolları 2003’ten beri 7 kat büyüdü. Konya Havalimanı özelinde tek pistimiz var. Haftada 46 uçağımız Konya’ya inmektedir. 2003’te 65 uçağımız vardı. Şimdi 347 uçağımız var. Yaklaşık 5 buçuk kat büyüyen bir Türk Hava Yolları’ndan bahsediyoruz. Yani hava yolu halkı yolu olacaktır vizyonunu hayata geçmiş şekilde görebiliyoruz.  2023 yılına kadar da 200 tane uçak siparişimiz var. 2023 yılında 450’den fazla uçağımız olacak. Dünyanın onuncu büyük filosuna sahibiz” diye aktardı.

bir-kultur-ve-turizm-koprusu-turk-hava-yollari-1.jpg

‘TÜRK SİVİL HAVACILIĞINI ŞAHA KALDIRACAK BİR PROJE’

İstanbul Hava Limanı’nın önemli bir proje olduğunu vurgulayan THY Genel Müdürü Ekşi şöyle konuştu: “Yeni hava limanında tüm fazlar bittiğinde 200 milyon yolcu kapasiteli bir hava limanı olacak. Atatürk Hava Limanın kapasitesi 70 milyon kapasitesi vardı. Yeni hava limanın, istihdama katkısı 225 bin çalışan, gayri safi milli hasılaya katkısı 4.9’dur.  Bugüne kadar toplamda 41 milyon yolcu taşınarak 261 bin sefer yapıldı. İstanbul Hava Limanı olmazsa olmaz ve geç kalmış bir projedir. Atatürk Hava Limanı, uzun yıllar Türk Sivil Havacılığına hizmet etti. Ama maalesef mekân itibariyle artık genişlemesini mümkün olmayan Türk sivil havacılığını boğan ve büyümesine yetişemeyecek olan bir hava limanıydı. Dolayısıyla İstanbul’a bir hava limanı yapılması gerekiyordu. Türk Sivil Havacılığını şaha kaldıracak projelerden bir tanesidir.”

bir-kultur-ve-turizm-koprusu-turk-hava-yollari-4.jpg

HAYALLERİNİZE UÇUN!

Dünyada uçak üretimi ve uçak satışının sürekli arttığının bilgisini veren Ekşi, “Önümüzdeki 20 yıl içerisinde 600 bin pilota ihtiyaç var. Dolayısıyla pilot ihtiyacı da fazla ve bir pilotluk da dünya de en kolay iş bulabilen sektörü oluşturuyor. Ve herhangi bir ülkede iş bulabiliyor. Şuan Türkiye’de bir pilot lisansını alıp hava yollarına işe girdiği anda maaşı 25 bin liradan başlıyor. Ve 100 bin liraya kadar çıkıyor. Biz gençlere diyoruz ki eğer uçma merakınız varsa pilotluk mesleğini seçin. Türkiye uçuş okullarıyla ortak çalıyoruz. 500’e yakın pilotu biz Türkiye’de yetiştirebiliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

bir-kultur-ve-turizm-koprusu-turk-hava-yollari-3.jpg

turkiyenin-kulturu-3.JPG

turkiyenin-kulturu-4.JPG

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ