Piyango kazandırmaz, her zaman kaybettirir

İslam’da haramların başında olan kumarın çeşitlerinden piyango bileti için Cuma hutbesinde haram olduğu uyarısı yapılarak, “Harama piyango çıkarmayın. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır” denildi.
Piyango kazandırmaz, her zaman kaybettirir

Her yıl binlerce kişinin zengin olma umuduyla satın aldığı piyango bilet konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı haram ve günah olduğu konusunda vatandaşları bilgilendirirken dini adamlarından da ciddi uyarılar gelmeye devam ediyor. Dünkü Cuma hutbesinde şans oyunlarının İslam dinince haram ve günah olduğu hatırlatılırken, geçtiğimiz yıllarda piyango çıkan sözde talihlilerin hayatlarını karartan talihsizlik felaketleri ibretlik dersler veriyor.

ali-erbas.jpg

HUTBEDE VATANDAŞLAR UYARILDI

Dünkü Cuma hutbesinde de vatandaşlara şans oyunlarının haram ve günah olduğu ile ilgili bilgiler okundu. Kur’an-ı Kerim ve hadislerden de verilen örneklerle şans oyunlarının haram olduğu şöyle vurgulandı, “Müslümanlar, ne zaman kendi inanç ve değerlerinden uzaklaşıp yabancı kültürlerin etkisi altına girmişler, işte o zaman kimlik ve aidiyetlerini kaybetmişlerdir. Kimliğini muhafaza eden Müslüman’dan beklenen, İslam’ın şiarına, yani İslam’ın sembol ve nişanelerine saygı duyması ve onları korumasıdır. Tevhidin sembolü Kâbe, ümmet olma bilincinin tazelendiği hac, teslimiyetin simgesi kurban, birlik ve beraberliğimizin nişanesi camiler, şehadetleri dinin temeli ezân-ı Muhammedî, kulluğun zirvesi namaz bizi biz yapan İslam’ın şiarlarındandır. Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi de yılbaşı kutlamalarıdır. Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır. Toplumlar değerleriyle bilinir, onlarla anılırlar. Değerleriyle yaşar, onlarla ayakta dururlar. Peygamber Efendimiz (sas) bu hususta ümmetini şöyle uyarmaktadır: Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.” (2) Öyleyse, bizi biz yapan, bizi ayakta tutan ve en güçlü sığınağımız olan değerlerimize sımsıkı sarılalım. İnancımız, tarihimiz ve kültürümüzle bağdaşmayan batıl örf, adet ve gelenekleri hayatımıza yansıtmayalım. İnancımızın ve karakterimizin şekillendiği ailemizi, göz aydınlığı çocuklarımızı, milletimizin umudu gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle buluşturalım. Yabancı kültürlerin esiri olmamaları için hep birlikte gayret gösterelim” denildi.

piyango-2.jpg

İKRAMİYE ÇIKANLARI SONU KÖTÜ OLDU

Şans oyunlarından sözde ikramiye çıkan kişiler hayatlarına ya daha kötü olarak devam ettiler ya da hazın sonla hayatlarını kaybettiler. İbretlik olan talihlilerin hazın sonlarından bazılarını bugün halen akıllarda duruyor. Şans oyununda kendisine büyük ikramiye çıkan Osmaniye'li talihliye bu para şans getirmedi. Osmaniye’de çeşitli suçlardan kaydı bulunan işsiz 32 yaşındaki Hasan Tuncel, yolda yürürken silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Cinayet şüphelisi olarak 19 yaşındaki Muhammed Ç. ile akrabası 30 yaşındaki Kemal Ç. tutuklandı. Tuncel’in, bir süre önce Sayısal Loto'dan 760 bin lira ikramiye kazanan Kemal Ç'den haraç istediği için öldürüldüğü ileri sürüldü.

Osman Kaplan Denizli’nin Çivril ilçesinde marangoz olarak geçimini sağlayan Osman Kaplan, çeklerini ödeyemediği için önce hapse girmiş ve 1999 yılında hapisten çıktıktan tam 2 gün sonra sayısal lotodan 340 milyar kazanmış. Her parayı bulan erkek gibi Kaplan’ın ilk işi eşinden boşanmak olmuş. Ardından İzmir’de Pınar Şirin adlı şarkıcıyla 20 milyar lira harcayıp Hilton’da nişan yapmış ve 6 ay sonra ondan da ayrılmış. Hızlı yaşayan Kaplan’ın parası kısa sürede tükenmiş tabi ki. “Hızlı bir hayat yaşadım, para bitti.” diyerek de yaşadıklarını özetliyor.

piyango-3.jpg

Samsun’da 17 yıl önce Milli Piyango’dan büyük ikramiye Kazanan Süleyman Orhan (52), ikramiyeyle birlikte kendi emeği ile kazandıklarını da kaybettiğini söyledi. Orhan, 1993 yılında pastane sahibiyken, iş yerinin önünden geçen piyangocunun ısrarıyla aldığı bilete 2 milyar TL çıktığını söyledi. Bu süreçte erkek kardeşini ve yeğenini trafik kazasında kaybettiğini ifade eden Orhan, şunları söyledi: "Benim düzenim vardı, kardeşim vardı, huzurum vardı. 2 milyar geldi her şeyimizi aldı gitti.

• SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :