Potpredsjednik Turske Fuat Oktay uputio poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju

Oktay je na Twitteru objavio da strahote koje su se dogodile prije 29 godina i dalje izazivaju duboku bol i tugu u srcima ljudi
Potpredsjednik Turske Fuat Oktay uputio poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay uputio je poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju, koji su izvršile armenske oružane snage tokom agresije na Azerbejdžan, javlja Anadolu Agency (AA).

Oktay je na Twitteru objavio da strahote koje su se dogodile prije 29 godina i dalje izazivaju duboku bol i tugu u srcima ljudi.

"Nadam se da je oslobađanje azerbejdžanskih područja koja su bila pod armenskom okupacijom bar donekle utjeha za svu ovu bol i tugu. Neka su blagoslovljene duše šehida koji su pali kao žrtve armenskog nasilja", naveo je.

Hodžali je kasaba koju su armenske snage okupirale krajem 1991. godine. Riječ je o mjestu koje se prostire na 936 kvadratnih kilometara i u kojem je živjelo 2.605 porodica, odnosno oko 7.000 osoba. Armenska vojska je prethodno zauzela Hankendi, glavni grad Gorskog Karabaha, a potom su metom njihovih napada postala azerbejdžanska sela, od kojih je Hodžali bio najveće. U Hodžaliju se nalazi jedini aerodrom u regiji i bio je važan kanal prometa humanitarne pomoći Azerima u toj regiji.

Krajem januara 1992. godine, armenska vojska je u potpunosti opkolila Hodžali, a 25. februara je počela žestoka oružana operacija okupacije mjesta.

Prema zvaničnim podacima, u masakru u Hodžaliju ubijeno je 613 civila, među kojima 106 žena i 83 djece. Teško je ranjeno 487 osoba. Armenske snage su zarobile 1.275 osoba, od kojih se 150 još uvijek vodi kao nestali.