Potpredsjednik Turske Oktay: Branitelji Turske Republike Sjeverni Kipar nikada se nisu odrekli slobode

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay kazao je da 15. novembar predstavlja slavnu stranicu u historiji borbe kiparskih Turaka
Potpredsjednik Turske Oktay: Branitelji Turske Republike Sjeverni Kipar nikada se nisu odrekli slobode

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je da su kiparski Grci najavili da će ponovo započeti jednostrana istraživanja ugljovodonika na Mediteranu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ne brinite, nećemo ih ostaviti na miru, nastavit ćemo naše aktivnosti na bušenju tamo gdje smo stali. Ne plašimo se nikoga. Oni koji žele avanturu u istočnom Mediteranu dobit će odgovor", rekao je Oktay u obraćanju tokom parade održane u Nikoziji povodom obilježavanja 38. godišnjice osnivanja Turske Republike Sjeverni Kipar.

Istakao je da je veoma sretan što može podijeliti radost tog praznika s građanima Turske Republike Sjeverni Kipar, dodajući da ovom prilikom prenosi i pozdrave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kao i 84 miliona građana Republike Turske.

Oktay je kazao da 15. novembar predstavlja slavnu stranicu u historiji borbe kiparskih Turaka.

Kako je kazao, neizvjesnost, progon i tortura na Kipru okončani su upravo na današnji dan prije 38 godina.

“Branitelji Turske Republike Sjeverni Kipar decenijama su se neustrašivo opirali zvjerstvima kiparskih Grka, davali su svoje živote i krv, ali se nikada nisu odrekli slobode“, rekao je potpredsjednik Turske.

Istakao je da Turska želi "pošteno, trajno i održivo rješenje na ostrvu".

"Rješenje s dvije države je put koji traži strpljenje", kazao je Oktay.

Dodao je da iskreno vjeruje da će suverenitet države kiparskih Turaka, koji je garancija prava kiparskih Turaka na ostrvu, biti trajna kategorija.

"Iskreno vjerujem da ćete čvrstim koracima koračati, da ćemo koračati, ka svjetlijoj budućnosti u jedinstvu i solidarnosti", kazao je Oktay.

Danas se različitim programima i aktivnostima obilježava 38. godišnjica osnivanja Turske Republike Sjeverni Kipar.

Sporazumom iz Ciriha i Londona koje su 1959. godine potpisali Turska, Velika Britanija i Grčka osnovana je Republika Kipar u kojoj Turci i kiparski Grci imaju ista prava. Ipak, 1963. godine, zbog napada naoružanih grupa kiparskih Grka, kiparski Turci su odvojeni od ostatka zemlje.

Nasilje radikalnih kiparskih Grka nad tamošnjim Turcima počelo je 1950. godine kada su Turci zatražili pravo na određenje svoje budućnosti i kiparsko pitanje predali Ujedinjenim narodima (UN). Nasilje i masakri intenzivirani su 1955. godine kada je iz Grčke na Kipar stigao oficir Grivas i osnovao terorističku organizaciju EOKA. Kulminacija nasilja desila se 1974. godine kada je tadašnji lider EOKA-e Nikos Sampson s ciljem pripajanja otoka Grčkoj izveo udar na Kipru.

S ciljem odbrane suvereniteta i cjelovitosti Kipra, Turska je u skladu s Ugovorom o jamstvu iz 1960. godine od Velike Britanije zatražila zajedničku intervenciju. Nakon negativnog odgovora Britanije, Turska je 20. jula 1974. godine pokrenula mirovnu operaciju na Kipru. Tokom te operacije poginulo je 270, a ranjeno 1.000 kiparskih Turaka.

Turska Republika Sjeverni Kipar osnovana je 1983. godine.