Predsjednik turskog Diyaneta Ali Erbas: Aja Sofija je otvorena za cijelo čovječanstvo

Otvorenje Aje Sofije za ibadet je pozitivan i hairli događaj za naš narod i cijelo čovječanstvo. Ono što je naša poruka jeste da je 'Aja Sofija otvorena za cijelo čovječanstvo', poručio je Ali Erbas
Predsjednik turskog Diyaneta Ali Erbas: Aja Sofija je otvorena za cijelo čovječanstvo

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Tuske (Diyanet) Ali Erbas izjavio je u ponedjeljak kako je džamija Aja Sofija otvorena za cijelo čovječanstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Erbas je boravio u posjeti turskom gradu Duzce, gdje je posjetio načelnika tog grada Yakupa Demircana, te se bajramovao s građanima.

Odgovarajući na pitanja novinara Erbas se dotakao i ponovnog otvaranja džamije Aja Sofije u Istanbulu, koja je džuma-namazom 24. jula ponovo otvorena za molitvu. Erbas je istakao kako je ovim činom okončana jedna 86-godišnja čežnja.

"Otvorenje Aje Sofije za ibadet je pozitivan i hairli događaj za naš narod i cijelo čovječanstvo. Ne samo muslimani, svakog dana (Aju Sofiju) posjećuju na desetine hiljadja ljudi. Ono što je naša poruka jeste da je 'Aja Sofija otvorena za cijelo čovječanstvo'", poručio je Erbas.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aje Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.