1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Predsjednik turskog Diyaneta Erbas: Pred očima cijelog svijeta nad palestinskim narodom vrši se genocid
Predsjednik turskog Diyaneta Erbas: Pred očima cijelog svijeta nad palestinskim narodom vrši se genocid

Predsjednik turskog Diyaneta Erbas: Pred očima cijelog svijeta nad palestinskim narodom vrši se genocid

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas poručo je da će se danas iza podne-namaza sa svih minareta u Turskoj učiti salla i uputiti molitve za spas džamije Al-Aksa i kraj tiranije nasilnika

A+A-

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas reagovao je na napade izraelske policije na Palestince u Al-Aksi, poručivši kako se pred očima cijelog svijeta vrši genocid nad historijom, nad nevinima, nad palestinskim narodom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erbas je, u izjavi za medije u gradu Adapazari, poručio kako “okupatorska teroristička država Izrael izvodi najružniji pokušaj protiv džamije Al-Aksa”.

Naglasio je da Izrael na barbarski i brutalan način pokušava okupirati Al-Aksu.

"Bijesna čudovišta pokušavaju ubiti nevine muslimane, napasti ih u džamiji Al-Aksa. Pred očima cijelog svijeta vrši se jedan veliki genocid nad historijom, nad nevinima, nad palestinskim narodom. Najoštrije osuđujem zločine čopora hijena koje zanemaruju savjest, moral, međunarodno pravo. Neka prokletstvo Boga, meleka i svih ljudi bude na nasilnicima, izdajnicima i okupatorima", poručio je Erbas.

Erbas je poslao poruku okupatorima, kazavši kako su prešli granicu.

"Kao i svi nasilnici i vi ćete stradati, kajat ćete se. Doživjet ćete propast u kaosu i anarhiji koju uzrokujete. Užasna vatra terora koju zapalite, postat će vaš pakao", poručio je Erbas, te nastavio šaljući poruku se čovječanstvu:

"Obraćam se savjesti čovječanstva: Najstariji grad čovječanstva, njegova zajednička baština se uništava. Nevin narod prisilno se izbacuje iz svojih domova, njihove kuće se zauzimaju, otimaju. Pokažite da niste mrtvi jer padate na ispitu čovječnosti. Svaka rečenica koju izgovorite u ime zakona, slobode i čovječnosti uskoro će izgubiti svaki svoj smisao."

Erbas je također poslao poruku i muslimanskom svijetu i vođama, postavljajući pitanje zar nije došlo vrijeme da se ujedine.

"Kada ćete se probuditi iz stanja neobazrivosti na odvažnost šačice bijesne manjine. Šta vas čini ravnodušnim prema svetom gradu i da ne stojite uz nevine? Čak ni najveći tirani i tlačitelji istorije nisu smjeli uprljati Allahove džamije. Naravno da će prevladati borba za slobodu nevinih Palestinaca. Nasilnici će propasti, poziv mira i milosti u džamijama i dalje će osvjetljavati horizont čovječanstva", poručio je Erbas.

Pozvao je sve muslimane i cijelo čovječanstvo da svojim rukama, jezikom, srcem i svim sredstvima zaštite Al-Quds, onima koji su poginuli na tom putu iskazao rahmet, a povrijeđenim što brži oporavak.

Podvukao je kako će turski narod nastaviti štiti pravednu borbu za Al-Quds, te dodao:

"Danas, ako Bog da, iza podne-namaza sa svih minareta u našoj zemlji učit će se salla i uputiti molitve za spas džamije al-Akse i kraj tiranije nasilnika."

HABERE YORUM KAT