Predsjednik turskog parlamenta Sentop: Investiranje u čovjeka se vraća kao korist za sve zemlje

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop je za "Maarif" fondaciju kazao da okuplja ljude koji ulažu veliki trud i u svjetlu pameti i nauke odgajaju savjesne i sposobne mlade koji su korisni za svoje države i čovječanstvo
Predsjednik turskog parlamenta Sentop: Investiranje u čovjeka se vraća kao korist za sve zemlje

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop izjavio je kako se investiranje u čovjeka vraća kao korist za sve zemlje te je dodao kako i škole Turske fondacije "Maarif" imaju takvu uzvišenu svrhu, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnik turskog parlamenta Sentop se obratio učesnicima 10. Konsultativnog sastanka predstavnika Turske fondacije "Maarif" i istakao je kako ta fondacija ulaže veliki trud i s entuzijazmom obnaša važnu dužnost pomaže u dodatnom jačanju odnosa sa zemljama u kojima djeluje.

Ukazujući na neophodnost drugačijeg pogleda na obrazovanje u svijetu koji se brzo mijenja i donosi nove rizike, Sentop je kazao kako na obrazovanje više nije dovoljno gledati samo sa lokalnog nivoa, već da se o njemu treba promišljati i planovi praviti na širem, globalnom nivou.

“Dešavanja u Turskoj i svijetu u proteklih 20 godina su pokazala koliko je to neophodno. Garant budućnosti može biti u odgoju i obrazovanju novih generacija koje će biti dobro edukovane, sposobne i odane svojoj državi i narodu“, poručio je Sentop.

Naglasivši kako je "Maarif" fondacija za relativno kratko vrijeme ostvarila velike uspjehe u zemljama u kojima djeluje, Sentop je kazao kako je svijetu bilo potrebno ponuditi institucije koje će biti ustrojene na principima humanosti i ravnopravnosti, a ne na načelima na kojima je Zapad stoljećima to radio zarad vlastitih globalnih interesa i nametanja vlastitih vrijednosti, jezika i kulture.

On je za "Maarif" fondaciju kazao da okuplja ljude koji ulažu veliki trud i u svjetlu pameti i nauke odgajaju savjesne i sposobne mlade koji su korisni za svoje države i čovječanstvo.

“To što radite je veoma odgovorna zadaća. Za kratko vrijeme ste postigli velike rezultate. To je činjenica. Služite čovječanstvu u Africi, Aziji, na Balkanu, Kavkazu. U mentalno smislu nosite znatno viši teret od ljudi koji se bave drugim zanimanjima. Vaša zadaća i prioritet je da u zemljama u kojima djelujete poštujete lokalne jezike, kulturu i vjeru i da pružate dobro obrazovanje učenicima i sa njima i njihovim roditeljima gradite dobre odnose. Turska posredstvom vas u prijateljskim zemljama nudi kvalitetno obrazovanje“, kazao je Sentop.

Ističući kako je ponosan na to što "Maarif" fondacija radi, Sentop je kazao kako u modernom svijetu dolazi i do promjena u prirodi i metodama obrazovanja u kojem ključnu ulogu zauzima tehnologija, računari i Internet.

Šef turskog parlamenta Sentop je naveo kako se tehnologija i digitalne platforme nakon pandemije COVID-19 nameću kao još neizbježniji segment obrazovnog sistema.

“Obrazovanje novog doba, koje se naziva hibridnim, nam otvara nove horizonte tako što nam otklanja ograničenja u vremenu i prostoru. Važnost digitalnog obrazovanja možemo bolje shvatiti ako znamo da pandemija još traje i da će trajati još neko vrijeme. I nakon pandemije u našem novom normalnom svijetu će se zadržati pružanje online obrazovanja i usluga. Tako izgleda. Turska hoće i mora nastaviti te tehnološke investicije jačanja konkurentnosti u oblasti obrazovanja na lokalnom i globalnom nivou“, kazao je Sentop.

Sentop je kazao kako nastavnici imaju važnu ulogu u tehnološkoj revoluciji i kako se iz profila nekog ko na klasični način prenosi znanje na učenika trebaju transformirati u profile nastavnika koji će također biti vodiči učenicima u razvijanju sposobnosti da primijene stečena znanja.

On je kazao cilj modernog obrazovanja treba biti odgoj mladih koji imaju razvijene sposobnosti rješavanja problema, znaju kako doći do informacije, koji su sposobni da odvoje tačne od netačnih informacija i koji imaju žeđ sa istraživanjem i grupnim radom. Dodao je da su svijetu potrebni mladi koji su znatiželjni, koji maštaju i koji otkrivaju.

Naglasivši kako Turska fondacija "Maarif" obnaša važnu aktivnost javne diplomacije, Sentop je kazao kako kvalitetno obrazovanje i izvoz obrazovanja predstavljaju put ostvarenja volje i vizije Turske da ponovo postave velika svjetska sila i graditelj civilizacije.