Pripadnik FETO-a osuđen za mučenje polaznika vojne akademije, dobio 43 godine zatvora

Pred turskim sudom okončan je proces protiv bivšeg poručnika u okviru kojeg je dokazano da je Yesilkaya vršio fizičko i psihičko nasilje nad polaznicima vojne akademije, te bio razlog njihovom prekidu školovanja
Pripadnik FETO-a osuđen za mučenje polaznika vojne akademije, dobio 43 godine zatvora

Pripadnik terorističke organizacije FETO i bivši poručnik Ayhan Yesilkaya osuđen je na ukupno 43 godine i četiri mjeseca zatvora zbog krivičnih djela "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji" i "mučenje", javlja Anadolu Agency (AA).

Pred turskim sudom okončan je proces protiv bivšeg poručnika u okviru kojeg je dokazano da je Yesilkaya vršio fizičko i psihičko nasilje nad polaznicima vojne akademije, te bio razlog njihovom prekidu školovanja.

Metod kojim se Yesilkaya koristio poznat je pod nazivom "šok odred", a njegove žrtve bili su akademci koji nisu bili članovi FETO-a.

Pred 27. Kaznenim sudom u Ankari danas je održano završno ročište u slučaju protiv Yesilkaye, kojemu je optuženi prisustvovao putem videokonferencije iz zatvorske jedinice u gradu Kahramanmarasu.

Sudija je prije čitanja presude dao riječ optuženom Yesilkayi, koji je kazao kako mu se na teret stavljaju krivična djela "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji" i "mučenje". On je ustvrsio kako u dosijeu ne postoje konkretni dokazi da je počinuo navedena krivična djela, te zatražio oslobađajuću presudu.

Sudija je potom pročitao presudu, prema kojoj je Yesilkaya proglašen krivim. Za krivično djelo "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji" osuđen je na 10 godina zatvora a za "mučenje" na 32 godine i 16 mjeseci, što je ukupno 43 godine i četiri mjeseca zatvora.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.