Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu vefat etti

Selçuk Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi Prof.Dr.Ali Osman Koçkuzu vefat etti.
Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu vefat etti

Selçuk Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu vefat etti. Merhumun cenazesi, Araplar Ak Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Araplar kabristanına defnedildi. Yeni Haber Gazetesi olarak merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.

KONYA MEDRESELERİNDE YETİŞEN MÜDERRİSLERİN SON TALEBELERİNDENDİ

Konya medreselerinde yetişen müderrislerin son talebelerinden Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, hadis ilmine dair öğrendiklerini yeni nesillere aktararak ilim geleneğine büyük katkı sundu. Karatay ilçesinde 1936'da dünyaya gelen Koçkuzu, Meram ilçesindeki Bulgur Tekkesi Camisi'nde Kur'an-ı Kerim hafızlığını, doğduğu ilçede ise ilk, orta ve lise eğitimini tamamladı. Şehrin manevi mimarlarından Hacıveyiszade Hacı Mustafa Sabri Kurucu Hocaefendi'nin tedrisatında küçük yaştan itibaren İslami ilimler okuyan Koçkuzu, Konya Yüksek İslam Enstitüsündeki öğrenimi sırasında dönemin önemli hocalarına asistanlık yaparak hadis alanındaki ilk çalışmalarını hazırladı. Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Fransızcayı iyi derecede bilen, keskin zekası ve güçlü hafızasıyla dikkati çeken Koçkuzu, akademik hayatı boyunca Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görev yaparak 2004'te emekli oldu.

"BİR MÜDERRİSİN SÜRGÜN YILLARI"

Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, ahir ömründe, kendini Dağlar Misafiri diye isimlendiren Abdullah Fevzi Efendi'nin Çanakkale Savaşı yıllarını ve Cumhuriyet kurulduktan sonra zorunlu olarak Bozkır'ın dağlarında yaşadığı zorlu günleri yazmıştı. Ali Osman Koçkuzu’nun yakın tarihimize ışık tutan, ezber bozacak hatıratını İlahiyat profesörü Hayrettin Karaman şöyle anlatmıştı: Altmış yıllık arkadaşım, Konya İlahiyat'tan emekli Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu'nun himmeti ve gayreti sayesinde yakın tarihimize ışık tutan ve ezber bozan bir Hatırat'ın açıklamalı neşrine kavuşmuş oluyoruz. Daha önce "Çanakkale'de Bir Müderris" adıyla yayımlanan serinin birinci kitabını şimdi "Bir Müderrisin Sürgün Yılları" isimli ikinci kitap takip ediyor. Birinci kitapta o tarihlerde ülkenin ve özellikle ordunun durumunu öğrenmiştik, bu kitapta da çok önemli (o tarihte inkılab sayılacak) bir eğitim kurumunun (Islah-ı Medaris) akıbetini, Devlet-i aliyye'den Cumhuriyet'e geçişte yaşanan olayların, çekilen çilelerin gerçeğini iyi tahsil görmüş bir İslam aliminin notlarından öğreniyoruz. Aziz dost Koçkuzu'nun katkıları da yabana atılacak cinsten değil. Ben haber verdim, alıp okumak sizlere ait, ama okuyunca "İyi ki okudum" diyeceğinizden eminim.

PROF. DR. ALİ OSMAN KOÇKUZU KİMDİR?

1936 Konya doğumludur. İlk-orta ve lise tahsilini bu şehirde tamamladıktan sonra İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’ne girmiş ve 1963 yılında buradan mezun olmuştur. 1966 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde asistan olarak başladığı akademik hayatına 1972 yılında doktor, 1986 yılında doçent ve 1988 yılında profesör olarak devam etmiştir. 2004 yılında emekli olan Koçkuzu, o zamandan beri araştırma çalışmalarına devam etmektedir. Bugüne kadar basılan eserleri şunlardır: Hadis İlimleri ve Hadis Tarihi; Rivayet İlimlerinde Haber-i Vahitlerin İtikad ve Teşri Yönlerinden Değeri; Büstanü’l-Muhaddisin; Hadiste Nasih Mensuh Meselesi; Bir Müderrisin Sürgün Yılları; Çanakkale Cephesinde bir Müderris; Paşadairesi. •MACİT ULUÇAMLIBEL

prof-dr-ali-osman-kockuzu-2-001.jpgprof-dr-ali-osman-kockuzu-3-001.jpg