Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit: Haşim Bayram, ufku geniş bir insandı
Kombassan Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Haşim Hoca’nın Konya sınırlarını aşan hatta ülke sınırlarını aşabilecek ufku geniş bir insan olduğunu söyledi. Bayyiğit konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Haşim Hoca, Konya açısından çok önemli bir zattı. Özellikle inancını her zaman ön plana çıkaran ve yaptığı işlerde de inancına uygun hareket etmeyi önemseyen bir insandı. İslam Ticaret Hukuku Kongreleri meselesi Haşim Hoca’nın ısrarla bizlerden arzu ettiği bir şeydi. ‘Yaptığımız işlerinin İslam’a uygun olup olmadığı konusunda bizim görüşe ihtiyacımız var.’ demişti. Bana göre çok güzel insandı.”
‘KONYA’DA KAĞIT FABRİKASININ AÇILMASI BİR DEVRİM NİTELİĞİNDEDİR’
Bayyiğit, “Konya’nın ufkunu genişleten, Konya’nın ulusal ve uluslararası arenaya açıklamasında bence önemli bir kişiydi. Konyalının ufkunu açan bir insandı. İnsanlara bir gelecek sundu. ‘Konya’nın bütün imkanlarını ve değerlerini çalışmamız lazım, insanlığa sunmamız lazım’ derdi. Konya’da kağıt fabrikasının açılması bir devrim niteliğindedir. Uluslararası nitelikte öğrenci, öğretim elemanları ve ilim adamlarına yönelik çok projeleri vardı. Bunlar gerçekleşemedi ama Haşim Bayram ufku çok geniş bir kişiydi” dedi.
‘KIBRIS’TA ÖZEL BİR ÜNİVERSİTE KURACAKTIK’
Bayyiğit ayrıca Haşim Bayram’ın çok mütevazı bir kişiliğe de sahip olduğunu ifade etti. Vakıf çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Bayyiğit, “Haşim Hoca, ‘Bana vakıf kursak ve bu vakıf üzerinden ticari ve kültürel çalışmalarımızı desteklesek bizle çalışır mısın’ dedi. Vakıf sadece holding bünyesinde kalmadı. Çok ciddi anlamda şehrin sosyal yapısına, kültürüne, eğitime de çok önemli katkılar sağladı. Haşim Bayram’ın zihninde aslında özel üniversiteler vardı. Hatta bu konuda görüşmeler yaptık. Kıbrıs’ta özel üniversite kurmak için yer meselesini bile çözmüştük. Ama daha sonra da Kıbrıs’ın yasaları çerçevesinde bu düşüncemizi hayata geçiremedik. Bu olaydan sonra da Hoca, ‘Bir üniversite kurulacaksa bu benim üniversitem olmalı’ dedi. Sonra Konya’da yapabilir miyiz dedik. Konya içinde bir çalışma yapılamadı” açıklamasında bulundu.
‘KONGREYE ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI’
“İslam Ticareti Hukuku Kongresi, çok daha uluslararası bir merkezi hedeflenen ama öncelikli olarak kongrelerle o yapının oluşturulmaya çalışıldığı bir projedir” diyen Bayyiğit, “Aslında bunun sonucunda uluslararası Müslümanların özellikle iş dünyasının ticari, ekonomik problemlerini fıkıh anlamında çözen bir merkez olması hedeflendi. Bu konuda da o dönemin bütün uleması büyük bir teveccüh gösterdi. Kongrelere çok önemli isimler katıldı. Türkiye’nin bu konuda İslam dünyasına öncülük yapması onlar için çok önemli bir olaydır. Türkiye’nin bu tür oluşumlarda ne kadar önemsendiği anlaşıldı” şeklinde konuştu.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ