Prof. Dr. Naci Görür, 'Şiddeti 7'yi bulabilir' diyerek uyardı!

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir konferansta deprem gerçeğini bir kere daha hatırlattı. Önemli bilgilendirmelerde bulunan Görür, '500 senede 5 metre hareket' eden Kuzey Anadolu Fay Hattı'na dikkat çekerek kritik şehri uyardı. İşte ayrıntılar...
Prof. Dr. Naci Görür, 'Şiddeti 7'yi bulabilir' diyerek uyardı!

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Karabük'te düzenlen bir konferansta kritik değerlendirmelerde bulundu. Depremin var olduğunu her fırsatta hatırlamamız gerektiğini söyleyen Görür, en gizemli faya dikkat çekti.

Safranbolu Belediyesi, Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu ve Karabük Dernekler Federasyonu ortaklığında Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde "Kentsel Dönüşüm, Markalaşma, Karabük ve Çevresi Deprem Afet Zirvesi" adlı programda konuşan Görür, Karabük fayının jeolojik özelliklerinin incelenmesi gerektiğini söyledi.

Geçmiş tarihlerde Karabük fayında deprem olmadığına dikkat çeken Görür, "O da bir şanssızlık. Deprem olduğunu görsek belki bir şey söyleyeceğiz ama fayın aktif olduğu bilgisine sahibiz" dedi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın senede 1 santimetre hareket ettiğini söyleten Görür sözlerine şöyle devam etti:

"FAYIN İNCELENMESİ LAZIM"

"500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir. 1513 depremi var orada, üzerine 500 sene koyun, bugünlere geliyor. Bilim dünyası bu fayın periyodunu doldurduğunu, vurma zamanı geldiğini bilir. Biz de bildik.

Karabük fayını bilmiyorum. Karabük, Türkiye'nin deprem açısından göreli olarak emniyetli bir yerinde ama bir Karabük fayı var. Bu fayın özelliklerini bilmiyoruz. Ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Deprem üretirse 7'ye varan bir deprem üretebilir. Onun için yerel yönetimin bu fayı ayrıntılı bir şekilde jeolojik ve jeofizik özellikleriyle incelemesi lazım."

"DEPREM KONUSUNDA BİLİNÇLENMELİYİZ"

Prof. Dr. Görür, şehirlerin deprem riskine karşı hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğini, yerel yöneticilerin deprem konusunda eğitim alması gerektiğini ve halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ile Prof. Dr. Yüksel Yalova, Prof. Dr. Ali Akdemir, Prof. Dr. Aynur Aydın'ın da konuşma yaptığı konferansa, Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile davetliler katıldı.

Etiketler :