Puana değil yüzdelik dilime dikkat!

Lise yerleştirmelerinde velilerin öğrencileri için tercih yaparken puanı değil yüzdelik dilimi dikkate almaları gerektiğini belirten Özel Lale Koleji Rehberlik Öğretmeni Muhammet Makas, 'Mutlaka yüzdelik dilimler baz alınmalıdır.' dedi.

Puana değil yüzdelik dilime dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu sene yerel ve merkezi olmak üzere iki farklı yerleştirme türü olduğunu belirten Özel Lale Koleji Rehberlik Öğretmeni Muhammet Makas, “Yerleştirme konusunda yapılan değişiklikten ötürü velilerimizin kafasında baya bir soru işareti oluştu. Çünkü yerel yerleştirmeler ikametgâha dayalı olduğundan dolayı ve devlet bunu şart tuttuğu için daha sonra sınavla yerleştirilen okulların tercih ekranı açıldı. Bu noktada bazı velilerimiz yerel yerleştirme yapmadan sınavla yerleştirme talebinde bulundular ve endişeye kapıldılar. Yerel yerleştirme olursa sınavla olanı almazlar gibisinden kaygılar oluştu. Yerel yerleştirmeyi mecburi yazıyorsunuz ama bakanlık yerleştirme yaparken ilk başta sınavla yerleştirilen okulları baz alıyor. Eğer puanlarınız oraya yetmezse ikametgah adresine dayalı olarak evinizin civarlarında yakın bölgelere sizi yerleştirmek istiyor. Bu noktada velilerimizde şöyle bir kaygı oluştu. Geçen senelerde Dolapoğlu ve Konya Lisesi gibi bazı noktalarda özellikle puanla yerleştirilen okullar olduğundan dolayı alandaki açıkları kapatabiliyordu. Şuanda 3 tane fen lisesi 4 tane anadolu lisesi ve 1 tane de Türk Telekom sosyal bilimler lisesi kalınca alanda velilerin kafalarında bir muamma oluştu. Yüzdelik dilimlerin ne kadar artacağı ya da puanların ne kadar artacağı konusunda veliler belirsizlik yaşadı.” dedi.

“İMAM HATİP MEZUNLARI HER ÜNİVERSİTEYE GİREBİLİR”

İmam Hatip Okulları konusunda da velilerin bazı sorulara cevap aradığını dile getiren Muhammet Makas, “Anadolu İmam Hatip Liseleriyle, Proje İmam Hatip Liseleri arasındaki farkı merak ediyorlar. Ya da velilerde İmam Hatip Lisesi’ne göndermeme algısı oluşuyor. Burada proje İmam Hatipler fen ve sosyal bilimler müfredatı uygulayan liselerdir. Bu da şu demek oluyor. Normal fen lisesinde ve sosyal bilimler lisesinde alan dersi gösteriliyor. Onun haricinde ek olarak alan dersleri uygulanıyor. Bu noktada herhangi bir hak kaybına uğramıyor. Yani İmam Hatipten mezun olan öğrenci sadece ilahiyat okuyacak diye bir şey yoktur. Burada İmam Hatip mezunu tamamen tıp fakültesi ya da mühendislik fakültesine öğrenci gönderilebilir.” şeklinde konuştu. Yeni sistemin avantajlarından bahseden Makas, “Çin ve Amerika ile rekabet edebilecek zihin güçlerine ihtiyacı var devletimizin. Bu noktada yüzde on aslında burada kalifiye beyin takımıdır. Bu beyin takımını alıp iyi bir şekilde eğitmek isteniyor. O yüzden yüzde doksanlık alandan istikrarlı çalışmalarla yüzde onluk alana, yüzde onluk alanından da biraz çalışmayı gevşetip yüzde doksanlık alana düşülebilir.” İfadelerini kullandı.

muhammet-makas.png

“PUANA ALDANMAYIN”

Öğrencilerin tercihi konusunda ailelerin dikkat etmesi gereken hususlara değinen Makas, “Birincisi ilk başta tercih yaparken katiyen puana aldanmasınlar. Geçen sene 499 puanla Meram Fen’e giremiyordunuz. Çünkü 17 bin tane birincinin olduğu bir sınavdan bahsediyoruz. Bu sene 450 civarındaki puanla Meram Fen Lisesi’ne öğrenci alımı oldu. Geçen senenin 450 puanı bu senenin 350 puanı buradaki asıl baz alınması gereken husus yüzdelik dilimlerdir. Yüzdelik dilimlerde çok cüzi değişmeler olur. Özellikle üst basamağın yüzdelik dilimi çok küçük oynamalar yaparken alt basamaklarda yüzdelik dilimler biraz daha esnektir. O yüzden tercih ederken mutlaka yüzdelik dilimler baz alınmalıdır.” diye konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

Bakmadan Geçme