Putin potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja u četiri anektirane regije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret o uvođenju ratnog stanja u ukrajinskim regijama Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožja, koje je nedavno anektirala Rusija
Putin potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja u četiri anektirane regije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret o uvođenju ratnog stanja u ukrajinskim regijama Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožja, koje je nedavno anektirala Rusija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti u Moskvi, Putin je rekao da su stanovnici ovih teritorija "jasno izrazili svoju volju kada su glasali za pridruživanje Rusiji".

Putin je rekao da Kijev odbija da prihvati rezultate referenduma u Donjecku, Hersonu, Lugansku i Zaporožji i vrši sabotažu na teritoriji Rusije, napominjući da smatra da je neophodno proglasiti ratno stanje na tim teritorijama.

"Potpisao sam dekret o uvođenju ratnog stanja u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslan Vijeću Federacije na odobrenje. Državna duma je također obaviještena o odluci", rekao je Putin.

Prema uredbi objavljenoj na internet stranici Kremlja, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i nekoliko drugih tijela, moraju podnijeti prijedloge o mjerama koje se primjenjuju na teritorijama na kojima je uvedeno ratno stanje.

U posebnom dekretu, Putin je naredio da se proglasi "režim maksimalne spremnosti" u ova četiri regiona i "režim prosječne spremnosti" u oblastima koje su susjedne Ukrajini.

Takođe je naložio da se na ovim prostorima formiraju uredi teritorijalne odbrane te da se pojačaju mjere sigurnosti na svim objektima, osiguravajući vitalnu aktivnost stanovništva, funkcionisanje saobraćajnih, komunikacijskih i energetskih objekata.

Putin je takođe naredio da se evakuišu ljudi sa opasnih teritorija i da se uvede poseban režim za ulazak u te teritorije i izlazak iz njih, predlažući između ostalog ograničenja kretanja i pretres vozila.