Putin, "Tahran-Riyad hattının arabulucusu" olarak görülüyor

Enerji uzmanı Amir El-Shobaki:- "İran ve Suudi Arabistan'ı ortak petrol fiyatları politikasında buluşturmak isteyen Vladimir Putin, iki hat arasında en olası ve gözde arabulucu"- "OPEC Plus görüşmelerinde etkin rol oynayan Putin, arabuluculuk rolüyle bu h
Putin, "Tahran-Riyad hattının arabulucusu" olarak görülüyor

ANKARA (AA) - BÜŞRANUR BEGÇECANLI - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı öncesi Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretle petrol üreticisi ülkeleri fiyat politikasında ortak noktada buluşturmak isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Riyad-Tahran hattının gözde arabulucusu olarak görülüyor.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ürdünlü enerji uzmanı Amir El-Shobaki, Putin'in 12 yıl aranın ardından gelen Riyad ziyaretinde, masaya yatırılan konular arasında iki ülkenin de ekonomisinin temel taşını oluşturan petrolde ortak politika benimsenmesinin de yer aldığını ifade etti.

El-Shobaki, OPEC Üyesi Olmayan Ülkeler (OPEC Plus) görüşmelerinde etkin rol oynayan Putin'in, Suudi Arabistan ve İran arasındaki arabuluculuk rolüyle de bu hakimiyetini devam ettirmeye çalıştığını söyledi.

Moskova yönetiminin Tahran ve Riyad ile stratejik çıkarları doğrultusunda iyi ilişkiler geliştirdiğini vurgulayan El-Shobaki, "İran ve Suudi Arabistan'ı ortak petrol fiyatları politikasında buluşturmak isteyen Putin, iki hat arasında en olası ve gözde arabulucu." diye konuştu.

El-Shobaki, OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo'nun da Putin'in bu rolünü desteklediğini belirterek, "Rusya'nın bu çabaları büyük oranda Suudi Arabistan'ın şu gerçeği anlamasına bağlı: Suudi Arabistan, petrol siyasetinden İran siyasetine kadar birçok konuda ABD'ye bağımlı bir politika izliyor. Zira Riyad'ın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabından paylaştığı bir mesajla üretimi artırarak Brent petrol fiyatlarını düşürmesini hepimiz hatırlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Rusya, ABD'nin yerini doldurmaya çalışıyor"

Saudi Aramco'nun petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan sonra ABD'nin Suudi Arabistan'a sağladığı ekonomik ve askeri desteğin bölgede yetersiz kaldığını aktaran El- Shobaki, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan'ın Rusya'nın enerji ve altyapı endüstrisine milyar dolarlara varan yatırım sözü var. Bu yatırımların büyük kısmı henüz gerçekleşmedi. Putin de Riyad'a yeni teklifler sunarak yatırımların devamını garantilemek istiyor. Son saldırılarda da şahit olduğumuz üzere ABD'nin Suudi Arabistan'a güvenlik için sağladığı destek bölgede yetersiz kalıyor. Moskova, enerji başta olmak üzere birçok alanda Riyad ile yeni ilişkiler geliştirmeyi hedefliyor."

- Moskova-Riyad enerji ortaklığı

Putin'in, Suudi Arabistan ziyareti kapsamında iki ülke arasında havacılık, kültür, sağlık ve tarım gibi alanlarda 20 anlaşma imzalandı. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile ortak projelere 10 milyar dolar bütçe ayırdığı bildirildi.

Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki enerji iş birlikleri, OPEC politikaları ve yatırımlar çerçevesinde gelişmeye devam ediyor.

Suudi Arabistan'ın liderlik ettiği OPEC ile Rusya'nın öncü rol oynadığı OPEC Plus, petrol üretimlerini belirli bir seviyede dondurma kararı alarak petrol fiyatlarının dengelemesini sağladı. Petrol fiyatları konusunda ortak politika benimseyen iki ülke, ABD'nin artan petrol üretiminden en az düzeyde etkilenmeyi hedefledi.

Uzmanlara göre, Rusya'nın federal bütçesi, söz konusu anlaşma sayesinde 100 milyar dolardan fazla ilave gelir sağladı.

Bu arada, ikili ilişkileri yatırım alanıyla da güçlendirmeye odaklanan Rusya ve Suudi Arabistan, çeşitli sektörlerde ortak platformlar kurmaya başladı.





Kaynak: