Quillingile evde kalıyor!

Qulling, yuvarlanmış, şekillendirilmiş ve bir araya getirilmiş kağıt gibi ürünlerle yapılan ve farklı şekillerin ortaya çıkmasına sağlayan sanat türüdür. Terkari sanatıyla da benzerlik gösteren Qulling, kağıtların bir araya gelerek birçok renkli şekillerin ortaya çıkmasını sağlıyor.
Quillingile evde kalıyor!

Qulling, yuvarlanmış, şekillendirilmiş ve bir araya getirilmiş kağıt gibi ürünlerle yapılan ve farklı şekillerin ortaya çıkmasına sağlayan sanat türüdür. Terkari sanatıyla da benzerlik gösteren Qulling, kağıtların bir araya gelerek birçok renkli şekillerin ortaya çıkmasını sağlıyor. ‘Evde kal!’ çağrısı kapsamında KOMEK kursundan aldığı eğitimi değerlendirerek Quilling sanatını icra eden Zişan Kınalı, kağıttan ayraç, tablo ve çerçeve yapıyor. Evde zamanının büyük bir kısmını Quilling sanatını icra ederek geçiren Zişan Kınalı, kağıttan yaptığı ve hayalleriyle süslediği kitap ayraçlarını, tabloları ve çerçeveleri sosyal medyadan ilgililerine sunuyor. Beş senedir Terkari sanatıyla uğraştığını söyleyen Kınalı, “ Küçük çapta kitap ayraçları, çerçeveler, tablolar yapıyorum ama şuan evde kaldığımız için tablo olmasa da kitap ayraçlarına daha fazla yoğunluk verdim. Çevremden aldığım talep doğrultusunda biraz daha şekilleri geliştirdim. Şimdi çiçekler, böcekler değişik hayvan figürleri yapıyorum.Yaptığım sanat kağıtlardan yapılan bir sanat olduğu için çok uçuk bir fiyat söylemiyorum. Kitap ayraçlarının hepsini 5 TL’ye satıyorum  “ dedi.

quillingile-evde-kaliyor-1.png

‘KİTAP AYRAÇLARI ÇOCUKLARI KİTAP OKUMAYA TEŞVİK EDİYOR’

Çeşitli hayvan figürleri ve çiçek figürlerinden yaptığı kitap ayraçlarının özellikle anasınıfı öğrencilerini kitap okumaya teşvik ettiğini söyleyen Kınalı, “ Örneğin bir çocuk kediyi seviyor. Kedili bir kitap ayracı ve kedili bir hikaye hediye ettiğimizde kitap okumasına teşvik oluyor. Ama yetişkinler belli bir yaşa geldikleri için onlarda pek bir etkisi olmuyor. Ben Konya içinde elden teslim yaptığım için şuan Konya içinde çok fazla talep yok sadece benden farklı hayvan figürleri isteyenler oluyor. Bu evde kaldığımız sürede insan objeleri falan yapmaya başladım. Onları sergiliyorum. Sergiledikten sonra virüs bittiğinde talep olacağını düşünüyorum. “Evde kal” çağrısı kapsamında herkes evinde kalıyor. Beni de dışarı çıkarmak istemediklerinden dolayı sadece “şunu da yaparsanız güzel olur, bunu görmek istiyoruz” tarzında sosyal medyadan anketler yapıyoruz “ şeklinde konuştu.

quillingile-evde-kaliyor-2.png

‘İLGİ ALANLARININ DIŞINDA KİTAP OKUSUNLAR’

Bir kitapsever olarak insanlara “evde kal” çağrısı kapsamında ilgi alanlarının dışında kitap okumalarını tavsiye eden Kınalı, “ Ben insanlara ilgi alanlarının dışında kitap okumalarını öneririm. Mesela ben tarihi çok severim ama şuan daha bilmediğim dünya klasikleri tarzında kitapları okuyorum. Hep kendimize vakit ayıramadığımızı söylerdik ya şuan kendi kendimize kaldığımız dönemdeyiz. Herkesin şuan sıkılmasının nedeni kendimizle nasıl vakit geçireceğimizi bilmemizden kaynaklanıyor. Kendimizi tanıyamadığımız için kendimizi zorlayabileceğimiz ya da ilgi alanlarımızı bulabileceğimiz kitaplar daha güzel olur diye düşünüyorum. Önceden 24 saatin hiç yetmediğini düşünüyorduk ama şuan o 24 saat o kadar uzun bir süreç ki şuan nasıl vakit geçireceğimizi bilmiyoruz. İnsanlar ilgi alanlarına daha çok yönelirse bu zaman çok büyük artıya döner “ diye aktardı.

quillingile-evde-kaliyor-3.png

‘KİTAP OKUMAK CESARET VERİR!’

Kitapların insanlara cesaret verdiğini vurgulayan Kınalı, “ Kitap kimini iyileştirir, kimine cesaret verir. Dünya klasiklerini yazanlar; Dostoyevski’ler, Tolstoy’lar, Victor Hugo’lar onların kitaplarını okurken ya da yaşanmış olayları okurken orada onlarla sohbet ediyormuş gibi oluyoruz. Bu iyileştirir mi? Tabi yeteri kadar ders alırsak iyileştirir. Mesela kitap okurken “ben bunu yaşamıştım başkası da yaşamış” diyorsunuz. Böylece tek başınıza olmadığınızı anlıyorsunuz. Bunlar güzel şeyler “ diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

quillingile-evde-kaliyor-4.png

quillingile-evde-kaliyor-5.png