Rahmet yağdı çiftçi sevindi

Kurak geçen nisan ayının ardından son birkaç gündür etkisini gösteren yağışlar yüzleri güldürdü. Çiftçiler yağmurla derin bir nefes alırken, geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışları ise bazı bölgelerde zarara neden oldu.
Rahmet yağdı çiftçi sevindi

Kurak geçen nisan ayının ardından son birkaç gündür etkisini gösteren yağışlar yüzleri güldürdü. Çiftçiler yağmurla derin bir nefes alırken, geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışları ise bazı bölgelerde zarara neden oldu.

Konya Ziraat Odası Başkanları son zamanlarda yağan yağışların tarıma etkisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. Nisan ayında yağışların az olması nedeniyle kıraç alanların sıkıntıya girebileceğini belirten ilçe ziraat odası temsilcileri son zamanlarda yağan yağışların verim açısından olumlu yönlerine dikkat çektiler.

1-20220518171135.jpg

‘KURAKLIK TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR’

Son zamanlarda yağan yağışların çiftçiyi sevindirdiğini ancak kuraklığın tamamen ortadan kalkmadığını vurgulayan Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “31 ilçemizde yağışlar lokal olarak yağdı. Yağan bölgelerimiz biz çiftçilere derin bir nefes aldırdı. Ancak kuraklık tehlikesi tamamen ortadan kalkmış değil. Bazı bölgelerimizde lokal kısmi dolu yağışlarımız oldu. Fakat geçtiğimiz yıllara göre hububatın son durumu çok kötü değil. Önümüzdeki dört- beş gün içerisinde yağacak yağışlarla üretimimizin sekteye uğramayacağını düşünüyoruz. Konya tarımının yüzde 65’inin kıraç alanlarda yapıldığını düşünürsek hâlâ hiç yağış düşmeyen ve yeterli yağış düşmeyen bölgelerimiz çok fazla” şeklinde konuştu.  

murat-yagiz-005.jpg

‘BEKLEDİĞİMİZ REKOLTEYİ ALAMALAYABİLİRİZ’

Geçen yıla göre iyi yağış alınmasına rağmen bekledikleri rekolteyi alamayabileceklerini belirten Başkan Murat Yağız, “Özellikle arpalarda sıkıntıya düşebiliriz. Buğdayda yeterli oranda verim alacağımızı düşünüyoruz ancak yağış düşmezse geçtiğimiz yıllara oranla iyi olmasına rağmen beklediğimiz rekolteyi yakalayamayabiliriz. Şu anda hububatın dışında yeni dikimleri başlayan şeker pancarı başta olmak üzere mısır, patates, sebze gibi üretimlerimiz son derece olumlu bir şekilde devam ediyor. Bahsettiğimiz gıda arzında hububat dışında hiçbir arz herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz.  İşler oldukça yolunda gidiyor” ifadelerine yer verdi.  

‘YAĞIŞLARIN BAHARLIK ÜRÜNLERE BÜYÜK KATKISI OLDU’

Mayıs yağışlarının baharlık ürünlere büyük katkısının olduğunu belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Altınekin bölgesinde yağan yağışlar lokaldi. Bazı yerlere 10-12 kilogram yağış düşerken bazı bölgelere 3-5 kilo gram yağış düştü. Tabi ki çiftçilerimizi yağan yağmur sevindirdi. Özellikle yağışların hububat ve baharlık ürünlerimizden mısır, şeker pancarı, ayçiçeği gibi bitkilere büyük bir faydası oldu. Ancak Nisan ayını kurak atlattık. Mayıs’ın ikinci haftasına kadar da kurak geçti. O sebeple kıraç olan bölgelerde, sulanmayan arazilerde buğday ve arpaların veriminde biraz düşüş oldu. Çünkü bunların zamanı geçti. Kıraç alanların Nisan ayında da yağış alması gerekiyordu. Kışın ne kadar yağmurumuz yağarsa da illa ki Nisan ve Mayıs aylarında boy atma ve dap verme zamanı olduğu için büyük yağmura ihtiyacı vardı. Ne yazık ki o yağışları alamadık” diye konuştu.

bekir-kagnicioglu-011.jpg

‘GÜBRE MALİYETİ ARTTI EKİLİŞLER AZALDI’

Gübrenin maliyetinin artmasıyla birlikte çiftçilerin gübreyi azalttıklarını söyleyen Başkan Bekir Kağnıcıoğlu,  şöyle konuştu: “Mayıs’ın da ilk iki haftasında istediğimiz yağışı alamadık. Sonuç itibarıyla kıraç olan bölgelerimizdeki ekinlerimizde maalesef ki bir  verim kaybı yaşayacağız. Mayısın üçüncü haftasında yağan yağışlar zamanı geçen ekinlere biraz daha iyi gelebilir ama çiftçi istediği verimi alamayabilir. Sulu alanlardaki ekimlerimizde de şu anda sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü çiftçilerimiz gübrenin maliyetinin yüksek olmasından dolayı dap gübresini de azalttı. Bahar aylarında attığımız üre gübresinin de pahalı olmasından dolayı azot gübresini de azalttı. Geçtiğimiz günlerde yağan dolu yağışları Altınekin bölgemizde Yenikulu ve Akıncılar bölgesinde etkili oldu ancak o bölgedeki çiftçilerle istişare yaptığımızda çok büyük bir zararın olmadığını söylediler. Buğday ve arpa sezonu hasat zamanı yaklaşıyor. İnşallah devletimiz ve bakanlığımız buğdayın ve arpanın sürdürülebilir olması açısından çiftçimizi tatmin edecek bir rakam açıklar.”

adem-sen.jpg

‘ÇUMRA’DA DOLU SEBZEYİ VURDU’

Çumra bölgesinde dolu yağışlarının yüzde 90 oranında sebze ürünlerine zararı olduğuna değinen Çumra Ziraat Odası Başkanı Adem Şen, “Geçtiğimiz günlerde yağan dolu yağışlarının Çumra bölgemizde arpamıza ve buğdayımıza çok fazla bir zararı olmadı ancak sebzelerimize dolu vurdu. İlçe Tarım Müdürlüğünden heyet gelecek ve dolu yağışında nerelerin zarar gördüğünü tespit eden çalışmalar yapacaklar. Dolu yağışlarından sebze ve meyveden zarar eden köylerimiz var. Dolu yağışları yüzde 90 oranında sebzeleri vurdu. Arpa ve buğdayda ise yüzde 10-20 arasında bir zararımız var. Son zamanlarda yağan yağışlar çiftçimize nefes aldırdı. Hatta su boşa akmasın diye bazı sularımızı kestik. 1 hafta 10 gün kadar ürünlere su vermeyeceğiz. Yağışlarımız iyi olmasa zaten bu suyu kesmezlerdi. Şu anda mahsullerimiz verimli üretimde bir sıkıntımız yok. Son zamanda yağan yağışlarla birlikte maliyetlerimiz de yarı yarıya düştü. Önceden 10 liraya masraf yapıyorsak şimdi 5 liraya masraf yapıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ

3-20220518171336.jpg4-925.jpg5-523.jpg