"Ramazan ekranla olan ilişkinin değerlendirilmesi adına fırsat"

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk:- "Ramazanın manevi yoğunluğu nedeniyle insanların ekrandan ve farklı oyunlardan uzak durmaları mümkün olabiliyor. Ekranla olan ilişkinin tekrar değerlendirilmesi adına iftar sofraları, iftar sonrası muhabbet
"Ramazan ekranla olan ilişkinin değerlendirilmesi adına fırsat"

İSTANBUL (AA) - ELİF KÜÇÜK - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ramazanın manevi yoğunluğu nedeniyle insanların ekrandan ve farklı oyunlardan uzak durmalarının mümkün olabildiğini belirterek, "Ekranla olan ilişkinin tekrar değerlendirilmesi adına iftar sofraları, iftar sonrası muhabbetler ve gidilen teravihlerle aslında ramazan aile ilişkilerinin organize edilmesinde bir fırsat." dedi.

Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın insanın kendini kontrol etmesi ve değerlendirmesi açısından önemli bir ay olduğunu söyledi.

Ramazanın bağımlılıklardan kurtulmak için büyük fırsat olduğunu vurgulayan Öztürk, özellikle tütün kullanan kişilerin ramazanda bundan uzak kalabildiklerini ve bazen oruçlarını açtıktan sonra da sigara içmediklerini kaydetti.

Kişilerin genellikle ramazanda alkol tüketimini de bıraktıklarının görüldüğünü ifade eden Öztürk, bu durumun, insanın kendi iradesi, arzusu ve isteğiyle hareket ettiğinde bağımlılıklardan uzak kalabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Öztürk, kişilerin, fizyolojik bağımlı olsalar da psikolojik anlamda direnç gösterebilmelerinin, kararlı olmalarının ve gerekli desteği almalarının önemli olduğuna işaret ederek, bazen tıbbi ve psikolojik desteğin olmadığı durumlarda da bunu başarabildiklerini anlattı.

Yeşilay olarak bu süreci birlikte halletmek istediklerinin altını çizen Öztürk, "İşte o yüzden Yeşilay YEDAM'ları kurdu. Bu konuda irade ortaya koymak isteyen kişiler bize başvurduklarında onlara tıbbi tedaviye yönlendirme ve psikolojik destek konularında yardımcı oluyoruz." dedi.

- "Kararlı olacağız ve bize yardım edecek eller bulacağız"

Prof. Dr. Öztürk, bağımlılıklarından kurtulmak isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

"Birinci mesele kararlı olabilmemiz. Bağımlılık yapan bir madde ya da olayla iç içeysek öncelikli olarak bilinçli bir şekilde 'Ben artık bırakmalıyım.' düşüncesini zihnimize yerleştirmemiz gerekiyor. Çok kolay olmayabilir ancak gerek çevremizde gördüğümüz gerek süreç içerisinde karşılaştığımız birçok insan aslında bu kararı verdikten sonra doğru desteği aldıklarında çok büyük mesafe katedebiliyorlar. Kişi bunu tek başına yapamıyor olabilir ama gerekli desteği aldığında çok daha hızlı ve kolay sonuç alabiliyoruz. O yüzden benim özellikle sigara ve alkol konusunda vermek istediğim mesaj şu; kararlı olacağız, bırakmaya karar vereceğiz ve bize yardım edecek eller bulacağız. Bu yardım edecek elleri bulursak ki bunlar var ülkemizde, çok rahatlıkla bu süreci geçirebiliriz."

Ramazanın manevi yoğunluğu nedeniyle insanların ekrandan ve farklı oyunlardan uzak durmalarının da mümkün olabildiğini belirten Öztürk, "Teknoloji bağımlılığı özellikle çocuklar ve gençler açısından çok büyük risk taşıyor. Çünkü özellikle adı oyun olan ama oyun olmayan ekran içerikleriyle çocuklarımızı buluşturduğumuzda ekrandan kalkamayan, başka şeylerle uğraşamayan ve yaşam kalitesini bozan bir süreç yaşıyoruz. Bu nedenle ekranla olan ilişkinin tekrar değerlendirilmesi adına iftar sofraları, iftar sonrası muhabbetler ve gidilen teravihlerle aslında ramazan aile ilişkilerinin organize edilmesinde bir fırsat." değerlendirmesinde bulundu.

- "Her ilde, insanların bize ulaşmasını sağlayacağız"

Türkiye'nin 22 şehrinde 25 YEDAM bulunduğunu kaydeden Öztürk, bu sayının giderek artacağını söyledi. Prof. Dr. Öztürk, Türkiye'de yeni bir vizyon ve bakış açısı geliştiren merkezler olan YEDAM'ların bağımlılara yönelik psikolojik ve sosyal destek hizmetlerini ücretsiz verdiğini anlattı.

Temel hedeflerinin alkol, madde ve teknoloji bağımlılıkları olduğuna işaret eden Öztürk, kısa süre sonra tütünle ilgili de çalışmaya başlayacaklarını aktardı.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Mesajımız çok net." diyerek, şunları kaydetti:

"Bağımlılıktan kurtulmak istiyorsanız bize başvurun. 444 79 75. Bu numaraya başvurduğunuzda siz adeta kendinizi bize emanet etmiş oluyorsunuz. Biz de sizi profesyonel bir ekiple karşılıyoruz. Bu karşılamayla beraber sizi adım adım yönlendiriyoruz. Bu yönlendirme içerisinde tıbbi tedaviler, hastane yönlendirmeleri, sosyal destek gerekiyorsa kişiye sosyal destek var. İş buluncaya kadar ki süreç içerisinde geniş bir yelpazede destek veriyoruz. O anlamda YEDAM'lar Türkiye'de bağımlılıkla mücadele noktasında çığır açan bağımlılıklardır diyebiliriz. Hedefimiz tüm Türkiye'ye yaymak. Ülkemizin her köşesinde insanlar çocuklarıyla eşleriyle akrabalarıyla bir sorun yaşadıklarında onların her an yanında olacak onlarla beraber olacak bir kurum, YEDAM'ı bulabilsinler istiyoruz. Şu anda İstanbul dışında 21 ilde var. Bu sayı giderek de artacak yani aslında her ilde dediğim gibi insanların bize ulaşmasını sağlayacağız."

Kaynak: