Ramazan ve evdekal süreci yumurtaya ilgiyi artırdı

Ramazan’ın gelmesiyle birlikte en çok kullanılan gıda ürünlerinden biri olan yumurtaya talep artarken fiyatlarda da artış yaşandı.
Ramazan ve evdekal süreci yumurtaya ilgiyi artırdı

Yumurta tüketiminin tüm dünyada arttığını ifade eden Konya Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Dünyada yumurtaya olan ilgi arttı.Aslında yükselen fiyatlar, maliyetlerin çok az üstündedir.  Üreticide yumurta fiyatları 45 kuruş civarında” ifadelerini kullandı.Deniz yoluyla gidilen ülkelerin hepsine yumurta ihracatı yapıldığını söyleyen Saraçoğlu, “Koronavirüs sürecinde yumurta ihracatının fazlalaştığını söyleyebiliriz” dedi.

‘İNSANLARIN SOKAĞA ÇIKAMAMASI DA YUMURTA TÜKETİMİNİ ARTIRDI’

Dünya genelinde yumurta üretiminde ciddi anlamda aksama olduğunu söyleyen Saraçoğlu “İsrail istiyor, Fransa istiyor, İspanya istiyor; herkes yumurta istiyor da 2-3 ay önce neredeydiler acaba? İnsanların virüsten dolayı sokağa çıkamaması da yumurta tüketimini artırdı. Bu yüzden yumurtaya oldukça talep var” diye konuştu.

yumurta.jpg

‘KONYA’DA YÜZDE 18 CİVARINDA YUMURTA ÜRETİMİ YAPILIYOR’

Yumurta üretiminin yüzde 18’lik kısmının Konya’da gerçekleştiğinin bilgisini veren Saraçoğlu, “Biz bir yıldan fazla zamandır zarar ettiğimiz için üretim kapasitelerimizi düşürdük. Şuanda Türkiye, yumurta üretiminde yüzde 30 düşük kapasite ile çalışıyor. Kurulu kapasitemiz 130 milyar yumurta üretimine müsait ama biz şuanda 85 milyar civarında kümeslerde, 25-30 milyon da dışarıda gezen ve organik yumurta sayısıyla üretime devam ediyoruz. Eskiden bizim büyük işletmelerimizde 120 milyon civarında tavuk vardı.  Şuanda kümeslerimizde 80 milyon civarında tavuk var” ifadelerine yer verdi.

‘BEYAZ YUMURTA 45 KURUŞ’                                        

Piyasadaki yumurta fiyatları hakkında yorum yapan Saraçoğlu, “Biz şuanda 45 kuruşa beyaz yumurta satıyoruz. 4 sene evvel 48 kuruşa beyaz yumurta satıyormuşuz. Yani bizim şuandaki maliyetimiz aşağı yukarı 36-37 kuruşlardan 42 kuruşa geldi. Bu olay geçen sene Mayıs ayında Irak’ın yumurta ithalatını kapatmasıyla oldu. 5 sene önce yem maliyeti bin liraydı, şimdi yem maliyeti 2 bin 200 lira. Bu sektör zor bir sektör. Üretimden kaçma derdinde olmamalıyız. Üretmemiz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ismail-saracoglu.jpg

‘TÜRK YUMURTASINA TALEP BÜYÜK”

Türkiye’nin kendisine yetecek kadar yumurta üretimi yaptığını belirten Saraçoğlu, “Şuanda deniz yoluyla giden ülkelerin hepsine yumurta ihracatı var. Suudi Arabistan, Katar, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, gibi Ortadoğu ülkelerin hepsine ihracat yapıyoruz. Koronavirüs sürecinde yumurta ihracatının fazlalaştığını söyleyebiliriz. Yumurtada dünya genelinde ciddi bir üretim yapılıyordu. Şuanda Avrupa ülkeleri yumurta istiyor ama bizim iç pazar talebimiz yoğun olduğu için ihracata mal verme durumumuz yok” şeklinde konuştu.

 ‘EN BÜYÜK SORUN: YEM ÜRETİMİ’

Yumurta üreticileri olarak en büyük sorunun yem üretimi konusunda yaşadıkları sıkıntılar olduğunu aktaran Saraçoğlu, “En büyük sorun, yemde dışarıya bağımlı olmamız. Yemin olmazsa olmazı soyadır. Özellikle soyada üretici olmadığımız için maliyetler çok artıyor. Hem dünya kendi ürününü saklamak konumunda olduğu için fiyatları yükseltti hem de Dolar bazında da yem fiyatları yüzde 15 civarında olduğu için ciddi sıkıntımız var ama yapacak bir şey yok. Biz bu konuyla ilgili görüşmelerimizi yapıyoruz. 1 yıl zarar ettik. 1 yıldan sonra yeni maliyetin düzelmesi gerekiyordu ama hem döviz kurunun yükselmesinden dolayı hem de ithal ettiğimiz ürünlerin piyasada azlığından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Şuanda bir kısıtlama olduğu için fiyatlar yükseldi. Etçiyi, sütçüyü herkesi etkileyen bir durum. Koronavirüs sürecinden sonra temel mesele, gıda üretimin artmasıdır” dedi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ