Ramazanda bakliyat tüketimi önerisi

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir: -"Ramazan'da bakliyat tüketiminin artması gerekir. Hem proteini yüksek hem çeşitli mineraller ve vitaminler bakımından zengin. En önemlisiyse doygunluk hissi veriyor ve kan şekerini kontrol ediyor"- "Ramaz
Ramazanda bakliyat tüketimi önerisi

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, ramazanda bakliyat tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak, "Ramazan'da bakliyat tüketiminin artması gerekir. Hem proteini yüksek hem çeşitli mineraller ve vitaminler bakımından zengin. En önemlisiyse doygunluk hissi veriyor ve kan şekerini kontrol ediyor." dedi.

Özdemir, AA muhabirine, Türkiye'nin önemli bakliyat üretim merkezi olduğunu ancak son yıllarda üretimde düşüşler yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin bakliyatın hem üretimini hem de tüketimini yapan ülkeler arasında olduğunu belirten Özdemir, çoğu ülkelerin bakliyat üretmelerine rağmen tüketmediğini, tüketimini bilmediğini aktardı.

Üretimde düşüş olsa bile ihracattan kısıp, biraz da ithalat yaparak bakliyat tüketimine devam edildiğini bildiren Özdemir, "Bu işin olumlu yönü. Daha olumlu olması için de eski ürettiğimiz rakamlara kavuşmak lazım. Buna kavuşmak için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla iş birliği yaparak çeşitli projeler üretmek ve tekrar çiftçiye, üreticiye bakliyat ekimini sevdirmek lazım." dedi.

Özdemir, bakliyatın çok büyük faydaları olduğunu, kan şekerinin kontrolünü sağlayıp doygunluk hissi verdiğini anlattı.

- "Bakliyat ürünleri açlık hissini kısmen gideriyor"

Bakliyat ürünlerinin bünyesinde birçok mineral ve vitamin bulundurduğunu ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Bakliyat ürünleri açlık hissini kısmen gideriyor. Mineraller ve vitamin bakımından çok zengin. Aynı zamanda protein kaynağı. Hem ucuz hem saklaması kolay. Ramazan'da bakliyat tüketiminin artması gerekir. Hem proteini yüksek, çeşitli mineraller ve vitaminler var. En önemlisiyse doygun hissi veriyor ve kan şekerini kontrol ediyor. Ramazan'da bütün gün aç kalıyorsunuz ondan sonra iftar vakti yemekte birden bire yükleniyorsunuz. Tabii ki metabolizma, kan şekeri allak bullak oluyor. Bakliyat çeşitleri tüketerek, kan şekerini düzenleme, ayarlama şansımız yüksek."

Özdemir, doktorların ve diyetisyenlerin bakliyat tüketimini önerdiğine dikkati çekerek, bu ürünün kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi.

Bakliyatın uygun fiyatlı ve saklaması kolay bir tüketim maddesi olduğunu vurgulayan Özdemir, bu ürünlerin hem sofraya fayda sağladığını hem de insan sağlığına katkı sunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: