Ramazan'da ne izlenir? 03.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne izlenir?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne izlenir? 03.05.2020

İnşallah

Chloe Kanadalı genç bir doktordur. Yaşamı Ramallah'taki Türk Kızılayı'nda doktorlara yardım etmekle, akşam da Kudüs'e geçerek İsrailli bir asker olan kapı komşusu Ava arasında gidip gelmektedir. Yaşadığı çelişkilerle Chloe, her gün iki kent arasındaki kontrol noktalarında gidip gelir ve hamile mülteci kadınların barındığı çadırlarda hastalarını muayene eder.Bu arada Rand adındaki hastalarından biriyle de arkadaş olur. Ailesiyle tanıştıktan sonra işgal atındaki yaşam bölgelerinde hayatının nasıl aktığına da şahit olacaktır. Her gün uçurumun iki farklı yanını gören Chloe, birbirlerine düşman arkadaşları arasında köprü kurmaya çalışsa da her iki tarafa da aslında yabancı olduğunu fark edecektir. Belgeselleriyle tanınan Fransız sinemacı AnaisBarbeau-Lavalette'in ikinci uzun metrajlı işi olan filmin başrolünde ise en son Café de Flore filminde izlediğimiz EvelyneBrochu yer alıyor.

insallah.jpg                            

Anne İçin Bir Beşik

Nergis, Moskova Üniversitesi'nde Rus Edebiyatını bitirdikten sonra ülkesine döner. Şimdi ise Moskova Üniversitesi'nde yeni Müslüman olan gençlere İslam'ı anlatmak için tekrar Rusya'ya gitmesi gerekir. Film büyük hayat dersi veriyor. Nergis yatalak olan annesine bakmakla kendi hayatı eğitimi evliliği arasında tercih yapmasını büyük bir hikmet diliyle anlatıyor. Ailecek izlenebilecek bol dersli ve sakin bir film. İran sinemasının özgün örneklerinden biri…

annem-icin-bir-besik.jpg

Güvercinin Kaybolan Gerdanlığı

Edebiyat ve şiirimsi filmler sevenler için Tunuslu yönetmen Khemir’in çöl üçlemesindeki bu ikinci film, aşkın 60 ismini arayan, Semerkand prensesinin hayali ile büyülenmiş hattat çırağı Hasan’ın içine düştüğü masalı anlatıyor. Hasan bir gün aşka içkin sırlar taşıdığına inandığı mistik bir kitap sayfası bulur. Yanına aldığı genç oğlan ve onun maymunuyla birlikte kitabın geri kalan sayfalarını bulmak üzere yola çıkar. İbnHazm’ın aynı adlı kitabından uyarlanan film, “her rüya kendi yanıtını taşır” diyerek masal ile şiir arasında gidip gelirken izleyiciyi Doğu’nun güzel fotoğrafların içerisinde kaybolmaya çağırıyor. Kadim zamanlara ait kitapçılar çarşısı, kör kandilin ışığında kefen diken terzi, çölün eşsizliği; Güvercinin Kayıp Gerdanlığı’nda.

guvercinin-kaybolan-gerdanligi.jpg

Şaşkın Köpekler

Film, eski Taliban rejiminden sonra Afganistan’da vuku bulan işgaller sırasında iki çocuğun hayatta kalma mücadelesini anlatır. Anneleri zina suçundan ötürü hapistedir ve babaları da GuantanamoBay’dedir. Değişen kanunlar doğrultusunda artık çocuklar, hapiste annelerinin yanlarında kalamazlar. Gol-ghotai ve ağabeyi, hayatta kalabilmek için bütün gün sokaklarda dolaşıp, çöpten bukduklarını yerlerken, akşamları da annelerinin yanına hapishaneye giderler. Bu iki çocuk, yanlarında bir köpekle kurtuluş yolu ararlar ve ne yazık ki bulabildikleri tek çare hırsızlık yapmaktır.

saskin-kopekler.jpg