Ramazan'da ne izlenir? 21.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne izlenir?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne izlenir? 21.05.2020

Geliş (Arrival)

Basit bir uzaylı istilası filminden daha öte bir şeyler söyleyen derin bir bilim-kurgu. Uzaylı istilaları sinemada bugüne kadar hep başka sorunları işaret eden metaforlar olarak kullanıldı. Kimi zaman bir inanç sorgulamasına, kimi zaman rayından çıkmış insanlığa gelen bir cezaya kimi zaman da yabancı bir sisteme, bir ırka karşı ayrımcılığa getirilen bir eleştiri ya da doğrulama işlevi gördü. “Geçiş”de de dünyanın 12 ayrı noktasına inen uzaylılar insanları, onlarla iletişim kurmakla görevli bir dilbilimcisi olan Dr. Louise Banks aracılığıyla uyarmaya çalışıyorlar. Ama filmin asıl derdi uzaylıların haddimizi bildiriyor olması değil, bunun yanısıra Louise Banks’in kişisel hikayesini de devreye sokuyor yönetmen. Görünen o ki; Louise gencecik kızını erken kaybetmiş acılı bir kadındır. Uzaylılarla kurduğu iletişimde onun bu hali kilit bir rol oynayacaktır.

gelis-arrival-001.jpg

Dolittle

Hayvan dostu, macera ve komediyle dolu bir aile filmi. Hayvanların dilinden anlayan ve onlarla konuşabilen bir doktordur Dolittle. Çok sevdiği kaşif karısını bir yolculuk sırasında kaybettiği için kendisini diğer tüm insanlara kapatmış, artık onun ailesi olmuş çok sevdiği hayvanlarla evine kapanmıştır. Aynı gün içinde iki sıra dışı ziyaretçisi olur. Avcı babasını dinlemeyen ve hayvanlara kıyamayan bir çocuk olan Tommy ve Kraliçe Victoria’nın kızı Rose birbirlerinden habersiz aynı gün Doktor Dolittle’ın evine ziyarete gelirler. Tommy yanlışlıkla vurduğu sincabı ondan tedavi etmesini isterken, Rose da hasta olan İngiltere kraliçesini iyileştirmesini ister.

dolittle.jpg

Dream Big

Çocukları mühendislik mesleğine özendirmek ve bu konuda onlara ilham vermek amacıyla yapılmış bir belgesel. Ünlü oyuncu Jeff Bridges’ın anlatıcılığını üstlendiği ve olağanüstü görüntülerle dolu bu 42 dakikalık yapımda ilk önce Menzer Pehlivan adlı bir Türk mühendisle tanışıyoruz. Çocukken 1999 depremini yaşadıktan sonra mühendis olmaya karar veren Pehlivan, şimdi Amerika’da Seatlle’da depreme dayanıklı yapılar yapmak için çalışmalarda bulunuyor ve çocuklara mühendislik eğitimi veriyor. Sonra da daha çok para kazanabilecekleri işleri reddedip ihtiyaç duyulan bölgelerde köprü yapmak için gönüllü olan mühendislerden biri olan Avery ile tanışıyoruz. Onun hikayesi hem duygusal hem de renkli görüntülerle anlatılıyor.

dream-big.jpg

Rafadan Tayfa Göbeklitepe

Rafadan Tayfa yeni macerasında bütün çocukları Şanlıurfa'ya ve Göbeklitepe’ye davet ediyor. Rafadan Tayfa ekibi Hayri, Kamil, Akın ve Mert; Urfa’daki arkadaşları Veysi’nin gönderdiği tarihi figürlerle dolu bir siniyi anlamlandırmaya çalışırlarken Veysi’den gelen gizemli telefon onları harekete geçirir. İlginç motiflerle süslenmiş sininin Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’yle ilgili olduğunu anlayan ekibe Hayri’nin kız kardeşi Hale ve Sevim de katılmıştır. Hep beraber trenle Urfa’ya doğru yola çıkarlar. Çocuklar hep birlikte hem siniyi Göbeklitepe’nin kaşifi Başkan Amca’ya göstermek hem de Veysi’yi bulmak amacındadırlar. Böylece bir hırsızlık vakasının içinde bulurlar kendilerini.

rafadan-tayfa-gobeklitepe.jpg