Ramazan'da ne izlenir? 30.04.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne izlenir?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne izlenir? 30.04.2020

Somuncu Baba: Aşkın Sırrı

Hamid, daha henüz gençken babasını kaybetmesinin travması ile sarsılır. Yaşadığı acı sonucu kendisini bulma yoluna girer ve bir dergaha sığınır. Buradaki diğer müritler gibi dergahın günlük işlerine yardımcı olur ve ekmek pişirmeye başlar. Bir yandan da ilim derslerini sıkı sıkıya takip eder. Kısa sürede hocasının gözdesi halir; yine hocasının isteği ile Hamid sürpriz bir evliliği kabul etmek zorunda kalır. Fakat onun içinde adını koyamadığı İlahi Aşk'ı arama arzusu çoktan yeşermiştir.Somuncu Baba Aşkın Sırrı, Anadolu'da Somuncu Baba adıyla tanınan büyük düşünür Şeyh Hamid-i Veli'nin sırlarla dolu hayat yolculuğunu ve İlahi Aşk'ı arama serüvenini ilgi çekici bir yol hikayesi ile anlatmaktadır. Kürşat Kızbaz yönetmenliğinde çekilen filmin başrolünde Furkan Palalı oynuyor.

somuncu-baba-askin-sirri.jpg

Çöl Aslanı Ömer Muhtar

II. Dünya Savaşı öncesi faşizmin hüküm sürdüğü İtalya'da zalim bir komutan olan General Rodolfo Graziani, bizzat Mussolini tarafından Libya'da savaşmak ve Arapları tamamen temizlemek ile görevlendirilir. Fakat, Büyük Roma İmparatorluğu hayalleriyle gittiği bu topraklarda kendisini hiç ummadığı büyük bir yenilgi beklemektedir. Cesur ulusal lider Ömer Muhtar ve beraberinde bedevilerden ve köylülerden oluşan birlikler İtalyan askerlerine karşı büyük bir direniş gösterirler. Öte yandan Muhtar'ı yenilgeye uğratmak için hain planlar da devrededir. Yönetmenliğini Mustafa Akkad'ın üstlendiği filmin kadrosunda Anthony Quinn, Oliver Reed, Irene Papas, Rod Steiger, John Gielgud ve Raf Vallone gibi önemli isimler yer alıyor.

col-aslani-omer-muhtar.jpg

Yunus Emre Aşkın Sesi

Savaşın, şiddetin içinde kalmış Anadolu köylerinden birinde yaşayan Yunus'un sevgiyi ve aşkı harmanlayan, düşünceleriyle ve şiirleriyle dünya çapında önemli bir yere sahip olan Yunus Emre'ye dönüşmesinin öyküsünü izliyoruz. Buğday ile avunmayı tercih etmesiyle yaşadığı büyük pişmanlık onu bir arayışa itecektir. Bu öyle bir arayış olacaktır ki sevdiği herkese, başta aşık olduğu Balım Kız'a veda ederek yollara düşecektir. Aşkların en büyüğü olan İlahi Aşk'a ulaşmak için çıktığı yolculukta, aradığının içinde olduğunu bilmeksizin Anadolu'nun tüm erenleriyle görüşüp onların kendisine yol göstermelerini ister. Sadece Anadolu değil, evrensel alanda da tarihin en önemli düşünürlerinden biri olarak kabul gören ve hümanizmin öncülerinden olan Yunus Emre'nin fikirleri yüzyılları aşıp bugünlere ulaşmıştır.

yunus-emre-askin-sesi.jpg