Ramazan'da ne okunur? 12.04.2021

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 12.04.2021

Bostan ve Gülistan-Sadi-i Şirazi

Şiraz'lı Sadi'nin kaleme aldığı Bostan ve Gülistan adlı iki kitap dünya edebiyatının sayılı eserleri arasında gösterilmektedir. Eserlerde, insanoğlunu mutluluğa ulaştıracak reçeteler verilmiştir. Kitabın bir bölümünden alınan paragraf; Ey zenginleri öven ve fakirlere eziyeti haklı gören zat! Bilmiş ki, nerede gül varsa orada diken de vardır. Şarabın bulunduğu yerde sarhoşluk olur. Define bulunan mahalde yılan ve inci bulunan yerde de timsah ve köpek balığı bulunur. Dünya hayatının lezzetinin arkasında ecel lokması vardır. Cennet nimetlerinin önünde hilekâr şeytan bir duvar gibi dikilmiştir.

bostan-ve-gulistan-sadi-i-sirazi-001.jpg

Ramazan Kitabı-Özlem Olgun

Özlem Olgun'un 2000 yılında yayınladığı kitap, derlemelerden oluşuyor. Kitap; Sermet Muhtar Alus, Refik Halit Karay, Samiha Ayverdi, Ercüment Ekrem Talu, Halit Fahri Ozansoy, Midhat Sertoğlu, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Rasim, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Abdülbaki Gölpınarlı, Ruşen Eşref Ünaydın, A. Süheyl Ünver, Namık Kemal, Recaizade Mahmut Ekrem´in eserlerinden derlenmiştir.

ramazan-kitabi-ozlem-olgun-001.jpg

Mihmandar-İskender Pala

Usta yazar İskender Pala, Mihmarder isimli eserinde Ebu Eyyüp el-Ensari 'yi anlatıyor. Bir Eyüp Sultan Romanı olan kitabın kapağında şu ifadeler yer alıyor: Eyüp Sultan, diğer bir adı ile Ebu Eyyüp el-Ensari Türk İslam tarihinde oldukça önemli bir yer tutar. Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç ettiğinde O'nu evinde ilk misafir eden kişi olan Eyüp Sultan bu yüzden Mihmandar-ı Nebevi olarak da anılmaktadır. İstanbul kuşatması sırasında öldüğü ve kendi arzusu ile surların dibine gömüldüğü söylenmektedir. İstanbul'daki Eyüp semtinin adı ondan gelir ve hem kendi adına bir Türbesi vardır hem de Eyüp Sultan Camii onun adından gelir.

mihmandar-iskender-pala-001.jpg

Mahrem ve Münzevi-Nurullah Genç

Peygamber efendimize yazdığı ödüllü naatı Yağmur ile gönüllere taht kuran şair Nurullah Genç’in tüm şiirleri tek bir kitapta toplandı: Mahrem ve Münzevi. Usta şairin kaleminden hayata armağan ettiği kelimelerle Allah ve Peygamber sevgisini yaşatan, aşkla tanıştıran, ayrılık acısını tattıran, hasret çektiren ve yalnızlığa merhem olan şiirlerinin bulunduğu bu özel eser, okura Nurullah Genç hissiyatından oluşan bir hayat serüvenine tanık olma fırsatı sunuyor: Ömür denilen nehre lirik bir akıntı oluyor Yağmur’la gelen şair. Mahrem ve Münzevi, şairin kendi çektiği fotoğraflar ve şiir severlerin göz zevkine hitap edecek ciltli baskısıyla edebiyatımızdaki güzide yerini alıyor.

mahrem-ve-munzevi-nurullah-genc-001.jpg