Ramazan'da ne okunur? 13.04.2021

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 13.04.2021

Dirilt Kalbini-Nouman Ali Khan

“Teknolojinin önümüze serdiği sınırsız imkânları düşündüğümüzde, bugünün insanını yakalayabilmek için samimi ve bilgece bir üsluba ihtiyacımız var. Gençlerimizin artık eski, kalın kitapları karıştırıp kafa yoracak ne vakitleri var, ne de istekleri. İslâm’ın ilkelerini ve güzelliklerini, tahrif etmeden ama muhatabı taltif ederek sunmamız gerekiyor. Buna ‘din dilinin restorasyonu’ dememiz caiz olursa eğer, yapmamız gereken tam da bu.Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı Nouman Ali Khan, çizmeye çalıştığım çerçeveyi gerçek anlamda dolduran bir isim. İslâm ve Kur’ân hakkındaki derin bilgisini keyifli ve bilgece bir üslupla dile getirip, bunu yaparken kendi hayatından aktardığı sıcak ve sıra dışı anekdotlarla okurunun ilgisini her an canlı tutabiliyor. Nouman Ali Khan’ın Dirilt Kalbini adıyla Türkçeye kazandırılan elinizdeki ilk kitabı, günümüze dair bazı meseleler hakkında Kur’ân ayetlerinden damıttığı kıymetli dersler içeriyor.

dirilt-kalbini.jpg

Cennetle Müjdelenen On Sahabe-Mustafa Necati Bursalı

Mustafa Necati Bursalı tarafından kaleme alınan kitapta, cennetle müjdelenen on sahabeden söz ediliyor.Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Benim ashabım yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız doğru yolu bulmuş olursunuz. İşte! bu yıldızlar içerisinde en parlak olanları... İşte! nur yolunun kutlu yolcuları... Ebubekir (r.a.), Ömer (r.a.), Osman (r.a.), Ali (r.a.), Talha (r.a.), Zübeyr (r.a.), Abdurrahman bin Avf (r.a.), Sa'd bin EbiVakkas (r.a.), Said bin Zeyd (r.a.), Ebu Ubeyde (r.a.). Cennet bahçelerinin gülü olmaya hak kazanmış, eşsiz kahramanların hayat hikayelerini okuyalım...

cennetle-mujdelenen-on-sahabe.jpg

Sonsuz Mucize Kur'an-İsmail Karaçam

Kur'an'ı Kerim, onun hangi toplumsal koşullarda nâzil olduğu, sûrelerinin ne tür bir yöntemle yeryüzüne indirildiği, sonradan inananlarca nasıl bir mantıkla düzene konulduğu ve en önemlisi de insanoğluna ne anlattığı gibi konular ayrıntılı olarak bilinmeden asla lâyıkıyla anlaşılamaz. Bu yüzdendir ki, ellerinde bir Kur'an'ı doğru okuma ve anlama rehberi olmaksızın bu işedoğrudan girişenler arasından az da olsa kuşkuculuk batağına saplananlar çıkabilmekte. Çünkü kişi, ancak gönlünün ve aklının tam olarak onay verdiği bir mesaja imân edebilir. Başkalarının itelemesi ya da zoruyla kalbe yüklenilen bir imânın er ya da geç o kişinin kalbinden tekrar kopup gitmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu muhteşem kaynak eserde, İslâm ve onun kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'in yanısıra, diğer semâvî dinler hakkında da şimdiye dek aklınıza takılan ne kadar soru varsa, bunların en azından büyük bir bölümüne mantıklı ve gerçekçi yanıtlar bulacaksınız.

sonsuz-mucize-kuran-001.jpg

Helaller ve Haramlar-Hayreddin Karaman                                 

Haram ve helâl mefhumu dinin özü ve şekli, dindarın Allah'a kulluk nizamnâmesi ile yakından ilgilidir. Nizam fikri ile mutlak serbestlik fikri bir arada düşünülemez. Bir yerde nizam varsa mutlak hürriyeti kayıt altına alan, sınırlayan kaideler, emir ve yasaklar da var demektir. İslâm, kulun kendini ve Rabbini bilmesi, O'na kulluk edilmesi, böylece ebedi saadete erebilmesi için Allah'ın lütfettiği son din, irşad ve nizam olduğuna göre onda helâl ve haramı birbirinden ayıran sınırların bulunması tabiidir.

helaller-ve-haramlar-001.jpg