Ramazan'da ne okunur? 15.04.2021

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 15.04.2021

Bir Zulmün Anatomisi: Bangsamoro-Salah Jubair (Muhacir İkbal)

Muhacir İkbal'in Moro mücadelesini konu alan kitabı 1986 yılında Türkçeye tercüme edildi.Bir zulmün anatomisi: Bangsamoro adlı kitabında Muhacir İkbal Moro Müslümanlarının çektiği sıkıntılar ve verdikleri mücadeleyi konu ediniyor.40 yılı aşkın süredir Filipinler devleti ile Morolu Müslümanlar arasında devam eden çatışmalarda 120 binden fazla insan hayatını kaybeder, 2 milyon kişi mülteci durumuna düşer. 2012’de Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında başlayan barış görüşmeleriyle birlikte bir özerk bölge olarak düşünülen Bangsamoro’nun kuruluşu konuşulmaya başlanır. Kitabın yazarı Muhacir İkbal ise bu görüşmelerin sürdüğü komisyonun, Moro adına konuşan temsilcisidir.

bir-zulmun-anatomisi-001.png

Pîr-i Türkistan Hoca AhmedYesevi-Hayati Bice

Hayati Bice'nin Hoca AhmedYesevî'nin hayatını anlatttığı kitabı sadece bir biyografi özelliği taşımıyor, aynı zamanda Türkistan bölgesinin İslamlaşmasını da ele alan kapsamlı bir kaynak görevi görüyor.Bu kitap, Hoca AhmedYesevi’yi tanırken Türkistan’ın İslam ile şereflenmesi hakkında detaylı bilgilerin bulunabileceği, sadece bir biyografi çalışması olarak kalmamış kapsamlı bir kaynak. İslam’ın yayılmasının Anadolu ile birlikte Türkistan coğrafyası üzerinde ilerlemesi kişilere ve olaylara dayandırılarak duru bir şekilde anlatılmış.

pir-i-turkistan-hoca-001.png

Tarihe Tanıklığım-Aliyaİzzetbegoviç

İzzetin, şerefin ve kahramanlığın sembol isimlerinden birisi olan ve Bosna Savaşı’nda askerleriyle beraber halkını da yüreklendirerek tarihte ayrı bir yerde duran Aliyaİzzetbegoviç, vefatından iki gün önce Türkçe olarak da yayınlanan “Tarihe Tanıklığım” adlı kitabında bizlere muazzam bir hayat dersi veriyor.Sunuş yazısını Aliya ile birebir defalarca görüşme fırsatı bulan rahmetli Akif Emre’nin hazırladığı kitap, Bilge Kral’ın çocukluk yıllarından Bosna’nın bağımsızlığını kazanmasına kadar geçen süreyi anlattığı bir otobiyografi mahiyetinde.Tarihe Tanıklığım isimli eserinde Aliya’nın çocukluk yıllarından gençlik dönemlerine, yaşadığı şehir bombalanırken bir sığınakta hanımıyla tanışıp ona aşık olduğu yıllardan Bosna Savaşı’nın en derin noktalarına kadar birçok detayı Bilge Kral’ın ağzından dinliyoruz.

tarihe-tanikligim-001.png

Mekke’ye Giden Yol-Muhammed Esed

Muhammed Esed, İslâm’a kavuşma macerasını anlattığı Mekke’ye Giden Yol adlı eserinde, sadece kendi kişisel serüveninden söz etmez. Kitap aynı zamanda iki dünyanın ve dünya görüşünün de karşılaşmasıdır. Yaptığı kıyaslamalar, tasvirler, yorumlar ve değerlendirmeler, Esed’in sadece keskin bakışlı bir gözlemci değil, aynı zamanda derin bir mütefekkir olduğunu da ortaya koyar.Eğitimli bir Yahudi ailenin oğluyken başladığı gazetecilik mesleği, onu Ortadoğu’ya sürüklemişti. Kudüs başta olmak üzere coğrafyanın kadim şehirlerine yaptığı seyahatler, bizzat tanıştığı Müslüman ve Yahudilerle uzun sohbetler, zihninde yaptığı karşılaştırmalar ve nihayet derinlemesine okumalar sonucunda İslâm’ı seçtiğinde, yepyeni bir dünyaya adım atmıştı. İsmi artık LeopoldWeiss değil, Muhammed Esed’di. Yeri ise, Müslüman kardeşlerinin yanıydı.

mekkeye-giden-yol-muhammed-esed.png