Ramazan'da ne okunur? 16.04.2021

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 16.04.2021
Ehl-i Sünnet İnancı- Doç. Dr. Dilaver Selvi
 
Elinizdeki eserde dinimizin temel konusu ele alınıyor. Tevhid anlayışımız, Allah'a, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, kaza ve kadere inancımız. Sorular ve cevaplar. İman, akıl ve kalbin birleştiği noktada problemlere getirilen çözümler. Vesvese mümine zarar verir mi? Teknoloji ile gelen tehlike: Kibir, korkaklık ve gelecek endişesi. Allah Teala hayal edilebilir mi? Ve aklınıza takılan daha birçok konunun izahı. Anlaşılır ve hepimizin bilmesi gereken temel bilgilerin olduğu harika bir eser.
 
ehl-i-sunnet-inanci.jpg
 
Nefsin Terbiyesi- Mehmed Zahid Kotku
 
Nefis can, insanın bedeni, arzu, benlik, aşağı duygular, ruh gibi pek çok anlamda kullanılan bir kelimedir. Kur'an-ı Kerim bu kelimeyi sekiz ayrı manada kullanmıştır. Tasavvufi bir terim olarak nefis, kulun kötü huyları, çirkin vasıfları, kötü his ve huyların mahalli olan latife anlamlarına gelir. Bu yönüyle nefis ruh ile beden arasında bir araçtır. Eserin dili biraz ağır ve insanın nefsine zaman zaman ağır gelen bir eser. Okuduklarımızla amel etmek nasip olsun.
 
nefsin-terbiyesi.jpg
 
Yoldaki İşaretler-Prof. Dr. Seyyid Kutub
 
Seyyid Kutub ve Yoldaki İşaretler için pek çok şey söylenebilir. Her şeyden evvel Yoldaki İşaretler, Kutub’u tanımak için tek başına yeterli bir kaynaktır. Genellikle kabul edildiği üzere de, Kutub’un en önemli eseridir. Ayrıca okuyucu, sadece bu kitabını okumakla, müellifin düşünce yapısı hakkında genel-geçer bir değerlendirme yapabilecek malumata da sahip olabilir. Eser, sadece, bu yönüyle değil, çağdaş İslâm düşüncesine hatırı sayılır katkısı olması açısından da önemlidir. Yoldaki İşaretler’in dikkate değer bir yönü ‘örnek Kur’an nesli’ kavramsallaştırmasıdır. Zira düşünür, kitabını gelmesi sabırsızlıkla beklenen bu “öncü topluluk” için kaleme aldığını özellikle belirtmektedir. Kutub’a göre, sahabe nesli ilk örnek Kur’an neslidir ve bu nesli inşa eden de Kur’an’dır. Mushaf tahrif olmadığına göre, tecdidin gerekli olduğu dönemlerde ya da tarihin herhangi bir döneminde, sahabe toplumunun benzerini inşa etmek mümkündür. Çağdaş dönemde bunu yapmak için ise öze, yani içine hiçbir yabancı unsurun karışmadığı Kur’an’a dönmek öncelenmelidir. Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki, öze dönüş kavramının kilit bir önem kazanmasına vesile olan Seyyid Kutub’u daha iyi tanımak için, öncelikle, Yoldaki İşaretler’i başka bir gözle okumak gerekir.
 
yoldaki-isaretler.jpg
 
Bir Değirmendir Bu Dünya-Cahit Zarifoğlu
 
Bir Değirmendir Bu Dünya, şiirlerinden, anı yazılarından ve hikâyelerinden tanıdığımız Zarifoğlu'nu başka bir açıdan tamamlamaktadır. O herkesin entel takıldığı bir zamanda çevresindeki meraklı insanlara, dostlarına, okuyucularına ilmihal okumayı tavsiye ediyordu. Namazların tadil-i erkân üzere kılınmasını, gece namazlarına kalkılmasını, hanımlara iyi davranılmasını, çocukları adam yerine koyarak karşımıza almamızı, yollarda zikirle yürümemizi telkin ediyordu. Daha doğrusu Müslüman olarak iç dünyamızı zenginleştirmek, çağa donanımlı bir Müslüman olarak yetişmemiz için elinden geleni yapıyordu. Hem çocuklar için yapıyordu, hem de büyükler için. Bu kitaptaki yazılara, kendi yatağında sessiz, sakin ve içten içe maveraî uğultularla akan bir nehrin zaman zaman coşup kabarması olarak da bakılabilir.
 
bir-degirmendir-bu-dunya.jpg