Ramazan'da ne okunur? 17.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 17.05.2020

Kitap Medeniyeti- Abdulnasir Kımışoğlu

Seyrüsefer hâlindeyiz. Anne karnında başlayan ya­şam, kabre indirilince ışıklarını söndürmektedir. Ve o insan için bir devir kapanmıştır artık. Bir heyecanla başlayan hayat, geride kalanlar için bir hüzün iken, giden için belki de vuslat olan bir ölümün kollarına bırakmakta kendisini. Kaçış yok. Ki kaçan da yok. Çare yok. Ki çare arayan da yok. Arayanlar bulamadı, buldum sananlar yanılgıyla karşılaştı. Hayat, iki kelime sadece: Yaşam ve ölüm. Ve nasıl yaşanılır­sa öyle de ölüm. Nasıl da ölünürse öylece haşrolunmak. Ve insan, üstadın deyimiyle: Üç beş damla kan, üç beş dam­la su. Bu hayat içerisinde insan, bir ırmaktır akıp giden; bazen sert ve haşin, bazen de menderesler çizerek. Deryalar dolduran bir akış içerisindedir insan. Evet, insan, deryaları dolduran birkaç damla su, birkaç damla kan.

kitap-medeniyeti-abdulnasir-kimisoglu.jpg

Hayat Okumaları-Hilal Altındiş

Şu karşıda duran dağ var ya. İşte o senin günahın! Nasıl da engel oluyor fersah fersah açılmana farkında mısın? Nasıl da duruyor önünde koskoca! Nasıl yıkıyor bütün hayallerini. Varmak istediğin yeri göstermiyor bile sana. Herkes kendi günahının hamalı yo dostum! Onlar senin, kaçma! Ve şimdi derin bir nefes al! Bütün gücünle ver nefesini. Başının üstündeki kâinat yıkılacak gibi olsun! Bir özür dile en derininden! Bir tövbe çek ki yerle bir olsun koskoca dağ! Ve acilsin önün! İzin verme hiçbir günahının seni durdurmasına. Rabbine ulaşmak için en güzelinden bir tövbe et. En temizinden, en derininden. Hiçbir ufuk bir tövbeden daha uzak değil, unutma! Hiçbir hayal için geç değil! Kaldır başını, dik dur, niyet et ve başla! Bugün senin en güzel günün olsun. En güzel gün seninki olsun. Selam olsun.

hayat-okumalari-hilal-altindis.jpg

Gençlerle Hayata Dair-Soner Gündüzöz

Elinizdeki kitap, Kur’an-ı Kerim’in ve Hz.Muhammed’in (s.a.s.) sözlerinin kaynaklığında, genç dimağlarla bir söyleşi; varlık bilincimizin puslu koridorlarında gençlik enerjimizle iç dünyamıza doğru bir gezintidir. Böylece hayat yolundaki en anlamlı basamaklardan biri olan gençlik dönemi ile ilişkili olarak, vahyin örüntüsüne bir projeksiyon tutmak ve Kur’an-ı Kerim’in, hayatı çepeçevre kuşatan mesajını ve Kur’an’ın pratiği ve rol model olan Hz. Muhammed’in (s.a.s.), özellikle gençler için ihtiyacı hissedilen hayata dair söz ve uygulamalarını resmetmektir

genclerle-hayata-dair-soner-gunduzozu.jpg

Biz Bize-Taha Kılınç

Her uzun yol, bir ilk adımla başlar. Her problemin çözümü, çoğu kez minik bir do­kunuştur. Ve her uzun söz de harflerden ve kelimelerden oluşur. “Bir Müslüman olarak, ben bu dünyada ne yapıyorum? Bana neler sorulacak? Görevlerim neler?” Gibi mühim ve ağır soruların cevabı da aynı şekilde aslın­da basit bazı ilkeleri yeniden hatırlamaktan geçiyor. Bu küçük kitapçıkta, sizinle sohbet eder­ken, bazı şeyleri hem birlikte hatırlayacağız hem de birbirimize nasihatlerde bulunaca­ğız. Kendimizden başlayıp çevremize doğru ilerleyecek, ardından somut bazı noktalar ışığında, görevlerimizi konuşacağız.

biz-bize-taha-kilinc.jpg