Ramazan'da ne okunur? 21.04.2021

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 21.04.2021
Tanınmayan Büyük Çağ-Fuat Sezgin
 
İslam Uygarlığının Tanınmayan Büyük Çağını Keşfedin. Prof. Dr. Fuat Sezgin uzun yıllar süren çalışmaları sonucu ortaya koyduğu bu eserle, İslam dünyasının bilim ve teknoloji alanlarında insanlığın gelişmesine yaptığı katkıları incelemekte, bilim tarihi için yeni bir bakış açısına kapı aralamaktadır. Dünya bilim tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü çeşitli örneklerle ele alan bu eser, Batı merkezli bilim anlayışına bir alternatif niteliği taşımakla birlikte, İslam dünyası için de bilim alanındaki büyük başarılarını hatırlatan bir kaynak oluşturmaktadır. Prof. Dr. Fuat Sezgin, bilim ve teknolojide Müslümanların insanlık kültür mirasına yaptıkları önemli katkıları gözler önüne sererken, Mimarlık, Savaş Tekniği, Tıp, Denizcilik, Kimya, Coğrafya, Geometri, Fizik ve Astronomi gibi alanlarda İslam Dünyası'ndaki gelişmelerin on asırlık tarihini titizlikle inceleniyor. Renkli görsellerle desteklenen, Avrupa merkezci ve oryantalist olmayan bir gözle kültür tarihimize yeniden bakmak isteyenler için kaçırılmayacak prestij bir kitap.
 
taninmayan-buyuk-cag.jpg
 
Arapların Gözünden Haçlı Seferleri-Amin Maalouf
 
Amin Maalouf’un “Arapların Gözlüyle Haçlı Seferleri” kitabının konusu 1099’da Kudüs’ü işgal eden Haçlıların Ortadoğu’da meydana getirdiği sarsıntı iken, o dönemle şu anda içinde bulunduğumuz dönemin şaşırtıcı benzerliği, okuyucu şok etmeye aday. Kitabın birçok paragrafında, isimleri bugünkülerle değiştirdiğinizde bile anlatımdaki akış bozulmuyor. Bazı tarihî kitaplar vardır, okurken sık sık kapatır, “Acaba bunlar gerçekten olmuş mudur?” dersiniz. Bazen içeriğe inanamazsınız, bazen anlatılanlar hayalmiş gibi gelir, bazen de geçmişte yaşananların günümüzle tıpatıp benzerlikler taşıdığını fark edersiniz, hayretler içinde. Hıristiyan asıllı Lübnanlı yazar Amin Maalouf’un“Arapların Gözlüyle Haçlı Seferleri” tam da böyle bir etkiyi uyandırıyor.
 
araplarin-gozunden-hacli-seferleri.jpg
 
Kazakistan'da Kızıl Kıtlık-Damira İbrahim-Vahit Türk
 
Damira İbrahim ve Vahit Türk'ün derlediği ''Kazakistan'da Kızıl Kıtlık ''kitabı Bilge Kültür Sanat'tan yayınlandı. Bolşeviklerin iktidara gelmesinden sonra, özellikle Stalin’in önderliğinde gerçekleştirilen kollektifleştirme sürecinde kitlesel ölümlerle ilgili Türkçe’de çok az kaynak var. Kazakistan’daki kıtlık/katliamla ilgili Bilge Kültür Sanat Yayınevi’nden çıkan, Damira İbrahim ve Vahit Türk’ün derlediği “ Kazakistan’da Kızıl Kıtlık (1929-1933)” isimli kitap var olan bu bilgi boşluğunu doldurma açısından altın değerinde bir çalışma. Kitapta dönemin yerel kömünist parti yöneticilerinin Moskova’daki Komünist Parti Merkezi Komitesine sitem dolu mektuplarınının yanısıra, olayın tanıklarının anıları ve konuyla ilgili tanıklar ve araştırmacılarla ilgili yapılan röportajlar mevcut.
 
kazakistanda-kizil-kitlik.jpg
 
Çöle İnen Nur-Necip Fazıl Kısakürek
 
“Tefsir, Hadîs, siyer ve nakil olarak en emin kaynaklardan devşirili ve kaynaklarını tek tek göstermek tasasından uzak bu eser, «Başlangıç» yazısında da belirtildiği gibi, sadece iman sahiplerine hitap edici, hiçbir aklî teftiş, tespit ve ispat gayretine düşmeyici, mutlak «doğru» üzerine hissî ve teessürî bir çatı kurucu ve eğer bir kıymeti varsa onu bu noktada toplayıcı bir denemedir; ve akla verdiği pay, onu bazı noktalarda yine akılla iptal etmekten ibarettir. Bu bir ilim değil, sanat eseridir ve ilmin içini ve dışını tahkik selâhiyetinde olmadığı mukaddes kapıya, ancak, inanmış ve teslim olmuş sanat tavriyle sokulmaktan başka çare yoktur.”
 
cole-inen-nur-001.jpg