Ramazan'da ne okunur? 21.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 21.05.2020

Kudüs ve Aksa-Bünyamin Erul

Kudüs’ü yazmak, kutsalı yazmak kadar zor.  Zira insanlık tarihi kadar kadim olan bu şehirden nice peygamberler, krallar, sultanlar gelip geçmiş. Orada nice devletler, kavimler, boylar ve soylar yaşamış. Her şeyden önemlisi üç semavî dinin de kutsalı olmuş. Tarih var, savaşlar var, helakler var, yıkımlar var ve orada her zaman dinler ve mabetler var. Mucizeler var, kerametler var, istidraclar var. Menkıbeler var, efsaneler var, destanlar var, hikâyeler hatta hurafeler var. Binlerce seneye yayılan bütün bunlar, sadece birkaç bin metrekarelik bir şehirde yaşanmış. Sanki birçok farklı filmin çekildiği bir set gibi. Mekân aynı, sahneler bazen binlerce sene öncesini, bazen de sonrasını sergilemekte. Setin zemini pek değişmemekte ise de, sahnedekiler, sesler, mesajlar sık sık değişmekte, bazen de iç içe girebilmekte. Bazen karşımıza Kral Süleyman, bazen Hz. Musa, bazen Hz. İsa çıkmakta.

kudus-ve-aksa-bunyamin-erul.jpg

İslamofobi Endüstrisi-Nathan Lean

İslamofobi, 11 Eylül olaylarından sonra birden ortaya çıkmış yeni bir şey değildir. Antisemitizm ve yabancı düşmanlığı gibi uzun bir geçmişi ve derin tarihi kökleri vardır. Onun günümüzde yeniden canlanması, 20. yüzyılın sonlarında önemli sayıdaki Müslaman'ın Batı' ya göçmesiyle, İran devrimiyle, adam kaçırma ve rehin alma olayları da dahil 1980 ve 1990'lardaki terör faaliyetleriyle, 11 Eylül 2001 de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon' a yapılan saldırılarla bunun ardından oluşan Avrupa'daki terör saldırılarıyla olmuştur. "İslamofobi Endüstrisi " adlı eser, özellikle dünyanın Batı yakasında İslam hakkında nasıl bir kara propaganda yürütüldüğünü, bunun nasıl bir endüstri haline geldiğini örneklerle ve farklı boyutlarıyla ortaya koymaktadır.

islamofobi-endustrisi-nathan-lean.jpg

Sahabe Hatıraları-Elif Erdem

İslam tarihinin en güzel sayfalarım dolduran olayların kahramanlarıydı onlar. Vahyi yazdılar, sünneti yaşadılar ve sonraki nesillere örneklik edecek nezih bir toplum oluşturdular. Onlar Rabbimizin Kur’an’da övdüğü, Resûlullah’ın “ashabım” dediği kıymetli dostlarıydı. Kimisi Peygamberimizin hane halkındandı, kimisi akrabalarından. Onunla bir ömür birlikte olanı da vardı, kendisiyle yalnızca bir kez muhatab olanı da. Hayata onunla gözlerini açanı da vardı, onun elleriyle toprağa verileni de. Her biri­nin bir hatırası vardı Allah Resûlüyle. Belki bir sohbet meclisinde, belki bir yemek davetinde, belki de bir seferde. Belki bir belki de yüzlerce...

sahabe-hatiralari-elif-erdem.jpg

Kulluk Bilinci ve Namaz-Hakim Tirmizi

Namazla ilgili kaleme alman pek çok eser bulunduğu malumdur. Ancak bu eserlerin çoğu; namazın vûcubiyeti, şartları, faydaları vb. İlmihal bilgilerini içermektedir. Namazla ilgili elinizdeki bu eser ise ilk dönem mutasavvıflarından olan ve dönemindeki tasavvufi ve fikri tartışmaların odağında yer alan ansiklopedik Alim Hakim Et-Tirmizi’nin namazla ilgili kendine has düşünce ve yorumlarını içermektedir. Müellif, sufî kimliği ve sahip olduğu derin ilmi birikimiyle bu çalışmasında ilmihal bilgilerinden ziyade namazın amacı, allah katındaki önemi, diğer ibadetler arasındaki yeri, İslami şahsiyetin oluşumundaki etkisi, kulluk bilincinin gelişmesindeki rolü vb. Hususları derin bir vukufiyetle izah etmektedir.

kulluk-bilinci-ve-namaz.jpg