Ramazan'da ne okunur? 26.04.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 26.04.2020

Söz Yangını-Senai Demirci

Sen, ey diliyle kardeşini yaralayan kardeş. Sözüyle kardeşinin yakasına bir daha hiç çıkaramayacağı en yapışkan, en kirli etiketi takan gafil ey. Bilmez misin ki, kıymetini kardeşlerinin bilmediği bir kardeş, güzeller güzeli Yûsuf da olsa, ucuza satılmıştır artık. Bilmez misin ki, onuru ayaklar altına alınmış bir kardeş, rüyaların sultanı Yûsuf da olsa köle pazarına sürülmüştür. Gıyabında kötülüğünü andın ya kardeşinin; bil ki, artık baba ocağından sürdün onu. Yâkub gibi eseflere boğdun ona emek vereni. İşitmeyişini fırsat bilerek ayıbını açık ettin ya kardeşinin, bil ki, ana kucağından düşürdün onu. Anası bile pak edemez artık kirlerini. Bir daha bilemeyeceğini bile bile, günahıyla andın ya kardeşini, sığınacağı köşelerin hepsinden kovdun onu. Tesellilerin hiçbiri yetmez hüznüne artık. Azıcık da olsa savunma hakkı tanımadan suçladın ya kardeşini, örtüneceği örtülerin hepsini çektin üzerinden. Çıplak kalmıştır artık soğuk bakışların ayazında...

soz-yangini.jpg

Çeyizime Bir Kefen-Ali Emre

Bu sümsük atı kovalım ey aziz, bu süslü kraliçe gibi halıyı. Dizimiz çürüsün, topuğumuz şişsin, alnımız yaralansın. Sırtımızda yetimler oynasın, camide azarın işi ne? Bürokrasinin canı cehenneme, aman vermez siyatiğin. Ontolojinin, köşk maymunu estetiğin, ayyaş istatistiğin. Secdeyi uzun tut biraz, çöksün içimizdeki kibir iskelesi. Aşkla al tekbiri, avazını onar, omzun böyle Zülfikâr gibi. Allah diyelim ey aziz, yatalak anamız canlansın evimizde. Allah diyelim kanasın göğsümüzde sevgilinin kalbi. Terimiz birbirine değmeyen bütün omuzları yaksın. Allah diyelim, bir elimiz cephede şehit ballarından alsın.

ceyizime-bir-kefen.jpg

Doğu Batı Arasında İslam-Aliya İzzetbegoviç

Son yüzyılın en önemli Müslüman düşünür ve devlet adamlarından birisi olan Aliya İzetbegoviç’in başyapıtı sayılan Doğu Batı Arasında İslam, büyük bir bilgi birikimini derin bir tefekkür ile harmanlayarak geniş bir bakış açısı sunuyor. İzetbegoviç, İslam’ın kuşatıcı ve dönüştürücü özüne doğru bir yol izliyor. Doğu’da ve Batı’da, İslam’ın bütün güzelliklerini tıpkı güneşin hareketlerini takip eder gibi modern dünyanın karanlık yanlarına ulaştırmak isteyen bu eser aynı zamanda örnek bir yaşamın da ürünü. “İslam, adını kanunlarından, emir ve yasaklarından, talep ettiği bedensel ve ruhsal çabadan değil, tüm bunları kapsayan ve aynı zamanda aşan, bir marifet anından, ruhun zaman ile yarışma kuvvetinden, bir mevcudiyetin sunabileceği her şeye tahammül etme dirayetinden, tek kelime ile teslimiyet hakikatinden almıştır. Ey teslimiyet, senin adın İslam’dır!”

dogu-bati-arasinda-islam.jpg

Kendi İçine Düşmek-Özkan Gözel

Mevcut Durum'dan memnuniyete gark olmadıysak, ondan çıkmanın yollarını arıyor olmalıyız. Çıkış için kalkış noktası başka yerde değil, kendimizdedir: Mevcut Durum'da bize dayatılan yüzeysel dünya görüşü ile tekdüze hayat tarzını kendimizden ve/veya dünya ile ilişkimizden hareketle sorgulamalıyız. Mesela içsel/düşünsel bir yolculuğu göze almalıyız bu uğurda. Ama biliyoruz ki düşünce daha ziyade hayat olayları münasebetiyle harekete geçer. İş başa düşmelidir ki baş düşünebilsin! Bu bakımdan hayatımızdaki kırılma ya da bükülme anları muharrik unsuru oluşturabilir, bir yolculuğu başlatabilir. Aşkın olanla teması beraberinde getirebilen ve bizi "başka türlü olan"a uyandırabilen bu tip fevkaladeliklerin ya da istisnailiklerin kıymetini bilmeliyiz öyleyse.

kendi.JPG