Ramazan'da ne okunur? 26.04.2021

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 26.04.2021
Bu Gece Özgürlük-DominiqueLapierre / LarryCollins
 
“Bu Gece Özgürlük”, İngiltere’nin Hindistan coğrafyasında bıraktığı izlerin farklı veçhelerini göstermesi bakımından, kesinlikle okunmalı ve nitelikli olarak incelenmeli.Hindistan’ın İngiltere’den bağımsızlığını kazanma sürecini ve Pakistan ve Hindistan adında iki yeni devletin bağımsızlık hikâyesini, resmi belgeleri, fotoğrafları ve tanıklarıyla beraber anlattıkları “Bu Gece Özgürlük” kitabı hiç şüphesiz birlikte birçok başyapıta imza atan DominiqueLapierre / LarryCollins ikilisinin en büyük araştırmasıdır.Yollarının kesiştiği 1950’lerden itibaren, birlikte birçok başyapıta imza atan DominiqueLapierre ve LarryCollins ikilisi, 2005 yılına kadar birbirinden ilginç ve önemli araştırmalarını kitaplaştırdılar.Hindistan’ın İngiltere’den bağımsızlığını kazanma sürecini ve Pakistan ve Hindistan adında iki yeni devletin bağımsızlık hikâyesini, resmi belgeleri, fotoğrafları ve tanıklarıyla beraber anlattıkları “Bu Gece Özgürlük” kitabı hiç şüphesiz Lapierre / Collins ikilisinin en büyük araştırmasıdır.
 
bu-gece-ozgurluk-dominique-lapierre-larry-collins.png
 
Burası Çeçen Komitesi-Hulusi Üstün
 
Burası Çeçen Komitesi, İkinci Çeçen-Rus Savaşı'nın yıkıcı etkilerini okuyucuyla buluşturuyor.
1998’de yeniden başlayan Çeçen-Rus Savaşı’nın yıkıcı etkilerinin Türkiye’ye yansımış hikâyelerini yazarın kendi dilinden yansıtan bu kitap, hüzünlü hikâyeleri içinde barındıran, Çeçenistan’ı anlamak için okunması gereken eserlerden biri.Human Rights Watch, Uluslararası Af Örgütü ve diğer örgüt çalışmalarının ulaştığı ortalama verilere göre 100 bin sivil Çeçen’in hayatını kaybettiği, 185 bin kişinin yaralandığı, 11 bin çocuğun yetim kaldığı, Çeçen nüfusunun üçte birlik kısmının yok olduğu İkinci Çeçen-Rus Savaşı’nın perdesini aralayan 'Burası Çeçen Komitesi' kitabı, Hulusi Üstün’ün Türkiye’deki Çeçen Komitesi’nde olayları yaşayan ya da yaşayanları tanıyan insanlardan dinlediği hikâyelere tanıklık ediyor.
 
burasi-cecen-komitesi-hulusi-ustun.png
 
Mücadele Ahlakı-Selamet Haşimi
 
Selamet Haşim, Moro Müslümanları için verilen mücadeleyi kendi dilinden anlatıyor.Bu kitap uzun yıllar silahlı ve politik bir mücadele veren Moro halkına net hedeflere ve belirli sorumluluklara sahip olmak için ihtiyaç duydukları ana rehberi oluşturuyor. Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Selamet Haşimi’nin kaleme aldığı, Murat Uyar ve Hüseyin Oruç’un çevirdiği, Dr. Ahmet Emin Dağ’ın Genel Yayın Yönetmenliği altında yayımlanan kitapta Bangsamoro’da verilen bağımsızlık savaşı ile kurulması arzu edilen devlet yönetiminin İslami esaslara göre inşa edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.İki bölümden oluşan kitabın önsözü MILF’in şu andaki lideri Hacı Murad İbrahim tarafından kaleme alınmış. İlk bölümde davet çalışmaları, cihad, kardeşlik birlik ve dayanışma, disiplin, doğru siyasi çizgi ve yol haritası, metanet ve kararlı liderlik, güç ve silah gibi başlıklar yer alıyor.
 
mucadele-ahlaki-selamet-hasimi.png
 
Yüzyıllık Yalnızlık-GabrielGarciaMarquez
 
"Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli, kocaman bir evde, toprak yiyen bir kızkardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları birörnek bir yığın akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı iki yıldan daha az bir sürede yazdım. Ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı... Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım... Bu romanı büyük bir dikkatle ve keyifle okuyan ve hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan hiçbir şey anlatmamıştım. Kitaplarımda gerçekliğe dayanmayan tek satır bulamazsınız."
 
yuzyillik-yalnizlik-gabriel-garcia-marquez.png