Ramazan'da ne okunur? 29.04.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 29.04.2020

Aşkın Makamı-Özlem Öztürk

 “Bir vakit Yusuf, babasına; “Babacığım! Ben (rüyada) on bir yıldızla, güneşi ve ayı gördüm; bana secde ediyorlardı’ dedi. (Babası da) ‘Yavrum, dedi, rüyanı kardeşlerine anlatma; sonra (seni çekemezler de) sana bir tuzak kurarlar. Çünkü şeytan insanın apaçık düşmanıdır.” (Yusuf Suresi, 4. Ayet) Yine bir rüyayla başlayan ve umulmadık şekilde son bulan bir hikâyenin içinden size sesleniyorum. Beşeri aşktan ilahi aşka yapılan bir yolculukta bana eşlik edeceksiniz. Bu yolculuk için yanınıza hayallerinizi, sabrınızı ve umudunuzu almanız yeterli. O halde yolculuk başlasın.

askin-makami.jpg

Erdemli Toplumun İnşası-Şahin Güven

Genel olarak tefsir tarihine baktığımızda Kur’ân’ın tamamını kapsayan tefsir yazma geleneğinin hâkim unsur olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, zaman zaman müstakil sûre tefsirlerinin yazıldığı da bilinen bir gerçektir. Bu eser, Hucurât sûresi üzerine yapılmış bir tefsir çalışmasından ibarettir. Bu çalışma, sûreyi bir bütün olarak ele almakta, temel ve yan konularını tespit etmekte, sûreyi konusal birlikteliği olan âyet gruplarına (necm) ayırmakta, bu pasajlar arasında irtibatlar kurmakta ve böylece sûrenin hedefini belirleyerek bu hedef çerçevesinde analiz ve değerlendirmeler yapmaktadır. Çünkü bir sûre içindeki âyetleri birbirinden bağımsızmış gibi ele alıp tefsir etmek ya da sadece bir önceki âyetle bir sonraki âyet arasındaki ilişkiyi tespite yarayan “dar bağlamlı” açıklamalar yapmak, sûrenin asıl hedef ve maksadını tam olarak belirlemede yetersiz kalabilmektedir.

erdemli-toplumun-insasi-sahin-guven.jpg

Bir Şüphen mi Var?-Abdulhakim Ak

Bu kitap; inancın kaba saba sorgulandığı bu Modern Çağda, her kesimden insanın aklına takılan ve kafa karışıklığına sebep olan konuları (soruları) ele almaktadır. Özellikle de kafası karışık, şüphe içinde olan, dine dair zihninde çeşitli anlam boşluğu yaşayan ve Allah'ın varlığı hususunda tereddüt içinde olan kişiler için yazılmıştır. İnsan, istidadı gereği merak eden, soru soran ve öğrenme ihtiyacı hisseden bir varlıktır. “Niçin yaşam var?”, “İnsanın dünyadaki değeri nedir?”, “Neden varız?”, “Öldükten sonra ne olacak?”, “Niçin evren var?” gibi birçok hayati önem taşıyan varoluşsal sorulara cevap aramaktadır. Dolayısıyla insanın anlam arayışı hiçbir zaman bitmez. İşte bu kitap, bir nebze de olsa sizlere anlam arayışında yol gösterecek, kafanızdaki şüpheleri ortadan kaldıracak ve yaşamın anlam bilincini aşılayacaktır. 

bir-suphen-mi-var.jpg

Hz. Muhammed'in Hayatı -Martin Lings

Hz. Muhammed'in Hayatı çağdaş bir sirettir. Çağdaş Müslüman yazarın taşıması gereken sorumluluk bilinciyle kaleme alınan bu değerli eser, köklü bir araştırmanın ürünü olması yanı sıra, yazarının bir "edib" oluşuyla kazandığı ayırıcı bir niteliğe sahiptir. Esere hakim olan üslup bir taraftan konusunun gerektirdiği yoğunluğu rahatça sürdürebilmektedir. Kitabın anlatım biçimiyle kazandığı bu edebi değer, Arapça ilk kaynakları esas almasıyla kazandığı ilmi değerle birleşince kendisini emsallerinden ayıran temel nitelik, iddialı bir tarzda ortaya çıkmaktadır. İngiliz asıllı Müslüman yazar Martin Lings (Ebubekir Siraceddin) üç yılını verdiği bu değerli araştırmasıyla, "siyer" bilimiyle uğraşan ciddi çevrelerin haklı takdirlerine mazhar olmuş ve eseri "Siret Ödülü"ne layık görülmüştür.

hz-muhammedin-hayati-martin-lings.jpg