Ramazan’da sağlıklı beslenmenin anahtarı az yemek, öz yemek

Ramazan ayında beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Beyza Ulukan, “İftar zamanında çok fazla yemek yiyerek midenizi doldurmayınız. Mide gerginliği tansiyonun yükselmesini sağlar. Yavaş ve az yiyerek bol su tüketin. Sahura mutlaka kalkın” dedi.
Ramazan’da sağlıklı beslenmenin anahtarı az yemek, öz yemek

Ramazan ayında doğru beslenme büyük önem arz ediyor. Kısıtlamalar nedeniyle vaktinin çoğunu evde geçiren insanların özellikle Ramazan ayında beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Beyza Ulukan, “İftar zamanında çok fazla yemek yiyerek midenizi doldurmayınız. Mide gerginliği tansiyonun yükselmesini sağlar. Son yapılan araştırmalar yoğun yemek sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskinin olduğu yönündedir. Yavaş ve az yiyerek bol su tüketin. Sahura mutlaka kalkın” dedi.

5ea2a140b57f15058024de3e.png

Vücut direncinin düşmemesi açısından insanların yediklerine 2 kat fazla dikkat etmesi gerektiğine değinen Diyetisyen Beyza Ulukan, “İftar zamanında çok fazla yemek yiyerek midenizi doldurmayınız. Mide gerginliği tansiyonun yükselmesini sağlar. Son yapılan araştırmalar yoğun yemek sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskinin olduğu yönündedir. Yavaş ve az miktarlarda sık yemeye özen gösterilmelidir” dedi.

‘SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN’

Ramazan ayında sahura mutlaka kalkılması gerektiğini ifade eden Beyza Ulukan, “Gün içerisinde proteinli besinler tokluk sağladığı için yumurta, peynir, süt, yoğurt mutlaka tüketilmelidir. Sahuru kahvaltı şeklinde yapmak en uygunudur. Bol sıvı alınması önemli olduğu için bol su içilmelidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve vücut direncinin artması için mevsim meyvelerinden sahurda bir porsiyon mutlaka yenmelidir. Tuzlu besinler yenilmemelidir. Ramazan ayında ağız kokusu çok fazla olduğu için sahurda yaş nane tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu. İftarda yemekler arasında sıvı alınması gerektiğini önerisinde bulunan Ulukan, “ Orucu ilk olarak 1 su bardağı su içtikten sonra, hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmek ile orucunuzu açmalı veya çorba etli sebze yemeği gibi hafif yiyeceklerle iftara başlanmalı. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp bir dilimini alınmalı. Sindirime zaman tanımak adına 15-20 dakika sonra az yağlı/ızgara et yemeği, kurubaklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilir” diye aktardı.

beyza-ulukan.png

‘ORUÇ BİR ZAYIFLAMA YÖNTEMİ DEĞİLDİR’

Orucun bir zayıflama yöntemi olmadığını kaydeden Ulukan, şöyle konuştu: “İftar geniş bir zaman dilimine yayılmalı ve yemekler yavaş tüketmelidir. Her yudumdan sonra çatal, kaşık ve bıçağı bırakarak tekrar alma tekniğini kullanmak kişiyi yavaşlatacaktır. Oruç bir zayıflama yöntemi değildir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur. Ramazan’da kişiler hareketsiz kalmaya meyillidirler. Kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemezler. Bu sebeple Ramazan ayında yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler, az ve sık beslenmeyenler bu ayı kilo alarak bitirirler.”

diyet.png

‘HER ŞEYİ TEK BİR ÖĞÜNE SIĞDIRMAYIN’

Tüm gün yenmesi gerekenlerin İftarda tek bir öğüne sığdırılmaması gerektiğini söyleyen Ulukan, “Sakın gece yatarken niyet edip uyumayın mutlaka sahura kalkın. Bol su içmeyi unutmayın. Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapın. Meyve sebze tüketiminizi arttırın. Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın. İftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın. İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir. Bu sebeple her gün tek bir seçim yapın örneğin bir gün tereyağı- bal diğer gün 2 -3 dilim sucuk diğer gün peynir- zeytin gibi. Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz. Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin” ifadelerine yer verdi.

ramazan-onerileri.png

RAMAZANDA SIVI TÜKETİMİ

Son olarak ramazanda sıvı tüketiminin nasıl olması gerektiğini hatırlatan Ulukan, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ