Ramazan’ın gözdesi her derde şifa hurma

Her derde deva olan hurma Ramazan ayında Konyalı vatandaşların yine ilk tercihi oluyor ve Ramazan boyunca sofralardaki yerini koruyor.
Ramazan’ın gözdesi her derde şifa hurma

Her derde deva olan hurma Ramazan ayında Konyalı vatandaşların yine ilk tercihi oluyor ve Ramazan boyunca sofralardaki yerini koruyor. Hurmanın Konya’da bir gelenek haline geldiğini söyleyen Özcan Erbay, “Önceden sadece hac ve umreye gidenler hurma alıyordu şu anda vatandaşlar kuruyemişin yanında hurma da alıyor. Herkes evine hurmayı tedarik edebiliyor” dedi.

ramazanin-gozdesi-4.png

Özellikle Ramazan ayının vazgeçilmezi olarak görülen hurma aslında yıl boyu fazlaca tüketiliyor. Hurmanın birçok derde deva oluşu insanların hurma alımını artırıyor. Ramazan ayında hurma satışlarının arttığını ifade eden Arı Hurma Firma Yetkilisi Özcan Erbay, “Sadece Konya’ya değil Türkiye’nin her yerine hurma gönderiyoruz. Hurma fiyatları 10 liradan başlar 100 liraya kadar gider. Onun için her kesime hitap edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

ramazanin-gozdesi-5.png

‘EN ÇOK MEBRUM HURMASI TALEP GÖRÜYOR’

En çok bilinen hurma çeşidinin Medine mebrum hurması olduğunun bilgisini veren Özcan Erbay, “Filistin, Ürdün, İran, Tunus, Irak gibi yerlerden de hurma ithal ediyoruz. Bunların arasından en çok tercih edilen ürünümüz kişiden kişiye göre değişebiliyor. Kimi Medine hurmasını seviyor, kimi Filistin hurmasını seviyor, kimi İran hurmasını seviyor. Tamamen insanların damak zevkine göre değişiyor. En çok talep gören hurma Medine’den gelen mebrum hurmasıdır. Mebrum hurması fiyat anlamında çeşitlilik göstermektedir. Çoğu insan bunu biliyor çünkü hacca umreye giden herkes mebrum hurmasını getiriyor. Herkes evinde onu ikram ettiği için daha çok biliniyor. Biz yılın 12 ayında da hurma satıyoruz ama Ramazan’da işlerimiz biraz daha hareketleniyor. Ramazan’da hurmayla iftar açmak sünnettir. Onun için herkes evine hurmayı alıyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi olmazsa olmazı dediğimiz hurmadır” diye aktardı.

ramazanin-gozdesi-6.png

‘HURMANIN BİRÇOK FAYDASI BULUNUYOR’

Hurmanın birçok faydasının bulunduğunun altını çizen Erbay, “Hurmada vitamin ve mineral olarak besin değeri fazladır. Özellikle Ramazan ayında tatlı ihtiyacını bastırıyor. Mesela peygamber efendimizin kendi eliyle diktiği rivayet edilen acve hurması var. Onun da her şeye faydası olduğu söyleniyor. Biz toptan ve perakende satışlar yapıyoruz. Firmalara, kuruyemişçilere de veriyoruz. 3 tane perakende satışı yapan mağazamız var. Bir de fabrikamız var. Toptan ve perakendeler arasında belli bir fark var ama uçurumlar kadar bir fiyat farkı yok. Çünkü biz halka hitap edelim diye fiyatlarımızı cazip tutuyoruz. Toptan fiyatına perakende veriyoruz. Bizde 10 liradan 100 liraya kadar hurma var. Onun için her kesime hitap edebiliyoruz. Her kesimin alabileceği hurma çeşidi mevcuttur. Biz kendi yemediğimizi başkasına yedirmiyoruz. Örneğin Bağdat hurması var onun fiyatı 15 lira. Kimi onu çok seviyor. Çayın yanında çok güzel oluyor” şeklinde konuştu.

ramazanin-gozdesi-8.png

‘HURMA UZUN SÜRE SAKLANABİLİR’

Hurmanın uzun süre saklanabildiğine değinen Erbay, şöyle konuştu: “Güneş ışığı ya da ısı görmediği sürece hurma 10 yıl dayanacak bir üründür. Buzdolabına, derin dondurucuya koyduğunuz sürece yıllarca aynı hurmayı yiyebilirsiniz. Türkiye’de hava şartlarından dolayı hurmayı kendimiz üretemiyoruz. Alanya, Antalya bölgesinde hurma ağaçları var. Tam 9’uncu ayın sonunda hava sıcak oluyor ve hurma o zaman olgunlaşıyor. Sadece o sıcaklıkla meyve yetişse de kendini tamamlamıyor. Yani bir olgunlaşma olmuyor. Bunun için çöl iklimi olması gerekiyor. İran, Irak, Arabistan, Ürdün gibi ülkelerde çöl iklimi hakim olduğu için buralarda hurma yetişiyor. Hurmaların ithal olmasındaki tek sıkıntımız dövize bağlı olduğu için fiyatlarımız farklılık gösterebiliyor. Mesela dolar 7.7’yken 72 lira olan bir ürün, dolar yükselince bir anda 88 lira oluyor. Biz ne kadar yansıtmamaya çalışsak da illaki fiyatlarımıza yansıyor.”

ramazanin-gozdesi-7.png

‘HURMA TEK SAYI YENMELİ’                               

Hurmanın tek sayı şeklinde yenmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Erbay, “Örneğin ya 1 tane yiyeceksiniz ya 3 tane yiyeceksiniz ya da 5 tane yiyeceksiniz. Bir tane yediğiniz zaman protein alıyorsunuz 3 tane yediğiniz zaman sünnet oluyor. Hurmayı tek tek, üzümü çift çift yiyeceksiniz. Tek sayılı yediğinizde size enerji olarak geliyormuş eğer 1-2 tane yerseniz o da yağ olarak geliyormuş. Acve hurmasının çekirdeğinde Allah lafzının yazılı olduğunu söylüyorlar. Kiminde bariz okuyabilen okur kiminde okunmaz. Onun için acve hurmasının çekirdeği cüzdanda taşınır. Hurma çekirdeğinin atılmaması gerektiğini söylüyorlar. Doğru olan şey onu ya gül ağacının dibine dikecekmişsiniz ya da toprağın dibine gömecekmişsiniz. Ya da cüzdana koyacakmışsınız. Hurmanın olduğu yerde bereket olduğu söyleniyor. Yani hiç yoktan evinde hurma bulundurulması gerekiyor. O nedenle hurmayı evden eksik etmemek gerekiyor” diye aktardı.

ramazanin-gozdesi-1.png

‘RAMAZAN’DA KURUYEMİŞ DE TALEP GÖRÜYOR’

Ramazan’da kuruyemişin de talep gördüğünü söyleyen Erbay, “Çoğu müşterilerimiz sahurda ceviz, badem, hurma karışımı yaparak onu tüketiyorlar. İftardan sonra kuruyemiş tüketimi oluyor. Kuruyemiş sektörü pandemide çok büyük bir patlama yaşadı. Çünkü herkes evinde kaldığı için kuruyemişe yönlendi. Pandemi bizi şu yönde etkiledi: Hac ve Umre kapandığı için hurma satışımız biraz düştü. Çünkü müşteri portföyümüzün geneli hac ve umrecilerdir. Öyle olduğu için hurma satışlarımızda düşüş oldu ama kuruyemiş pandemi döneminin parlayan yıldızı oldu” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

ramazanin-gozdesi-2.png

ramazanin-gozdesi-3.png