Rekor sıcaklıklar korkutmasın
Önce 3 Temmuz’da küresel ortalama sıcaklık rekoru kırıldığına dair veriler paylaşıldı. Sadece 24 saat sonra yani 4 Temmuz’da rekor yenilendi. 6 Temmuz'da ise bu rekor da tazelendi. Aynı hafta içerisinde art arda gelen yüksek sıcaklıklar endişe verici olsa da meteorolojik veriler Türkiye için yaz döneminin bol yağışlı geçeceğini gösteriyor.ABD meteoroloji servisi verilerine göre 3 Temmuz’da küresel ortalama sıcaklık 17,01 derece ölçülmüş ve bu tarih ‘en sıcak gün’ olarak kayıtlara geçmişti. Ancak bu rekorun varlığı uzun sürmedi. 4 Temmuz'da küresel ortalama sıcaklık bu kez 17,18 dereceye ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 6 Temmuz'da ise bu rekor 17,23 derece ile yenilendi. Küresel ortalama sıcaklık, daha önce Ağustos 2016'da 16,9 derece ölçülmüştü.
Rekor sıcaklıkların en büyük nedeni elbette ki iklim değişikliği. Ayrıca Dünya Meteoroloji Örgütü, El Nino hava sisteminin etkisini göstermeye başladığını ve sıcaklık artışlarının hızlanabileceğini de geçtiğimiz günlerde belirtmişti. Peki Türkiye özelinde durum ne? Bizi nasıl günler bekliyor? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, Meteoroloji Mühendisi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Hasan Tatlı ile konuştuk.
“Günlük sıcaklık rekoru beklenen bir durumdu”
İki gün üst üste kayıtlara geçen küresel ortalama sıcaklık rekorları tedirginliğe neden olsa da Prof. Dr. Hasan Tatlı’ya göre bu bir sürpriz değildi. “Beklenen bir durum diyoruz çünkü havadaki karbon emisyonu artıyor. Tabii bu da küresel iklim değişikliğinin bir sonucu” diyor Tatlı. Ancak ortaya çıkan tablonun korkutucu olmadığını da ekliyor sözlerine:
“Bu rekorların görülmesi de gayet normal. Özellikle haberlerde, sosyal medyada söylendiği gibi ‘Sıcaklıklar 50 dereceyi geçecek’ gibi bir durum söz konusu değil. Zaten bizler Akdeniz Bölgesi olarak tüm küresel sıcaklığı 1.8 daha fazla yaşıyoruz. Bu da Akdeniz ikliminin tipik özelliği yani korkulacak bir durum değil.”