Rengarenk kağıtlar sanat eserine dönüşüyor

Kağıt Telkari Öğretmeni Hediye Nur Derya, Avrupa'da geçmişi 15'inci yüzyıla dayanan ve büyük sabır gerektiren "Kağıt kıvırma sanatı" (Quilling) ile birbirinden güzel ürünler yapıyor.
Rengarenk kağıtlar sanat eserine dönüşüyor

Kağıt Telkari Öğretmeni Hediye Nur Derya, geleneksel el sanatları arasında yer alan kağıt telkâri sanatıyla rengarenk kağıt şeritleri sanat eserine dönüştürüyor. Kağıdın hayatın her alanında karşımıza çıktığını vurgulayan Hediye Nur Derya, “Kağıt telkâri, aslında hepimizin bildiği bir sanattır. İlkokuldan beri kağıda şekil vermek hepimizin özünde var. Ortaöğretimde, yükseköğretimlerde hep/ kağıtla muhatabız. O yüzden insanoğlumuzun çok sevdiği bir sanat” dedi.

rengarenk-kagitlar-sanat-eserine-donusuyor-2.jpg

‘KAĞIT OLDUĞUNA İNANMIYORLAR’

İnsanların kağıttan yapılan birçok ürünün kağıttan yapıldığına inanmadıklarını belirten Hediye Nur Derya, “KOMEK’lerde 10 yıldır görev alıyorum. Kağıt telkâri, çocuk gelişimi üzerinde eğitimler vermekteyim. Kağıt Telkari öncelikle Mardin yöresindeki gümüş telkâriden esinlenmiş, dokulu kağıtlara dökülüp, dokulu kağıtlarla işçiliğini ortaya çıkaran bir sanattır. Kağıtlarımız incedir, dokuludur ve renk vermez şekildedir. Bu kağıtlara biz aparatlarımızla, kağıtlarımızla, ayraçlarımızla şekil veriyoruz. Tepsiler, sunum tepsileri, gelin çiçekleri, tablolar, ev aksesuarları şeklinde ürünler çıkarıyoruz. Kağıtlar dokulu olduğu için o kadar güzel ve hoş gözüküyor ki halkımız bunun kağıt olduğuna inanmıyor. İğne oyası yaptığımızı, iplerle yaptığımızı ya da değişik materyallerle yaptığımızı zannediyorlar ama aslında püf noktası ince kesilmiş dokulu kağıtlara ince ince ellerinden dokunuşlarıdır. Bu kağıtlardan her türlü her şekli çıkarabileceğimiz ürünler yapabiliyor. Şu anda revaçta olan sunumluklarımız var, gelin- damat sunumlukları, kayın valide- misafir sunumluklarımız var. Yüzükleri koymak için özel nişan tepsilerimiz oluyor. Gelin çiçeklerimiz, tepsilerimiz ve tablolarımız çok revaçta” diye aktardı.

rengarenk-kagitlar-sanat-eserine-donusuyor-3.jpg

‘GEÇMİŞLE ŞİMDİYİ BİRLEŞTİRİYORUZ’

Kağıt telkâri sanatıyla geçmişle şimdiyi birleştirdiklerini ifade eden Derya, “Konya Büyükşehir Belediyesinin her yıl düzenlediği Altın Dokunuşlar sergisini çok seviyoruz. Vatandaşlar tarafından ilgi her zaman çok yüksek. Halkımız sanatı çok seviyor ve sanatı merkezlerimizde görmek onları çok mutlu ediyor. Çünkü biz geçmişle şimdi olan sanatları birleştirerek veriyoruz. Yani geçmişimizden uzaklaşmıyoruz ama çağdaş, modern çizgilere de şer veriyoruz. Bu sanatı herkes yapabilir, çünkü eller konuşuyor. İnsanoğlunun en çok kullandığı organ ellerdir. Biz ellerle kalem tutuyoruz, ellerle yemek yiyoruz, elimizle bir şeyleri işaret ediyoruz. Bu sanatla birlikte de ellerimizle şekil veriyoruz. Halkımız da bu sanatı yapmaya başladığı anda, ‘aslında ben bunu yapabilirmişim, zor zannetmişim ama aslında kolaymış diyor. Yani aslında kolay bir sanat dalı ama aslında titizlikle çalışmak ve sabretmek gerek ve sonunu görmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

rengarenk-kagitlar-sanat-eserine-donusuyor-4.jpg

‘KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARMAK İSTİYORUZ’

Kağıt telkâri sanatının kuşaktan kuşağa aktarılmasını istediklerini vurgulayan Derya, “Bu sanatı yapan, bu sanata öncülük eden hocalarımız vardı. Onlarla ve onların yaptığı işlerle birlikte biz de dedik ki bu sanat güzel bir sanat, bizler de öğrenelim ve bizler de gelecekte olan herkese aktaralım. Kuşaktan kuşağa aktarılması amacıyla ben de bu sanatı öğrenmeye karar verdim ve böylece bu sanata başladım. Çok güzel sonuçlar ve çok güzel geri dönüşler aldık. Çünkü halkımız bu sanatı çok seviyor. Kağıt aslında hepimizin bildiği bir sanattır. İlkokuldan beri kağıda şekil vermek hepimizin özünde var. Ortaöğretimde, yükseköğretimlerde hep/ kağıtla muhatabız. O yüzden insanoğlumuzun çok sevdiği bir sanat. Herkesin yapamayacağı zor bir sanat değil. Her şekilde de kullanabileceğimiz bir sanattır. Bize bu imkanları sağlayan Konya Büyükşehir Belediyemize, belediye başkanlarımıza ve halkımıza çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

rengarenk-kagitlar-sanat-eserine-donusuyor-5.jpg

rengarenk-kagitlar-sanat-eserine-donusuyor-6.jpg

rengarenk-kagitlar-sanat-eserine-donusuyor-7.jpg

 Muhabir