Restoranlarda mesafeli sosyalleşme dönemi

Normalleşme süreci sonrası kafe ve restoranlar açıldı. Beklenenin üzerinde ilgi ile karşılaşan Bereket Döner Konya Şubesi İşletme Sahibi Mustafa Gültekin süreç sonrası uyguladıkları hijyen kurallarını ve müşterilerin ilgilerini Yeni Haber okurları ile paylaştı.
Restoranlarda mesafeli sosyalleşme dönemi

Koronavirüs sürecini olabildiğince az zararla atlatmaya çalıştıklarını dile getiren Mustafa Gültekin; “İşletmemizin kapalı kaldığı süreçte, personelimizin geçim şartları üzerinde en fazla kafa yorduğumuz konu oldu. Devletimizin bu noktada sunduğu imkânların da yardımıyla bu sorunu az hasarla atlatabildik. İşletmemizin borç yükünün olmaması bu süreci sancısız atlatmamızı kolaylaştırdı. Yaşadığımız zorluklar bu minvalde bazı maddi zorluklardı. Manen Allah’a tevekkül ettik. İman sahibi insanlara manevi zorluk olmadığına inananlardanız. Ailemize daha fazla zaman ayırdık. Çocuklarımızın gelişimi için planlı çalışma ve oyun zamanları oluşturduk. Aile olduğumuzu daha fazla hissettik. Kendimize de zaman ayırdık tabii ki. Bireysel olarak uzun zamandır yapmadığımız kadar okumalar yaptık. Hobilerimize daha fazla zaman ayırdık” dedi.

restoranlarda-mesafeli-sosyallesme-donemi-2.jpg

 ‘MASKE, MESAFE, TEMİZLİK’

Restoranda hem personel hem müşteri adına gerekli tüm önlemleri aldıklarını ifade eden Mustafa Gültekin; “Artık ‘maske, mesafe, temizlik’ üçlüsü kulağımızın küpesi oldu. Yalnızca bizim sektörümüzde değil, hane dışına çıkıldığı anda tüm sosyal hayatta uyulması gerekli olmazsa olmazlar. Restoran da ateş ölçümü yapmadan ve dezenfektan ikramında bulunmadan müşteri kabulü yapmıyoruz. Ayrıca, personelimiz için maske yanında siperlik de temin ettik. Kasada, ödeme yapmak isteyen müşterimizin temas riskine karşı, plastik şeffaf paravan uygulamasını tamamladık. Kasada sıra bekleyen müşterilerin teması ihtimaline karşı, yere yapıştırılan ‘1,5 metre mesafede beklenilmesi gerekli’ yazılı uygulamamızı yaptık. Yine mesafe kriteri gereği bazı masalarımızı müşteri kabulüne kapattık. Zaten alışveriş merkezi ortak alanında 1,5 mesafeye uygun olarak yerleştirilmiş yeterli sayıda masa ve sandalyeler mevcut.  Yine, bu süreçte dikkat etmememiz gereken 14 kuralı gösterir görseli duvarımıza astık” diye konuştu.

restoranlarda-mesafeli-sosyallesme-donemi-1.jpg

‘İŞLETMEMİZDE DEZENFEKTE İŞLEMLERİNİ YAPTIRDIK’

İşletmede temizlik ve dezenfekte işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyleyen Gültekin; “İşletmemizin müşteri kabulünün kaç kişi ile sınırlı olacağı ve salonun genişliğinin metrekare cinsinde yazılı olduğu görseli de tamamlayarak, işyerimize astık. Açılmadan hemen önce, genel ve detaylı bir temizlik yaptık. Temizlik yeniden başlangıçların heyecanın yaşanmasıdır aynı zamanda ve bu yönüyle de güzeldir. Müteakiben profesyonel bir firmaya, dezenfekte ve ilaçlama işlemleri yaptırdık. Bundan sonra müşterilerimize düşen, devletimizce tebliğ edilen kurallara uyarak lezzetin tadını, hizmetin keyfini çıkarmak olacak” ifadelerini kullandı.

restoranlarda-mesafeli-sosyallesme-donemi-3.jpg

‘NORMALLEŞME İLE ALINAN KARARI OLUMLU BULUYORUM’

Kafe ve restoranların açılması ile ilgili alınan karar ile ilgili düşüncelerini anlatan Gültekin; “Bizim güzel bir atasözümüz var. ‘Yarım hekim candan, yarım hoca imandan eder’ diye. Bu halk sağlığını ilgilendiren ve insanların kaygılarını etkileyen o kadar kritik bir konu ki, yarım yamalak bilgilerden belli varsayımlar üreterek, insanları gereksiz kaygı veya rehavete yönlendirebilecek açıklamalar oldu. Bu süreçte devletimiz malum bir bilim kurulu teşekkül ettirdi. Burada, hepsi konusunun uzmanı çok değerli bilim adamlarımız var ve konuyu gördüğümüz kadarıyla birçok disiplinden gelen bilgiler değerlendiriyor ve bazı tavsiye kararları alıyorlar. Hatta diğer ülkelerin bilim kurulları ile de bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Nitekim restoran ve kafelerin açılması kararı da Bilim Kurulu’nun tavsiyesi ile alındı. Halkımız tavsiyeleri ile konulmuş olan kurallara eminim ki riayet edecektir. Bu bakımdan, restoran ve kafelerin açılmasını çok olumlu karşılıyoruz. Sosyalleşmenin özlendiği süreçte, hayatımızın hızlı akışı içerisinde hayatımıza nasıl keyif ve renk kattıkları ve insanlara nasıl önemli bir hizmet sundukları, şüphesiz çok daha iyi anlaşılmıştır” dedi.

restoranlarda-mesafeli-sosyallesme-donemi-4.jpg

‘BU SÜREÇTEN SEKTÖRÜMÜZ ALNININ AKIYLA ÇIKACAKTIR’

Kurallara uyulması halinde süreçte sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Gültekin; “Biz hizmet sektörüyüz ve hizmet organizasyonla yapılır. Bu sektörün tüm insan kaynağı, organize olma konusunda maharet ve tecrübe sahibidir. Yabancı ülkelerde bulunanlar çok iyi bilirler ki, ülkemizdeki hizmet kalitesi belki de en iyisidir. Bu süreçte alınacak tüm önlemleri en kısa sürede ve en mükemmele yakın şekilde organize ederek hayata geçirebilecek yeteneğe sahip bir sektörden söz ediyoruz. Bu süreçten de sektörümüz alnının akıyla çıkacaktır. Müşterilerimiz, tüm saydığım bu sebeplerden dolayı müsterih olsunlar. Kurallara uydukları sürece, lezzetin tadını ve hizmetin keyfini çıkarabilirler” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

restoranlarda-mesafeli-sosyallesme-donemi-5.jpg

•TÜRKAN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ