Rusya'nın, İran'a S-300 teslimatı kararı

Rusya'nın, İran'a S-300 teslimatı kararı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Rusya’nın S-300 uzun mezilli hava savunma sistemlerinin teslimi konusundaki kısıtlamaları kaldırmasının iki ülke liderlerinin her alanda karşılıklı ilişkileri geliştirme konusundaki siyasi iradesini yansıttığını söyledi.

Dehkan, Tahran’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bölge dışından gelen tehditler ve terör faaliyetlerinin iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi zorunluluğunu artırdığını ifade ederek, “İkili iş birliğinin gelişmesi ve diğer komşu ülkelerle de çeşitli alanlarda iş birliğinin artırılması, bölgede istikrar ve güvenliğin tesis edilmesinde etkili olabilir” dedi.

- İran Rusya'ya dava açmıştı

Rusya ve İran arasında 2007’de imzalanan 800 milyon dolarlık S-300 anlaşması, 2010'da Dimitri Medvedev döneminde, Batı’nın Rusya’ya baskıları ve İran'a nükleer programı nedeniyle uygulanan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları üzerine askıya alınmıştı. Bunun üzerine İran Savunma Bakanlığı ve Uzay Endüstri Kurumu, Rusya silah ihraç şirketi Rosoboronexport aleyhine Cenevre Tahkim Mahkemesi’nde Nisan 2011’de 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Dava üzerine Rusya, İran’a uzun menzilli S-300 sistemleri yerine orta menzilli 'TOR' sistemlerini önermiş ancak bu teklif Tahran tarafından kabul görmemişti. 

İsviçre’nin Lozan kentinde İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında varılan nükleer mutabakat sonrasında Kremlin Sarayı'ndan dün yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameyle S-300 uzun mezilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti.

Uçak ve balistik füzelere karşı etkili olan S-300 füzeleri, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Bakmadan Geçme