Sabırla beklediler, emekli oluyorlar

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerinde yoğun mesai devam ediyor. Emekli olmak isteyen Konyalı vatandaşlar ilk günden bu yana SGK İl Müdürlüğüne başvuruda bulunurken, işlem sırası bekleyen vatandaşlar düzenlemeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Sabırla beklediler, emekli oluyorlar

SGK Konya İl Müdürlüğü yetkilileri günler öncesinden tedbir alarak işlemlerin hızlı ilerlemesini sağlıyor.

EYT kanununun yürürlüğe girmesinin rutin işlemlere göre yoğunluk oluşturduğunu söyleyen SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, “Kanunun yürürlüğe girmesinin hemen ardından vatandaşlarımız ilk gün başvurulara başladılar. Rutinin dışında bir yoğunluk var. Yönetemeyeceğimiz, vatandaşımızın zamanının harcanacağı bir durum yok. Gerekli tüm tedbirleri aldık. Özellikle rutin işlerdeki arkadaşlarımızı emeklilik birimine çektik ve bu işlerle uğraşan memur sayısını 3 katına çıkardık. Özellikle başvuru aşamasında hiçbir vatandaşımız uzun süre bekleme yapmayacak. Havaların da sıcak gitmesinden dolayı bahçemize stantlar kurarak formlar burada dolduruluyor. Stantlarda görevliler, vatandaşlarımıza rehberlik yapıyor. Kuruma girildiği zaman tüm bilgilendirmeler yapılıyor. Bunların dışında e-devlet sisteminden de başvurunun nasıl yapılacağı anlatılıyor.

sabirla-beklediler-21.jpg

Borçlanma başvuruları zamanında da tıkanma olmamıştı. Bu dönemde de işlemler hızlıca yapılıyor. Bizlerde aldığımız tedbirlerle sorun yaşamayacağız. Erkekler 18 yaşında işe girmişse 43 yaşında, kadınlar 18 yaşında işe girmişse 38 yaşında emekli olacak. Bunun için net bir sayı vermemiz mümkün değil. Rutin işlemlerde Konya’da 1 kişiyi emekli maaşına bağlıyorduk. Şimdiki durumda ise bu sayı kat kat artıyor” dedi.

sabirla-beklediler-28.jpg

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER “8” KODU İLE ÇIKIŞ YAPMASI GEREKİYOR”

Müdür Yavuz, emekli olmak isteyen vatandaşların, konu hakkında gerekli araştırmaları yapması gerektiğini hatırlatarak, “Başvurular daha çok özel sektörde çalışanlardan oluşuyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlarımız emekli olduktan sonra çalışacaksa 8 kodu ile iş çıkışı yaptırmak zorunda. İşçimiz 8 kodu ile işyerinden çıkış yaptığı zaman buraya gelerek işlemleri başlıyor ve emekli maaşı bağlanmış oluyor. Ayrıca 8 kodu ile çıkış yaptığı için yeniden işine dönebiliyor. İşveren de işçi de mağdur olmadan emeklilik başvurusu yapan işçimiz yine işine devam edebilir” dedi.

sabirla-beklediler-1.jpg

EMEKLİ OLANLAR MUTLU: ALLAH DEVLETİMİZDEN RAZI OLSUN

45 yaşında emeklilik başvurusu yapan Muzaffer Akın, ise bu imkanı sağlayan herkese teşekkür etti. 1990 yılından bu yana çalıştığını söyleyen Akın, “Kanun değiştikten sonra umutla bekledik ve sonunda beklediğimiz oldu. Devletimizden Allah razı olsun” dedi. 45 yaşında emeklilik için başvuru yapan Hacı Kadir Işık, emekli olması için önünde 12 yıl olduğunu ve bu yılların bir günde gittiğini söyledi. Işık emekli olacağı için sevinçli olduğunu belirtti. 51 yaşında emeklilik için başvuru yapan Ahmet Köktaş, “Burada sistem çok hızlı ilerliyor. İlk olarak bahçedeki stantlarda başvuru formu dolduruluyor. İçeriden sıra alınıyor ve başvuru yapılıyor. En fazla 10 dakika içerisinde tüm işlemler bitmiş oluyor. Yoğunluğun olmaması bizim için çok önemli. İşlerimizi hemen yapıp dönüyoruz. 51 yaşında emekli olmama ailem ve ben çok sevindik. Allah devletimizden razı olsun” dedi. 48 yaşında emekli olmak için başvuru yapan Sonay Şıkçı, bu durumdan çok mutlu olduğunu söyledi. 27 yıl çalıştıktan sonra emekli hakkına kavuşmanın ailesi tarafından da çok sevinçle karşılandığını belirten Şıkçı, “E-devlet sistemine erişemediğim için buraya geldim. Başvuru hızlı oldu ve şu an işlemlerim yapılıyor. Emekli olacağım için çok mutluyum” dedi. Emeklilik başvurusun yapan Ali Uçar, depreme rağmen EYT işlemlerinin hemen yürürlüğe girmesine sevindiğini söyleyerek, “Burada da işlemler çok hızlı ilerliyor. Şu an başvurumu yaptım ve işime döneceğim.

sabirla-beklediler-34.jpg

BAĞ-KUR’DA 25 YILI TAMAMLAMAYANLAR EMEKLİ OLAMIYOR!

Bağ-Kur ve emekli sandığından emekli olmak isteyenler ise 20 tam yıl 7200 gün, erkeklerde ise 25 tam yıl 9000 prim günü tamamlayanlar emekli oluyor. 1997’de iş girişi olduğunu söyleyen ve 5405 prim günü olduğun vurgulayan Cemil Narin isimli vatandaş emekli olamadığını söyledi. Düzenlemenin yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Narin, Bağ-Kur yatıran vatandaşların haksızlığa uğradığını belirtti.

sabirla-beklediler-sonay-sikci.jpg

Bağ-Kur prim gününü dolduramadığı için emeklilik hakkı elde edemeyen Fatma Şenel ise emekli olamadığı için üzgün olduğunu söyledi. Bağ-Kur’dan 6 bin gün primi olduğun söyleyen Şenel, “Aynı şartlarda SGK’lı olanlar emekli olabiliyor ama biz olamıyoruz. Burada haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bunun için kanunun kesinlikle gözden geçirilmesi gerekiyor. 6 bin prim günü olan SGK prim günü olan emekli oldu. Bizim aynı primle emekli olamamamız çok adaletsiz oluyor. Biz de bu ülkenin vatandaşıysak bize de bu hakkı vermek zorundalar” dedi.

• SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :