Saç dökülmesi ve kepek kalıcı mı? Nasıl önlenir, eskiler ne demiş?

Saç dökülmesine çözümler. Saç kepeği, saç derisinde bulunan ve ölü deri üreme sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır.
Saç dökülmesi ve kepek kalıcı mı? Nasıl önlenir, eskiler ne demiş?

Bugünkü Özbekistan’ın Buhara şehri yakınındaki Efşene köyünde doğan İbn-i Sina, önerileri ve harika tavsiyeleriyle günümüze sağlığına ışık tutmaya devam ediyor. Sadece tıp alanında değil bilimsel birçok dalda önemli etkileri bulunan İbn-i Sina hem ülkemizde hem de dünyanın çeşitli üniversitelerinde ders olarak okutulmakta. Aslen Belhli olan babası Abdullah, Sâmânî Hükümdarı Nûh b. Mansûr döneminde başşehir Buhara’ya yerleşmişti. İyi bir öğrenim gördüğü ve İsmâilî görüşleri benimsediği anlaşılan Abdullah, İsmâilî dâîlerle sürekli irtibat halindeydi. Bu irtibat neticesinde evi felsefe, geometri ve Hint matematiğiyle ilgili konuların tartışıldığı bir merkeze dönüşmüştü. Kendisini bu tartışmaların içinde bulan İbn Sînâ erken denilebilecek bir çağda felsefî konulara âşinalık kazandı.İbn-i Sina, bulduğu yararlı doğal karışımları not ederek birçok soruna çare olmuştu. Günümüzde de o reçeteler bir çok uzman tarafından kullanılıyor. Saç dökülmesi ve saç kepeği sorunu yaşayanlar için de İbn-i Sina'nın bir önerisi var.

Özellikle saçtaki kepek sorunu herkesin yakındığı bir şikâyet. Eğer şampuandan kreme her şeyi denediyseniz ve saçlarınız eski gür hâline kavuşmadıysa bir de doğal yağları deneyin. Hem kalıcı çözüm hem de daha besleyici ve doğal.

İBN-İ SİNA'NIN SAÇ İÇİN ÖNERDİĞİ YAĞLAR

Çemen otu yağı kepeklenmeye karşı etki gösterir

Mersin ve kostus yağı saç tellerini kuvvetlendirir

Defne yağı saçkıranda kullanılır

SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI YAPABİLECEKLERİNİZ

Saç dökülmesini durdurmak için bir formül daha bulunuyor. Isırgan'ın saç dökülmesini durdurup aynı zamanda da kepeği önlediği ortaya çıktı.

ISIRGAN KÜRÜ NASIL HAZIRLANIYOR?

Saçtaki dökülmeyi durduran ısırgan kürünün hazırlanışı paylaşıldı. Isırgan, faydaları saymakla bitmeyen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Isırgan kürünü kullanmadan önce dikkat etmek gerekmektedir. Ciddi derece de kuvvetli ve etkili olan bu bitki daha önce hiç kullanılmamış ise ilk etapta bitkinin sizde alerji yapmaması için ilk önce az miktarda kullanmanız önerilmektedir.

Isırgan kürü tarifi:

- 5 su bardağı su

- Yarım demet ısırgan kökü

Isırgan kürü hazırlanışı:

5 su bardağı suyun içerisine 1 tutam ince doğranmış ısırgan kökü ekleyerek 24 saat boyunca bekletin. 24 saat tamamlandıktan sonra 4 ölçü ısırgan otu yaprağı ilave ederek karışımı ocağa alın. Ocakta iki taşım olacak şekilde kaynatın. Ardından ağzı kapalı şekilde 10 dk demlenmesini bekleyin.

Demlenen karışımı süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz su ile kafa derisine masaj yaparak uygulayın. Uygulamayı bir ay boyunca düzenli bir şekilde yaparsanız saç dökülmesi azalabilir ve dökülen saçlarınız yavaş yavaş yerine gelebilir.

Cürcân’da iki yıl kalan İbn Sînâ, Rey’e giderek Büveyhî Devleti’nin valisi Fahrüddevle’nin eşi Seyyide ve oğlu Mecdüddevle ile buluştu. Burada ilmî otoritesini kabul ettirerek melankoliye yakalanan Mecdüddevle’nin tedavisini üstlendi. Mecdüddevle, Büveyhîler ailesinin bir mensubu olduğundan bu hadise İbn Sînâ ile Büveyhîler arasındaki ilişkinin başlangıcını teşkil etti.

Rey’de iken el-Meʿâd adlı eserini kaleme alan İbn Sînâ muhtemelen Mecdüddevle’nin tedavisinden sonra Kazvin’e, oradan da Hemedan’a gitti. Bu şehirde Kezbâneveyh’in hizmetine girdi. Ardından kulunç (kolik) hastalığına yakalanan Büveyhî Hükümdarı Şemsüddevle’yi tedavi etmek için onun sarayında bulundu.