Saç Ekiminden Sonra Hangi Spor Ne Zaman Yapılır?

Saç Ekiminden Sonra Hangi Spor Ne Zaman Yapılır?
Saç Ekiminden Sonra Hangi Spor Ne Zaman Yapılır?

 

Sağlıklı yaşa ve özellikle spor yapmayı hayatının temel bileşenlerinden birisi haline getirmiş kişiler, saç ekimi yaptırmaya karar verdiklerinde sporun saç ekimi koşullarına zarar verip vermeyeceğini de elbette merak ederler. Bu noktada bir engel var mıdır? Saç ekimi spor yapılmasına engel olur mu? Saç ekiminden sonra hangi spor ne zaman yapılır gibi sorular yoğun biçimde sorulur. Saç Ekimi Doktoru Yetkin Bayer, saç ektirmek isteyenlerin bu yöndeki sorularına cevaplar veriyor.

Saç ekimi sonrası spor

Genel kural olarak saç ekimini takip eden 2 haftanın sonunda egzersiz yapabilirsiniz. Saç ekiminden sonraki  ilk 2 hafta boyunca vücudunuzu germekten ve terlemekten kaçınmalısınız. Spor yaparken hem vücudunuz gerilir, hem de terlersiniz bu nedenle doktorlar 2 haftadan önce egzersiz yapılmasını onaylamazlar. Eğer insanların birbirine temas ettiği sporları ya da yüzme sporunu seviyorsanız  saç ekiminin üzerinden 4 hafta geçmesini beklemelisiniz.

Hem saç ekimi yaptırmak istiyorsunuz, hem de fitness düşkünü iseniz, saç ekimi sonrasında uygulamanız gereken bakım ve iyileşme aşamaları ile ilgili olarak bilmenizde yarar bulunan bazı noktalar vardır. Bu bölümde saç ekimi sonrası daha bilinçli olmanız için gereken bilgilerden bahsediyoruz.

Saç Ekimi Sonrası Spor Yapabilir Miyim?

Egzersiz günlük yaşam rutininizin alışılmış bir parçası ise, saç ekimi ameliyatından hemen sonra normal günlük temponuza dönmek isteyebilirsiniz. Yine de, saç ekimi prosedürünü takip eden ilk 14 gün boyunca olabildiğince egzersizden uzak durmanız istenir.

Özellikle operasyonu takip eden ilk 5 günün sonunda sakin bir tempoda yaşamanız ve olabildiğince dinlenmeniz istenir. Eğer arkanıza yaslanıp rahat rahat oturmakta zorlanan biriyseniz, yürüyüşe çıkabilirsiniz. Sakin bir yürüyüş, saç nakli ameliyatınıza olumsuz bir etkide bulunmaz.

Saç ekiminin üzerinde 1 hafta geçtikten sonra terlemenize yol açmayacak, hafif egzersizleri yapabilirsiniz. Böylece günlük rutininize geri dönmek için küçük adımlar atmaya başlamış olursunuz. Saç ekimi prosedürü tamamlandıktan 2 hafta sonra, her zamanki egzersiz temponuza rahatça dönebilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası Egzersiz Yapmanın Riskleri

Saç ekimi, ameliyatı tamamlandıktan sonraki dönemde, saçların sağlıklı uzamasını desteklemek ve ameliyat sonrası enfeksiyon riskini azaltmak için elinizden gelen her şey yapmanız istenir. Terleme, ekimi yapılan saç greftlerinin yerinden oynaması ve kafa derisinin gerilmesi gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle de zamanından önce egzersiz yapmak, iyileşme döneminizde size zarar verebilir.

Terleme

Egzersiz yapmanın doğal sonucu terlemedir. Terleme nedeniyle, saç ekimi sonrası çok hassas bir hale gelen kafa derinizde tahriş yaşayabilirsiniz. İşte bütün bu nedenlerden dolayı saç ekimi sonrası 2 haftalık zaman zarfında hem egzersizden uzak durmanız, hem de güneşte oturmamanız önerilir.

Saç Greftlerinin Yerinden Çıkması

Saç ekiminden sonraki ilk 5 gün hayati önem taşır. Bu dönemde saç greftleri çekildiği takdirde, tam olarak yerleşmemiş oldukları için kolayca yerlerinden çıkabilirler. Egzersiz yapmak saç greftlerinin hareket etmesi ya da çekilmesi riskini arttırır. Ayrıca egzersiz henüz hassasiyetini kaybetmemiş olan saç derisinin de tahriş olma riskini arttırır. Bütün bunların yaşanmaması için, saç ekimi sonrası ilk 14 gün ağır egzersizlerden uzak durmalısınız.

Gerilme

Her ne kadar size tuhaf gelse de egzersiz sırasında zorlanmanız halinde saç greftlerini yerinden oynatma ihtimalini arttıracağınız doğru bir bilgidir. Bunun nedeni gerilme sırasında kafa derisindeki basıncın artmasıdır.

Saç ekimi sonrasında en iyi sonuç almak için, kendinize şans tanımalısınız.  Kan basıncınızı arttırabilecek bütün aktiviteler  size zarar verebileceği için, bunlardan uzak durmalısınız.

Saç Ekimi Sonrası Hangi Sporlar Yapılabilir?

Daha önce de belirtildiği gibi saç ekimi yaptırdıktan sonra 7 ila 14 gün beklemelisiniz. İlk 7 gün bittikten sonra, sizi terletmeyecek hafif aktivitelerde bulunabilirsiniz. Bu sporlara verilebilecek örnekler şunlardır:

Yürüyüş

Hafif bisiklet kullanma

Saç ekimi işleminin üzerinden 14 gün geçtikten sonra, sizi terletebilecek daha ağır egzersizler yapabilrisniz. Söz gelimi ağırlık kaldırabilirsiniz. Eğer yüzme, rugby, futbol, boks vb. insanlarla temas edilen sporları yapmak istiyorsanız, saç ekiminden sonra en az 1 ay beklemelisiniz. Daha detaylı bilgi için hekiminizle görüşebilir ve yetkili ağızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu noktada hekim dışında bilgi kaynaklarına itibar etmemeniz çok önemlidir.