SAD smanjio broj vojnika u Iraku i Afganistanu na 2.500

Potezom je ostvaren ključni cilj odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali bi mogao izazvati nedogovanje zastupnika
SAD smanjio broj vojnika u Iraku i Afganistanu na 2.500

SAD je smanjio broj vojnika u Iraku i Afganistanu na 2.500, ispunivši ključni cilj predsjednika Donalda Trumpa koji se priprema na odlazak iz ureda sljedeće sedmice, saopćio je Pentagon u petak, javlja Anadolu Agency (AA).

Ta bi povlačenja mogla izazvati negodovanja Kongresa, koji je prije samo dvije sedmice zabranio Pentagonu korištenje sredstava alociranih ove ili prošle godine za smanjenje razine snaga ispod 4.000 u Afganistanu, kao dio godišnjeg budžeta za odbranu.

V.d. američkog sekratara odbrane Christopher Miller potvrdio je smanjenje broja vojnika u nekoliko saopćenja. Kazao je kako je povlačenje iz Iraka ”u skladu“ s povlačenjem koalicije na čelu sa SAD-om, usmjerene protiv ISIS-a, iz većih operacija. Naveo je kako će nastaviti borbu protiv terorizma i iznalaženje platformi za obavještajne poslove.

Kada je riječ o Afganistanu, kazao je kako je SAD ”bliže nego ikad okončanju rata koji traje blizu dvije decenije i pozdravlja mirovnog procesa pod vodstvom Afganistanaca za postizanje političkog dogovora i trajnog mira ”.

”Danas je broj američkih vojnika smanjen na 2.500. Po direktivi predsjednika Donalda Trumpa, kao što sam i saopćio 17. novembra, uz ovo povlačenje broj naših vojnika će biti na najnižoj razini od 2001.“, naveo je Miller u saopćenju.

Dodao je i kako sve strane trebaju ispuniti obećanja kako bi se unaprijedio mirovni proces.

”Pored toga, SAD će nastaviti poduzimati korake ukoliko ustanovi da su oni neophodni za zaštitu naše zemlje, naroda i interesa“, naveo je Miller.