Sağlık Bakanı Koca'dan TBMM'de koronavirüs bilgilendirmesi: (2)

"Sayın Cumhurbaşkanımızın, kamu personelinin bu dönemde zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamasıyla ilgili bir genelgesi bugün yayınlanabilir"- "(Türkiye'den ABD'ye dönen bir kadında yeni tip koronavirüs tespit edildiği iddiası) Son iki haftada Türkiye'den
Sağlık Bakanı Koca'dan TBMM'de koronavirüs bilgilendirmesi: (2)

TBMM (AA) - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamu personelinin bu dönemde zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamasıyla ilgili bir genelgesinin bugün yayınlanabileceğini bildirdi.

Koca, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının yeni tip koronavirüs konusunda yürüttüğü çalışma ve faaliyetlere ilişkin bilgilendirme yaptı.

Açıklamalarının ardından milletvekillerinin sorularına cevap veren Koca, sağlık üzerinden politikanın, hiçbir siyasetçiye şifa olmayacağını söyledi.

"Önümüzde ciddi bir sorun var. Bu sorunla toplum olarak birlikte, 82 milyon olarak mücadele etmemiz gerekiyor." diyen Koca, bu nedenle herkesin vatandaşı panik havasına sokmadan, tedbiri elden bırakmadan üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

- "Cumhurbaşkanımız süreci hassasiyetle takip ediyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, süreci başından beri hassasiyetle takip ettiğini dile getiren Koca, bu noktada vatandaşın sağlığı için alınması gereken kararların, özellikle Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda alınması talimatıyla hareket ettiklerini bildirdi.

Koca, şu an için TBMM'den bir taleplerinin bulunmadığını belirterek, "Umumi Hıfzıssıhha Kanunumuz, bu anlamda yapılması gereken şeyler noktasında, bir pandemi anında birçok şeyi yapmamıza imkan veriyor." dedi.

Bakanlıklarla sürekli iletişim halinde olduklarını söyleyen Koca, bugünden itibaren kısa süre içinde Kültür ve Turizm, Milli Eğitim, Ticaret ile Gençlik ve Spor bakanlarının, tartışılması gereken konuları Bilim Kurulu toplantısında ele alacaklarını ifade etti.

Koca, bu hassasiyeti bakanların katılımıyla oluşturmak istediklerini bildirdi.

Tıbbi bir ifadeyle herhangi bir koronavirüs tespiti yapılmadığını, tanı konulmadığını bildiren Koca, "Tanısı konulamadığı için değil, tanı almamıştır." diye konuştu.

- "Avrupa daha büyük risk oluşturmaya başladı"

İran'da yaygın bir enfeksiyon olduğunu belirten Koca, "İran'dan etkilenmedik ve etkilenmeyeceğimizi düşünüyorum fakat Avrupa bu anlamda daha büyük risk oluşturmaya başladı. Çünkü orayla sınırları kapatmış değilsiniz, ilişkilerinizi koparmış değilsiniz." ifadelerini kullandı.

ABD vatandaşı bir kişinin, Avusturya'dan enfeksiyonu kaptığını ve Türkiye üzerinden transit yolcu olarak ABD'ye gittiğini anlatan Koca, "Bu yolcu, iki gün İstanbul'da da kalabilirdi, birçok kimseyle temas da edebilirdi. Dolayısıyla bu anlamda risk büyük." diye konuştu.

- "Dünyada korkunç bir panik havası var"

Tıbbi maskelere ilişkin değerlendirmede bulunan Koca, "Dünyada korkunç bir panik havası var. İki hafta önce Avrupa'da panik havası yoktu ama şimdi Avrupa'dan dönenlere sorun, korkunç bir panik havası var." dedi.

Benzer şekilde son birkaç haftadır bölgede İran'dan sonra yoğun bir panik havasının oluştuğunu, tıbbi maskelere ilişkin tahminlerin üstünde sayılarla talep oluştuğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

"Bakıyorsunuz ülkenin nüfusu belli. İstediği tıbbi maske milyonlarla ifade edilerek talep ediliyor. Rakamın da ölçüsü yok. Tıbbi maske üreten 3 ülkeden biriyiz. Bu süreçte her geçen gün iç piyasaya fiyatı yükselten hatta iç piyasaya bakmayan, sürekli dışarıyla bağlantıları kuran bir üretici yaklaşımı gelişti. Bunun üzerine 'ön izni vermedikçe ihracatına da izin vermiyoruz.' dedik.

Vatandaşımızın ihtiyacı her şeyden daha önemli. Vatandaşımızın kolay maske ve benzeri malzemelere yeterince erişimi sağlanabilirse, bu durumda fazlasını ihraç etmenin yolunu açarız. Üreticiler bu noktada gayret içinde olurlarsa ihracatın önü açılır ama bu gayret, doygunluk oluşmadığı müddetçe bu ihracatın olmayacağını bilmiş olalım. Önce vatandaşımız kolay erişebilir olsun. Çünkü bu üretimi yeterince yapacak kapasiteye sahibiz."

Tıbbi maske fiyatlarındaki artışa dikkati çeken Koca, "Bu sıra dışı ve vatandaşımızın ihtiyacını gidermekten uzak yaklaşımın devre dışı kalması gerekiyor. Piyasa doymadan bu ihracatın önü açılmayacak." dedi.

- "Somut, yüz güldüren ilaç tedavisi yok"

Bakan Koca, koronavirüs konusunda somut, yüz güldüren bir ilaç tedavisinin bulunmadığına işaret ederek, "Hem antiviral hem de klorokin gibi, bu ilaçlarla ilgili bakanlık olarak yeterince stoklarımızı oluşturduk." ifadesini kullandı.

Türkiye'de yaşlı nüfusun yüksek olmamasına rağmen yoğun bakım yatak sayısının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Koca, "Bu nedenle yoğun bakım yataklarımızı daha uygun kullanabilir olmalıyız. Her geçen gün yoğun bakım yataklarını kısmi artırıyoruz, palyatif yatak sayısını daha da fazla artırıyoruz." diye konuştu.

- "65 yaş ve üstü vatandaşımızın dışarı çıkmaması lazım"

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs konusunda en büyük sorunun yaşlılarla ilgili olduğunu belirterek, "Bu noktada daha katı davranılması gerektiğinden yanayım. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın aslında zorunlu olarak dışarı çıkmaması lazım." dedi.

Hastalığı bulunan, risk grubunda olan yaşlıların, mümkün mertebe dışarı çıkmaması gerektiğini vurgulayan Koca, "Bilim Kurulu, hasta olanların maske takmasını öneriyor. Hasta olmayanların maske takması önerilmiyor biliyorsunuz ama bu yaş grubuyla ilgili maskeye kadar gidilebilir diye düşünüyorum. Çünkü maskeyi de çok kullandığınızda bunun da bir enfeksiyon kaynağı olma durumu var. Bu nedenle bu işte mümkün mertebe dışarı çıkmamak..." diye konuştu.

- "Maryland Valisinin açıklaması yönlendirici"

ABD'nin Maryland Valisinin, "Türkiye'den dönen 80'li yaşlardaki bir kadında yeni tip koronavirüs tespit edildiğine" yönelik iddiasına yanıt veren Koca, "Vali, '80'li yaş' diyor ama hastane başhekimi '86 yaş' diyor. Son iki haftada Türkiye'den 86 yaşında ABD'ye giden bir kişi var. Bu kişi de Tiran üzerinden transit yolcu. Amerikalı, Türk değil. Avrupa ile önümüzdeki dönemde bu sorunları daha çok yaşayacağız. Çünkü Avrupa kaynaklı enfeksiyon çok yayılıyor." ifadelerini kullandı.

Valinin açıklamasının ne kadar yönlendirici olduğuna çok şaşırdığını söyleyen Koca, "Bunu vatandaşımızın takdirine bırakıyorum. Valinin açıklaması 'Dünyada Türkiye kaynaklı ilk vaka.' diye. Başhekim başka bir açıklama yapıyor. Bu enfeksiyonun Avrupa'da görülme ihtimali, Türkiye'den daha fazla ama o Türkiye'yi ifade ederek kullanıyor." diye konuştu.

- "Adalet Bakanlığı ile cezaevlerini görüşeceğiz"

Bakan Koca, cezaevlerinde alınması gereken tedbirlere ilişkin Adalet Bakanlığı ile görüşeceklerini belirterek, "Yeni mahkumların eskilerle aynı ortama alınmaması gibi yaklaşımlar... İran'da görülebilirliğinin sebebi bu oldu. Yeni mahkum, eskilerle buluşturuldu. Dolayısıyla bizim bu anlamda da o teması önlememiz önemli." dedi.

Koca, 14 gün kuralının kişiye bırakılmamasından yana olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Bununla ilgili de dün geniş, uzun süreli bir toplantımız oldu. Dışarıdan gelen herkesin mutlak eve, evdeyken de hiç olmazsa halk sağlığı sorumluluğunda mutlaka her gün aranması, 1'inci, 3'üncü, 7'nci ve 14'üncü günde gidilip görülmesi, 14'üncü günde sağlıklı ise 'Buyurun dışarı çıkabilirsiniz.' gibi bir katılığa gitmek istiyorum. Bütün yurt dışı için. Bilim Kurulundan bu çıkarsa bunu da uygulamış oluruz."

Yurt dışına çıkışlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir genelge yayınlayacağını belirten Koca, "Özellikle kamu personelinin yurt dışına bu dönemde gidişini zorunlu olmadıkça çıkmamak şeklinde. Bugün muhtemelen yayınlanabilir." ifadesini kullandı.

Ulusal tıbbi kongrelerle ilgili "Sayıca kaç kişiye kadar sınırlamalıyız?" konusunu Bilim Kurulunda tartışacaklarını söyleyen Koca, "Temelde uluslararasına izin yok ama ulusal olan, uluslararası katılımı olmayan kongreler için de sayıda bir sınırlama yapmak istiyoruz. Mesela ABD 50 kişi ve üzerini yasakladı. Benzer şekilde biz de bir sayı belirleyerek tartışmak istiyoruz. Bunu önümüzdeki 1-2 gün içinde açıklamış oluruz." dedi.

- "Eğitimle ilgili görüşeceğiz"

Bakan Koca, bir milletvekilinin "Okullarda nisan ayında bir haftalık tatilin iki hafta yapılacağıyla ilgili sosyal medyada paylaşımlar var. Bu konuda bir açıklama yapabilir misiniz?" sorusu üzerine de "Milli eğitimle ilgili biz zaten önümüzdeki günlerde görüşmüş olacağız. Orada tartışmış oluruz." dedi.

Devletin yapılması gerekeni, birçok ülkenin yapmadığı kadar yaptığını dile getiren Koca, şunları kaydetti:

"Virüs komşu ülkeleri, Avrupa'yı, toplam 114 ülkeyi sardı. Bu ana kadar ki başarımız, elimizde olmayan faktörlerle devam etmeyebilir. Kontrolümüz altında olmayan değişkenler ve faktörler var, Avrupa örneğinde verdiğim gibi... Vaka görülmesi mümkündür. Yayılmasını önlemek bizim elimizde. Hepimiz görevlerimizi yapar, sorunla kurallara göre mücadele edersek ikinci büyük başarıyı elde edebiliriz. Dünya bununla kıyaslanmayacak kadar büyük salgınlar gördü. Koronavirüs salgınında şu ana kadar ölüm oranı çok düşüktür fakat bizim için her hayat çok büyük değere sahiptir. Kaygının büyüklüğü dünyada vakanın büyüklüğünden kat kat fazladır. Bu küresel soruna karşı tek tek bireyler olarak ulusal bir mücadele vermeliyiz. Riskler somut, kurallar çok basit, uyarsak bu riski ortadan kaldırabiliriz. Sorun küresel, mücadele ulusal, riskler somut, kurallar basit."

Sağlık Bakanı Koca'nın, komisyondaki bilgilendirmesi 3 saat sürdü. Koca'nın, komisyon salonuna girişinin ardından milletvekilleriyle tokalaşmaması ve elini göğsüne götürerek selamlaması dikkati çekti.

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer'in, "Sayın Bakanım, tokalaşma yok değil mi?" diye sorması üzerine Koca, "Evet, kalbimizdesiniz." dedi.

(Bitti)

Kaynak: