Sahte ev ilanıyla kandırıyorlar!

Depremden zarar gören vatandaşlar farklı şehirlere yerleşmeye devam ediyor. Ev arayan depremzedeleri fırsat bilen dolandırıcılar ise, sahte kiralık ev ilanlarıyla internet sitelerinde yer almaya başladı. Bu tür dolandırıcılara yaptırım uygulandığını söyleyen Başkan Sedat Altınay, “İnternet üzerinden görülen ilanların güvenliğini odamızı arayarak sorgulayabilirsiniz. Sorgulamada kesinlikle kapora, peşinat göndermeyin.” dedi.
Sahte ev ilanıyla kandırıyorlar!

Deprem bölgesindeki vatandaşların farklı şehirlere yerleşmesini fırsat bilen dolandırıcılar, kendilerine ait olmayan evlerin fotoğraflarını internet sitelerinde ilan vererek kapora ve peşinat alıyorlar. Bu tür dolandırıcılara karşı Ticaret İl Müdürlükleri cezai işlem uyguluyor. İnternetteki asılsız ilanlara itibar etmemelerinin altını çizen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay ise, “İnternet üzerinden sahte kiralık ev ilanları ile depremzede vatandaşlarımıza maalesef zarar geliyor. Depremzede vatandaşlarımızın internete atılan ilanların hiç birine sorgulamadan itibar etmemelerini istiyorum. Konya Emlakçılar Odası, Ticaret Odası üyesi olmayan ve taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan hiçbir emlak ofisi gibi çalışan kaçakçılarla irtibat içerisinde olmasınlar. Kapora veya peşinat kesinlikle göndermesinler. Büyük zarar görürler.” sözlerine yer verdi.

sedat-altinay.jpg

‘CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR’

Bu tür dolandırıcılıklara karşı Ticaret İl Müdürlüklerinin yaptırım uyguladıklarını belirten Altınay, “Depremzede vatandaşlarımız kiralık ev ilanları için bizim oda üyelerimizle irtibata geçsinler. Biz oda olarak elimizden ne geliyorsa her türlü desteği vermeye hazırız. Bu tür olaylarla karşılaşan insanlar Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Ticaret İl Müdürlüklerine şikayette bulunmaları gerekiyor. Ticaret İl Müdürlüğü de onların gerekli işlem yaparak cezalandırılmasını sağlıyor. Cezai işlem uygulanıyor ve zaten taşınmaz ticareti yetki belgesi, oda, vergi kaydı yoksa kesinlikle vatandaşlar itibar etmesinler. İnternet üzerinden ilanlara baksınlar ama bununla kalmayıp odamızı da arasınlar. Biz her türlü desteği ve yardımı sağlarız. Güvenli olup olmadığı bilgilerini kendilerine veririz.” şeklinde konuştu.

sahte-ilan-3.png

‘KONYA’DA RASTLANMADI’

Konya’da henüz böyle bir durumla karşılaşmadıklarını aktaran Altınay, “Konya’da bu tür bir dolandırıcılığa rastlanmadı. Ama seyyar, kaçak ve bireysel ilan atanlar varsa bunları bilemiyoruz. Mutlaka bu tür dolandırıcılık yapanlar vardır. Ama biz şu ana kadar böyle bir olay duymadık. Umarım hiç böyle bir olayla karşılaşmayız. Zor durumda olan vatandaşlarımız daha fazla zor duruma sokulmamalı. Fahiş kira fiyat uygulayanlara da geçit verilmiyor. Eğer ev sahibi yüksek kira istiyorsa biz Konya Emlakçılar Odası olarak karar aldık ve bu ev sahipleriyle çalışmıyoruz. Biz depremzede vatandaşlarımızdan komisyon bile almadan kendi araçlarımızla alıp, evlere yerleştiriyoruz. Elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

sahte-ilan-2.png

‘NEREDEYSE YÜZDE YÜZ DOLU’

Konya’daki kiralık evlerin neredeyse tamamının dolu olduğu bilgisini veren Altınay, “Konya’da şu an kiralık evlerde sıkıntı var. Kiralık ev bulunması çok zor. Kiralık evlerin neredeyse yüzde yüzü dolu. Çünkü dışardan göç alıyoruz. Birçok depremzede vatandaşımız gelip yerleşiyorlar. Ama Ardıçlı TOKİ’de çok sayıda ev var. Bu evler sahiplerine teslim edildiği zaman kiralık evlerin de rahatlayacağı kanaatindeyim. Teslim edilmesi yakın zamanda görünüyor. İmkanlar dahilinde biz yine deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Birçok ev sahibi kira bedeli bile almıyor. Biz de komisyon almıyoruz. Her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

sahte-ilan-1.png

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :