Sahte kolonya kör edebilir!

Koronavirüs salgını kolonya kullanımını artırdı. Bu durum ise merdiven altı kolonya satış yapanların sayısını bir anda yükseltti. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar, piyasaya kolonya diye ya limonlu su sürüyorlar ya da kolonyanın içeriğinde metil alkol kullanarak insanların sağlıyla oynuyorlar.
Sahte kolonya kör edebilir!

Koronavirüs salgını kolonya kullanımını artırdı. Bu durum ise merdiven altı kolonya satış yapanların sayısını bir anda yükseltti. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar, piyasaya kolonya diye ya limonlu su sürüyorlar ya da kolonyanın içeriğinde metil alkol kullanarak insanların sağlıyla oynuyorlar. İşte bu noktada uzmanlar uyarıyor! Metil alkol kullanılan sahte kolonyalar göz körlüğüne sebep olurken ölüme kadar sebebiyet verebiliyor!

Koronavirüs’ten korunmanın en önemli yollarından biri olan kolonyanın içine hile karıştı. Dolandırıcılar kolonya diye limonlu suyu piyasaya sürüyorlar ya da kolonyanın içeriğinde metil alkol kullanarak insanların sağlıyla oynuyorlar.

‘ÜRÜN TAKİP SİSTEMİNDEN ANLAYABİLİRSİNİZ!’

Cep telefonundan indirilen ürün takip sistemi uygulamasıyla ürünün ya da firmanın sahte olup olmadığının anlaşıldığının bilgisini veren Tarhan Kolonya Üretim Müdürü Zühtü Işık, “Etil alkolle metil alkolü ayırt edebilmemiz için öncelikle Sağlık Bakanlığı’ndan izni var mı yok mu bunu kontrol edebiliriz. ÜTS (Ürün Takip Sistemi) denilen bir uygulama vardır. Telefonunuza bu uygulamayı indirebilirsiniz. Bu programı açtığınız zaman karşınıza barkod okuma çıkmaktadır. Barkodu okuttuğunuz zaman ürünün bilgileri çıkarsa bu ürün Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı ve izni var demektir. Her markanın kendine özel barkod numarası vardır. Zaten uygulamada barkod okutma diye bir seçenek vardır. Gıda ürünleri, hijyen ürünleri için de uygulama geçerlidir. Vatandaşlar bir ürünün sahte olup olmadığına buradan bakabilir. Bir de kolonya aldıkları firmaların köklü bir firma olup olmadıklarına baksınlar. Biz 35 yıldır bu piyasadayız” ifadelerini kullandı.

sahte-kolonya-5.jpg

ETİL ALKOLLE METİL ALKOL ARASINDAKİ FARK?

Etil alkolle metil alkol arasındaki farka değinen Zühtü Işık, “Etenol alkol şeker pancarından, buğdaydan, mısırdan, tarımdan yapılan ürünler olduğu için tarımsal kökenli bir alkoldür. Cilde ve göze hiçbir şekilde rahatsızlık vermez. Tamamen sağlıklıdır. Zaten bizim kullandığımız alkol k1 b1 alkoldür. Hastanelerde serum yaptırmadan önce sürülen alkoldür. Ameliyat malzemelerini dezenfekte etmek için de kullanılan sıvı etil alkoldür. K1 belgeli etil alkoldür. Biz o etil alkolden kolonya yapıyoruz. Piyasadaki en pahalı ve en kaliteli kolonyadır. Bir kişi de alerji varsa, cilt rahatsızlığı varsa metil alkol kesinlikle cilt hastalıklarını tamamen artırır ve göze ağza temas ettiği zaman zehirlenmelere yol açar. Ölüme kadar gider. Çünkü metil alkol tamamen kimyasaldır. Sahte içkiyi de metil alkolden yapıyorlar ve sahte içki birçok kişinin ölümüne neden oldu. Gerek Sağlık Bakanlığı gerekse İç İşleri Bakanlığı bunlarla mücadele ediyor” şeklinde konuştu.

‘METİL ALKOL GÖZÜ KÖR EDEBİLİR!’

Metil alkolün ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Işık, şunları aktardı: “Eğer bir kolonya ucuzsa onda mutlaka bir şey vardır. Örneğin bizde bir bidon kolonya 25 TL. Eğer bir bidon afaki farkla 13-14-15 liraya satılıyorsa bunun sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Metil alkol gözü kör edebilir, gözde tahriş yapabilir. Kimyasal maddeden yapılıyor. Topraktan yetişen bir maddeden yapılmıyor. Metanol alkol kimyasal bileşenlerden yapılan bir alkoldür. Bu tamamen zararlıdır. Bir kolonyanın sahte olup olmadığını anlamanın bazı teknik detayları vardır. 20-25 derece oda sıcaklığı olan bir ortamda sağ elinize bizim kolonyayı dökeceksiniz. Bir de aynı anda sol elinize metil alkolden yapılmış bir kolonyayı dökeceksiniz. Sol elinizde derin bir soğukluk hissedeceksiniz. Eliniz buz gibi olacak. Çünkü metil alkol deride çözülme yapmaktadır. Bir de etil alkolün içindeki esans erimez. Metil alkolün içine ne kadar esans dökerseniz dökün ne kadar 80 derece de yapsanız 100 derecede yapsanız metil alkol esansı eritmez. Çünkü esans tamamen tarımsaldan yapılır. Limon kolonyasının esansı limondan, limonun kabuğundan yapılıyor. Bu bir tarımsal üründür. Tarımsal ürünü de tarımsaldan yapılan buğdaydan, şeker pancarından yapılan etenolden çözersiniz. Yani tarımsal tarımsalı çözer. Tarımsalı kimyasalın içine attığınız zaman yani metili etilin içine attığınız zaman çözülmez.”

‘UCUZ KOLONYANIN ALKOLÜ METİL OLUR’

Alkollerin genellikle Avrupa’dan geldiğini ve onların kontrollerinin yapıldığını kaydeden Işık, “900 milimlik bidonlar vardır. Bidonun üst tarafında az bir boşluk olur. Onu hafiften yatırdığınız zaman göreceksiniz ki bidon sararmış. Ona esansın rengi çıkar. Çünkü metil alkol eritmiyor. Bize gelen her tankı kontrol ederiz. Kolonyanın etilden olup olmadığına bakarız. Yani bizim aldığımız yerde bir sıkıntı yoktur ama genellikle alkoller Avrupa’dan gelir. Brezilya’dır, İtalya’dır, Bulgaristan’dır, buralardan gelen alkolleri kontrol ederiz.  Tarhan kolonya olarak ecza depolarına, belediyelere, kurumsal yerlere kolonyalarımızdan veririz” ifadelerini kullandı. Işık, “Metil alkol kullanılan kolonyaların Konya dışı firmalardan Konya’ya son zamanlarda çokça geldiğini düşünüyorum. Adamlar sistemi öyle bir kurmuş ki 9 tane marka yapmılarş. 9 tane markaya da metilden kullanıyor. Vatandaşlar ürünün ucuz olup olmadığına bakmasınlar. Sağlıkta fiyata bakılmaz. Ucuz etin suyu kara olur ya ucuz kolonyanın da alkolü metil olur” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ