Salgın sonrası yaşam standartları değişecek

Kısa adı DUSODER olan Dünya Sosyologlar Derneği Başkanı Necdet Topçu, dünyada yaşanan salgın vakaların toplumlarda psikolojik ve sosyal davranış değişikliklerine yol açtığını, sonrasında da yaşam standartlarının değiştiğini söyledi.
Salgın sonrası yaşam standartları değişecek

Dünya Sosyologlar Derneği Başkanı Necdet Topçu, yenihaber gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada; Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyanın neredeyse tamamına yayılan Corona virüsün insanları psikolojik olarak etkilediğine dikkat çekerek, “Tarihin derinliklerinde toplumların başına birçok felaketler gelmiş ve insanları oldukça olumsuz etkilemiş birçok olayları biliyoruz. Savaşlar, afetler ve salgın hastalıklar gibi. İşte bugünde böyle bir salgın hastalık olan kovit-19 virüsü ile karşı karşıya mavi gezegenin akıllı insanları. İnsan çaresiz kaldığı her durumda endişe, korku taşır. Psikolojik olarakta çöküşe neden olabilir bu acizlik. Günümüzde iletişimin çok hızlı ve dinamik olduğunu göz önünde bulundurursak bunun müspet ve menfi yönden sonuçları da bu sürece etki etmektedir. Bu iletişim ağının insanların birbirleriyle anlık durum bilgisi alması koruyucu tedbirler hakkında bilgi sahibi olması açısından olumlu sonuçlar ortaya koyarken toplumu panik ve korkuya sevk eden durumlarda ne yazık ki yine bu mecradan iletiliyor. Buradan bir uyarı yapmak istiyorum: Devletin yetkili mercilerinin verdiği bilgiler dışında bir takım bilgilere itibar etmeyin. Bunların yayılmasının da önüne geçilmeli" diye konuştu.


Virüs sebebiyle gerek eğitimde, gerek çalışma hayatında gerekse sosyal ve siyasal hayatta değişimler olacağına vurgu yapan Topçu, umutsuz değil umutlu olmak gerektiğine vurgu yaptı. 


İnsanların krizi fırsata çevirmeleri gerektiğini belirten Topçu şöyle devam etti:
“Acılar, zorluklar öldürmezse güçlendirir. Her zorluğun ardından bir kolaylık vardır. Durumlar iyi analiz edilmeli, mevcut gidişata göre hareket etmelidir. İnsan sosyal bir varlıktır. İletişim içerisinde olması ve ekonomik ihtiyaçlarını elbette gidermesi de gerekiyor. Bu bağlamda bu süreci bir fırsata dönüştürerek kendilerine çeki düzen vermeleri gerek. Bazı krizler kendine vakit ayırma noktasında fırsata çevrilebilir. Hem kişi ailesi ile vakit geçirmiş hem de kendisine vakit ayırmış olur. Burada umutsuz değil umutlu olmak gerekir.” 


Psikolojik ve zihinsel tedbirlerde alınmalı


Yaşlılar kadar gençlerinde taşıyıcı ve bulaştırıcı olabileceğini hatırlatan Topçu, “Her şeyden önce sosyal mesafe korunmalıdır. Akrabamız, anne-babamız, büyüklerimiz, sevdiklerimiz de olsa onlardan bize bir hastalığın bulaşmasından daha ziyade hastalığın bizde olabileceğini düşünerek başkasına bulaştırmamak için gayret etmemiz gerekir. Bireysel düşünmekten ziyade toplumsal düşünmeyi esas almalıyız. Bakanlığın kurallarına uyulmalı ve tedbiri sadece fiziksel olarak değil, zihinsel ve psikolojik olarak da almalıyız” ifadesini kullandı.
Koronovirüs ile oluşan korku ve paniği yenmenin en iyi yolunun, kişilerin kendilerine meşguliyet bulmaları olduğuna vurgu yapan Topçu, “Panik yapmamalıyız ve sakin olmalıyız. Olumlu tarafı bu korku ve endişe bu virüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlayacak; önlem almamız konusunda bizi yeni araştırmalara yöneltecektir. Korku ve endişeyi yenmenin bu süreçteki en önemli ilacı evde meşguliyet bulmak kendimize. Kitap okumak, resim yapmak, ev halkıyla muhabbet etmek gibi. Yine sağlık bakanlığının demeçleri ve programları doğrultusunda adımlar atmak içinde bulunduğumuz süreci kolay atlatmamıza neden olacaktır” şeklinde konuştu.
 
 
İzolasyon insanları dijital dünyaya yönlendirecek


Korona virüs nedeniyle alınan tedbirlerden geçici izolasyonun insanları daha çok dijital dünyaya yönlendireceğini de öne süren Topçu, ”Bu süreçte de bu dijital dünyayı yine kendi hizmetimize çevirebileceğimiz gibi müptela olacağımız yeni alışkanlıklarda oluşacaktır. Evde kendini izole eden aileler, akrabaları ile belki uzun zaman görüşemeyecek hasbihal edemeyecek. İşte burada dijital dünyanın nimetlerini kullanarak çoklu gruplarla görüntülü görüşerek birbirinize motivasyon olabilir ve hayatın akışı için istişarelerde bulunabilirsiniz. Uzaktan eğitimleri alma noktasında bir fırsat doğmuştur ve bu süreçte kişisel donanımlarınızı geliştirebilirsiniz. Amaca yönelik faydalı bir şekilde hayatınıza araçsal bir yardım almış olursunuz. Bu şekilde değil de sizi esir alacak bir takım bahis oyunları, kumar veya hedonist yaşama yönlendiren ahlak dışı yönelimlere doğru kendini kaptıranların ise toplumsal izolasyonla birlikte sosyal izolasyon hastalığına yakalanacak belki de virüsten daha etkili kalıcı bir hastalığa ya da hastalıklara yakalanmış olacaktır. Her toplumsal değişimler birey üzerinde müspet veya olumsuz etki oluşturabilir. Yenidünya düzeni oluşacaksa neden daha kaliteli ve sorumluluk bilinci üst düzeyde oluşmuş bireylerin omuzlarında gelişip büyümesin” diye sözlerine son verdi.

YENİHABER / UMAHAN ÖZ